"Turistik tesisler enerji hovardası"

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr Tuncay Neyişçi, turistik tesislerinin enerji hovardası olduğunu, yılda 513 bin kilowatt saat enerjinin boşa gittiğini, kaynakların verimli kullanılması durumunda yılda 40 milyon kar edilebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, turistik işletmelerdeki soğutucu, ocak, ampul, faks, fotokopi, TV gibi cihazların verimli kullanımı konusunda yeterli hassasiyet gösterilmediğini, bu nedenle yılda 513 bin kilowatt saat enerjinin boşa tüketildiğini söyledi.
Antalya ve çevresinde bulunan 400 bin yatağa sahip turistik tesislerin, hizmet kalitesinde en ufak düşüş yaşanmadan, sadece enerjiyi verimli kullanan cihazları tercih ederek, tasarruf sağlayabileceğini vurgulayan Neyişçi, "Turistik tesisler enerjide tasarruflu cihazları tercih etmeli. Sadece bu yolla yılda 513 milyon kilowatt saat enerji tasarrufu sağlanır. Yani turistik tesisler önlem alsa, yılda 40 milyon dolar daha az enerji parası ödeyecekler" dedi.
Neyişçi, "Turistik tesisler enerji hovardası. İşletmeler enerjiyi tasarruflu kullanmayarak, hem yılda fazladan 40 milyon dolar ödemek zorunda kalıyorlar, hem de tüketilen her bir kilowatt saat enerji için atmosfere yaklaşık 700 gram karbondioksit salıyorlar. Fazladan enerji nedeniyle tesisler yılda toplam 360 bin karbondioksit salınımına neden olmaktalar" diye konuştu.
Gereksiz yere harcanan enerjinin, küresel iklim değişikliğine de olumsuz katkı yaptığını kaydeden Neyişçi, "Tasarruf edilebilir elektrik enerjisi ayrıca yaklaşık 3 bin 600 ton kükürtdioksit ve yaklaşık 750 ton azot salınımına neden olduğu için hava kalitesinin de düşmesine nede nolmaktadırlar" dedi.