hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Nükleer enerjiyi kullanmak zorundayız"

    Nükleer enerjiyi kullanmak zorundayız
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesi için nükleer enerjiyi mutlaka kullanması gerektiğini belirterek, "Biz kararlı şekilde bu yatırımları yapmak durumundayız'' dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Güler, nükleer enerji çalışmalarının belli bir program çerçevesinde yürütüldüğünü belirterek, bu konudaki tepkilerin yersiz olduğunu söyledi. Güler, şöyle devam etti:
     
    ''Nükleer enerji konusundaki tepkiler, tamamen konuyu detaylı incelemeden verilen tepkilerdir. Konunun aslı kendilerine anlatılınca yersiz olduğunu görecekler.
     
    Bu konuda iki tür tepki veriliyor. Birincisi konuyu yeterince bilmeyenlerin tepkisi, ikincisi de doğruyu bilip de belli çevrelerin değişik nedenlerle karşı çıkması... Ama doğru anlatılınca en azından birinci gruptakiler ikna olacaklardır. Biz kararlı şekilde bu yatırımları yapmak durumundayız.''

    "Kullanmak zorundayız"
     

     
    ENERJİ TASARRUFU
    Bakan Güler, Türkiye'de enerjinin OECD ortalamasının iki katı daha verimsiz kullanıldığını söyledi. Türkiye'de yaşam kalitesinden taviz verilmeden enerji tüketiminin azaltılması gerektiğini belirten Güler, enerji tasarrufuyla ilgili bir yasayı çıkarmak üzere olduklarını kaydetti.
    Türkiye'de güneş enerjisinin de iyi kullanılamadığına işaret eden Güler, bu alanda iki  Keban Barajı kadar tasarruf yapma imkanı olduğunu belirtti.
    Güler, yapılan doğalgaz anlaşmalarının da etkisiyle barajların da yeterince değerlendirilemediğini söyledi.
     
    Bakan Güler, Türkiye'de biodizelde 1.2 milyon ton, bioetanolde 3.6 milyon tonluk üretim kapasitesi bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:
    ''2015 yılına kadar bunların hepsi kullanılırsa yaklaşık 80 bin çiftçiye iş imkanı, imalat sanayiinde de 250 milyon YTL'lik iş yaratılmış olacak. Ayrıca yıllık 3 milyar YTL'lik ciro, 2 milyar YTL'lik tüketici tasarrufu ve yaklaşık 1.4 milyar YTL'lik ithalat tasarrufu sağlanacak"
    Güler, nükleer enerjinin kalkınmada bir eşik olduğunu ve Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girmesi için bu teknolojiyi mutlaka kullanması gerektiğini söyledi. 
     
    Hilmi Güler, nükleer teknolojinin sadece enerjide değil, tarımda ve mühendislikte de çok yaygın olarak kullanılması gerektiğini, bunun için Ar-Ge ağırlıklı çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
     
    "Çevre konusunda hassasız"
     
    Artan petrol fiyatları ve dışa bağımlı enerji politikalarına dikkati çeken Güler, ileride karbondioksit vergisinin söz konusu olacağını, bunun da maliyetleri daha fazla artıracağını kaydetti.
     
    Nükleer enerji konusunda karbondioksit vergisinin söz konusu olmayacağını dile getiren Güler, ''çevre konusunda hükümetimiz son derece hassas. Biz insana rağmen, çevreye rağmen teknoloji peşinde değiliz. İnsan için, çevre için teknoloji peşindeyiz. Nükleer enerji kalkınma ve enerji ihtiyacı için şart'' dedi.
     
    Santralin yeri belirleniyor
     
    Tepkilere karşı rahat olduklarını ve kolayca ikna edebilecek gerekçelerinin bulunduğunu dile getiren Güler, nükleer santralin nerede kurulacağına ilişkin bir soruya, ''çalışmalarımızı yaptık, yeri konusundaki açıklamayı sonra yapacağız'' dedi.
     
    128 milyar dolarlık yatırım gerekiyor
     
    Hilmi Güler, enerji ihtiyacının şu anda 88 milyon ton petrole eşdeğer olduğuna işaret ederek, yüzde 70-72 oranında bir dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu, bunun yüzde 38'ini petrol, yüzde 23'ünü doğalgazın oluşturduğunu söyledi.
     
    Tedbir alınmaması halinde yüzde 80'e çıkma riski bulunan bu oranın mutlaka yüzde 50 seviyesine indirilmesi gerektiğini dile getiren Güler, bu durumun en azından karşılıklı bağımlık haline getirilmesinin şart olduğunu vurguladı.
     
    Güler, ''Yaptığımız hesaplara göre 2020 yılına kadar 128 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirmeliyiz. Bu gerek kamu, gerek özel sektörtarafından yapılacaktır. Böyle bir yatırımı yerel kaynaklarımızla yapmamız gerekir'' diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow