hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "En geç pazartesi günü doğalgaz verilecek"

    En geç pazartesi günü doğalgaz verilecek
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'la yaşanan doğalgaz kriziyle ilgili, "İranlı yetkililerle görüştük. En geç pazartesiye kadar bu işi çözeceklerini söylediler" dedi. İran lideri Mahmud Ahmedinecad da, Erdoğan'ı cevaben aradı.

    Başbakan Erdoğan, TOBB Üniversitesi'nde katıldığı 27'nci Enerji Verimliliği Haftası programından ayrılırken, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     
    Erdoğan, İran'ın Türkiye'ye doğalgaz akışını durdurmasına yönelik bir soruya, "Dün akşam gerçi Sayın Mahmud Ahmedinecad ile değil ama gönderdiği temsilcisiyle görüştüm. Öyle zannediyorum ki en geç pazartesiye kadar bir çözüme kavuşacak ve gaz vermeye başlayacaklar" yanıtı verdi.
     
    Erdoğan, "Kendilerindeki ciddi, aşırı soğuklar sebebiyle şu anda böyle bir sıkıntıyı yaşadıklarını söylüyorlar. Türkmenistan'la olan bağlantılarında bazı sıkıntılar olduğundan söz ediyorlar. Ama en geç pazartesiye kadar bu işi çözeceklerini ifade ettiler. Bizim de tedbirlerimiz alınmıştır. Şu anda herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir" dedi.
     
    Erdoğan, Erzurum'da bugün doğalgaz kesintisi yaşanmasına ilişkin bir başka soru üzerine de bunun İran doğalgazıyla bağlantısı olmadığını söyledi.
     
    Erdoğan, Ahmedinecad'la telefonda görüştü
     
    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Başbakan Erdoğan'ı cevaben aradı. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra doğalgaz konusu da ele alındı.
     
    Başbakan Erdoğan, kendisine iletilen "pazartesi doğalgaz akışının sağlanacağı" mesajından memnuniyet duyduğunu söyledi.
     
    Ahmedinecad da ilgili bakanlık ile toplantı yaptıklarını, bir çözüm getirdiklerini, Türkiye'ye doğalgaz akışının tekrar başlayacağını belirtti.

    İran doğalgaz akışını durdurdu
     
    İran geçen hafta Türkiye'ye verdiği doğalgaz miktarını azaltmış, daha sonra da tamamen kesmişti.
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşüp, doğalgaz kesintisinin sona erdirilmesini isteyeceğini söylemişti.
     
    ABD yönetimi ise İran'ın Türkiye'ye doğalgaz ihracını sınırlamasına tepki gösterdi.
     
    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, ''Bu iki ülkeyi ilgilendirir. Bu tür şeylerin siyasi araç olarak kullanılması, İran'daki rejimin yapısına ilişkin gerçek bir uyarı işareti'' dedi.
     
    ABD Dışişleri'nin son açıklamasında ise, "Türkiye'deki ağır kış koşulları dolayısıyla artan doğalgaz tüketimi bu sonuca katkıda bulunmakla birlikte, biz bu kesintinin temel nedeninin bir doğalgaz kaynağı olarak İran'ın güvenilmezliği olduğunu not ediyoruz" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow