Telekom grevde, aksamalar başladı

Türk Telekom yönetimi ile Haber-İş Sendikası arasında yaklaşık 25 bin 680 kişiyi ilgilendiren görüşmelerden anlaşma çıkmadı. İşçiler sabah saat 08.00'den bu yana grevde. Hizmette aksamalar başladı.
Sendika üyeleri, sabah saatlerinde işyerlerine giderek binaların girişlerine "Bu işyerinde grev var" yazılı pankartları astı.
Üzerlerinde "Grev Gözcüsü" yazılı önlükleri giyen bazı sendika üyeleri de grev nöbetine başladı.
AKSAMALAR BAŞLADI
İstanbul, İzmit:
Grevin ardından İstanbul ve İzmit gibi abone yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde iletişimde aksamalar başladı. Grev uygulaması nedeniyle bazı bölgelerde iletişim hatlarında sorunlarla karşılaşılıyor.
Bu nedenle sesli iletişimin yanı sıra zaman zaman internet altyapısında da erişim problemleri yaşanıyor. Türk Telekom, greve katılması yasak olan personeliyle sorunlara müdahale etmeye çalışıyor.
Greve çıkan personelin daha çok arıza birimlerinde görev yapıyor olması nedeniyle Türk Telekom'un, arızaların kısa sürede giderilmesi konusunda sıkıntı yaşayabileceği, grevin daha çok bu alanda kendini hissettirmesi öngörülüyor.
Santral ve ana haberleşme omurgasında herhangi bir aksaklığın söz konusu olmayacağını kaydeden Türk Telekom yetkilileri, haberleşme hizmetinin aksamaması için greve katılmayan personelle azami gayret gösterilerek çalışılacağını belirtti.
Bursa:
Bursa'da, internet bağlantısı ve telefon görüşmelerinde sabah saatlerinde ortaya çıkan sıkıntının, Türk Telekom'un Gemlik, İnegöl ve Orhangazi ilçelerindeki fiber optik kablolarının kesilmesinden kaynaklandığı bildirildi.
Türk Telekom İl Müdürü Mustafa Öztürk, Gemlik, İnegöl ve Orhangazi ilçelerinde kurumlarına ait fiber optik kabloların sabaha karşı kimlikleri henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce kesildiğini, jandarmanın olayla ilgili soruşturma başlattığını söyledi.
Bunun bilinçli yapılan bir hareket gibi göründüğünü ifade eden Öztürk, "Olay sabaha karşı saat 04.00'te meydana geldi. Daha önce böyle bir sorunla karşılaşmamıştık. Kesintiden şehiriçi ve şehirdışı telefon hatları, internet, bir GSM şirketi ve bankalar da etkilendi. Gemlik ve Orhangazi'de sorunu çözdük. İnegöl'de ise çalışmalar devam ediyor" dedi.
İzmir:
İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndaki bazı havayolu şirketlerinin bilgisayar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle uçakların kalkışlarında 15-20 dakikalık rötarlar meydana geldi.
Kırıkkale:
Tahsilat gişelerine telefon faturası yatırmaya gelen müşteriler, cezalı duruma düşme endişesiyle gişe görevlileriyle tartıştı. Grev nedeniyle bazı vatandaşlar, telefon faturalarını, ödeme merkezi olarak hizmet veren özel kuruluşlar aracılığıyla ödedi.
Antalya-Burdur:
Antalya ve Burdur bölgesinde internet başta olmak üzere haberleşme bir süre yapılamadı. Birçok basın yayın kuruluşlarının telefonları ve internetleri hizmet dışı kaldı. Telefon faturaları ödemeleri ise PTT binasında yapılabiliyor.
Isparta:
Grev nedeniyle,otomasyon sistemiyle çalışan Isparta Devlet Hastanesi'nde hizmet bir süre aksadı. Isparta Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ertan Önkol, hastaneye hasta girişinin yapılabilmesi için öncelikle internet üzerinden sorgulama yapıldığını belirterek, "Ancak bugün internet olmadığı için bu sorgulamayı da yapamadık ve hastaların işleri de bir müddet aksadı" dedi.
Bitlis:
Bitlis'teki Türk Telekom binasının önüne asılan pankartla grev uygulaması başladı. Bitlis merkezde özellikle ADSL'de, banka şubelerinde arızaların baş gösterdiği, vatandaşların kuyruklar oluşturduğu ve iletişimin durma noktasına geldiği kaydedildi.
Denizli:
Türkiye Haber-İş Sendikası Denizli Temsilcisi Ramazan Saluk, Türk Telekom çalışanları olarak haklarını alana kadar grev önlüklerini çıkarmayacaklarını söyledi.
Diyarbakır:
Diyarbakır'da telefon görüşmelerinde aksamalar yaşandı. Kesintilerin Diyarbakır sınırları içinde yoğun olmadığını belirten yetkililer, diğer illerde kasıtlı kesintiler yapılması nedeniyle şehirlerarası telefon görüşmelerinin gerçekleştirilemediğini bildirdi.
Nevşehir:
Nevşehir'de Türkiye Haber-İş Sendikası üyesi Türk Telekom çalışanları, greve davul zurnayla başladı. Sendika üyesi 50 dolayında çalışan, Telekom binası önüne grev pankartı astıktan sonra davul zurna eşliğinde halay çekti. Bazı üyeler, ellerine zil takarak oynadılar.
Bartın:
Bartın'da Türk Telekom çalışanları iş bırakarak, çalıştıkları binalara grev pankartlarını astılar. Türkiye Haber-İş Sendikası Bartın Temsilcisi İsmail Demirok, kentte 60 üyeleriyle greve başladıklarını, anayasa ve yasalarla işçilere tanınmış grev hakkını kullanmaya başladıklarını söyledi.
GSM operatörleri de etkilenecek
Türkiye Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, hangi noktalarda iletişim sorunlarının yaşandığını ancak işverenin tespit edebileceğini, kendilerinin bu konuda bilgilerinin olmadığını kaydetti.
Akcan, normal günlerde İstanbul'da 5 bin arızanın meydana geldiği düşünüldüğünde, bu alanda çalışan personelin greve çıkması nedeniyle önümüzdeki günlerde hizmetlerin aksamasında yoğunluk yaşanacağını belirtti.
Grev süresi uzadıkça arıza yoğunluğunun artacağını dile getiren Akcan, Türk Telekom altyapısından verilen hizmetlerin bundan etkileneceğini söyledi.
Akcan, sabit hatlardaki arızalar giderilemediği sürece arızaların katlanacağını, vatandaşların cep telefonlarına yüklenmesiyle operatörlerin de bundan etkileneceğini ifade etti.
Akcan, grevin ertelenmesini istemediklerini de vurgulayarak, "Grevin ertelenmesi demek, hükümete olan güvenimizin sarsılması demektir. Grevi erteleyeceklerine Türk Telekom'u satın alan yabancı sermayeye baskı yapsınlar. Bizim taleplerimiz, bu ülkenin gerçeklerine uygun taleplerdir" dedi.
Sendika üyeleri bu sabah Türk Telekom Ankara İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de işçilere destek vermek için Ankara İl Müdürlüğü önüne geldi. İşçilerden, grev kırıcılara itibar etmemelerini isteyen Meral, "Sendikanızın yanında yumruk olun, size o yakışır" dedi.
Türk Telekom: "Gereken yapılacak"
Türk Telekom, hizmetin kesintisiz devam etmesi ve grevin muhtemel olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için gerekenin yapılacağını duyurdu.
Telekom açıklamasında, "Mevcut durumda toplu sözleşmeye tabi çalışanlarımızın ortalama ücreti piyasa ortalamalarının yüzde 59 üzerindedir. Bu rakam dünyanın önde gelen bağımsız araştırma şirketi tarafından, ülkemizde kamu ve özel sektör şirketlerinin benzer pozisyonlardaki elemanlarına ödenen ücretler baz alınarak gerçekleştirilmiştir. Buna rağmen şartlar zorlanarak ilk yıl için yüzde 10 artış, ve toplu sözleşmenin ikinci yılında ise birinci ve ikinci altı ayda yine yüzde 4'er ücret artışı içeren teklifte bulunulmuştur" denildi.
ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Türk Telekom işçileri tarihinde ilk kez greve çıktı. Dün sabaha kadar süren uzlaşma arayışlarından sonuç çıkmadı.
Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, dünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, kapsam, ücret ve çalışma saatleri konularında 21 asıl, 5 geçici madde olmak üzere toplam 26 maddede anlaşmanın sağlanamadığını kaydetti.
Konuyu masa başında sonuca vardırmak istediklerini, tabanın karşı çıkacağını bilerek en son tekliflerini de aşağıya çektiklerini ifade eden Akcan, görüşme masasında 2007 yılı için yüzde 10, 2008 yılı için ise 1'inci ve 2'nci 6 aylık dönemlerde yüzde 4.4 ücret zammı istediklerini belirtti.
Son tekliflerinde ikramiye gün sayısını 116 güne indirdiklerini de söyleyen Akcan, görüşmelerin ücret dengesizliğinin giderilmesi noktasında tıkandığını kaydetti.
Bunun üzerine tekliflerinin tamamını geri çektiklerini belirten Akcan, "Şu anda sürecin başında verdiğimiz teklif geçerli. Grev süresince görüşmeler devam edecek" diye konuştu.
Grev süresince ne tür aksaklıkların yaşanabileceğinin sorulması üzerine Akcan, "20 bin üyemiz şebekelerde çalışıyor, artık bunlar çalışmayacak. Dolayısıyla oluşabilecek arızaları onarılmayacak. Grev süresinin uzaması halinde bu tür sıkıntılar artarak devam edecek" dedi
Sendika Başkanı Akcan ayrıca, grevin etkisini ikinci ve üçüncü günlerde göstereceğini söyledi.
Doany: "Enflasyon üzerinde zam önerdik"
Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany de çalışanlara enflasyonun üzerinde zam önerdiklerini söyledi.
Son iki haftadır Türk Telekom'da grev olmayacağı yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Doany, görüşmeler sonucunda bunun gerçekleşmediğini ve üzgün olduklarını kaydetti.
Türk Telekom'un çalışanlarına çok iyi oranlarda ücret ödediğini, ücretlerin piyasa koşullarının üzerinde olduğunu ifade eden Doany, "Bu nedenle sendikaya çok iyi bir teklif verdiğimizi düşünüyoruz. Enflasyon oranı 2007'de yüzde 8 olmasına rağmen biz yüzde 10 teklif ettik. İkinci yılda yüzde 4.4 verdik. Ancak anlaşma sağlayamadık" dedi.
Doany, "Ücretler konusunda hayal kırıklığına uğradık. Sayıları 5-6 bini bulan tekniker, teknisyen ve teknisyen yardımcılarının ücretlerinde de iyileştirme teklif ettik ama anlaşamadık.Grevin çok uzun sürmeyeceğini, kısa zamanda bir karara varılacağını yada hakem aracılığıyla çözüleceğini düşünüyoruz. Umudumuzu henüz kaybetmedik" diye konuştu.
Dünkü görüşmelerin bir bölümüne arabulucu olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Yıldırım toplantı bitmeden salondan ayrıldı.