İstanbul'un metro yatırımlarının kredisi imzalandı
Büyükşehir Belediyesi'nin Avrupa Yatırım Bankası ve uluslararası yatırım kuruluşlarından metro yatırımlarında kullanılmak üzere aldığı 1 milyar 571 milyon euro'luk kredinin anlaşmaları, düzenlenen törenle imzalandı.
Törende konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, çok anlamlı olan bu projenin sadece İstanbul'u ilgilendirmediğini, Türkiye'nin geneli, rekabet gücünün ve verimliliğin artması için çok önemli olduğunu vurguladı.
İstanbul'un örnek bir şehir, belediyenin de örnek bir belediye olduğunu ifade eden Şimşek, büyükşehir belediyesinin bu kadar büyük boyutta projeleri gerçekleştirmekle kalmadığı, bunu yaparken Hazine garantisine de ihtiyaç duymayacak kadar kredibiliteye sahip olduğunu söyledi. Şimşek, "Bunun için kendilerini daha çok seviyorum" dedi.
Altyapı projelerinin bütün ülkelerde çok önemli olduğunu kaydeden Şimşek, geçen günlerde dünyadaki bir çok uzman bir araya gelerek bir rapor hazırladığını ve raporda, altyapı yatırımlarının ertelenmemesi gerektiğinin vurgulandığını anlattı.
Şimşek, "O nedenle de biz önümüzdeki yıllarda belediyelerimizin altyapı yatırım ihtiyaçlarını karşılamada, kendilerine finansman bulmada ve yerel kaynak yaratmada her türlü yardımı yapacağız. Duble yollara, hastanelere, okullara bakın bir çok yönden beşeri sermayeye yatırım yapılıyor. Bu çok önemli..." dedi.
Türkiye'nin enerjide çok büyük anlamda dışa bağımlı olduğunu dile getiren Şimşek, "İstanbul trafiğinde harcanan zaman kaybını bir tarafa bırakıyorum, enerji kaybını dikkate alırsanız, Sayın Başkan'ın çabaları ne kadar anlamlı göreceksiniz. Eğer İstanbul'daki trafik daha iyi işlerse muhtemelen Türkiye'nin enerji faturası aşağı iner, özel ve kamu sektöründe verimlilik artar" diye konuştu.
"Yüzde 80'i Türkiye'ye"
Krediyi veren ulusal ve uluslararası bankaların yetkililerine teşekkür eden Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası'nın, Türkiye'ye çok büyük katkıda bulunduğunu söyledi.
Şimşek, "2007-2013 yılı yani katılım öncesi bir program var. Bu çerçevede aday ülkelere Avrupa Yatırım Bankası 8.7 milyar euro civarında bir kaynak tahsis etmiş durumda. Bunun neredeyse yüzde 80'i Türkiye'de kullanılacak. Bu çok önemli. Çünkü bu hem Avrupa ile olan diyalogu, birlikteliği artıracak, Avrupa'ya yaklaşmada çok önemli hem de Türkiye'de özel sektör ve kamu projelerine çok önemli katkıda bulunacak" dedi.
Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'de ofis açması için gerekli yasal düzenlemenin de TBMM'den geçeceğine inandığını belirtti.
"AB'ye girecek Türkiye, bugünkü Türkiye değil"
"Bakmayın gazetelerde Fransa ile sorun var gibi görünüyor" diyen Şimşek, Fransa'da Türkiye'nin stratejik önemini, Türkiye'nin AB perspektifinin çok önemli olduğunu bilen ve Türkiye'nin Avrupa için çok önemli bir değer, varlık olduğunu kabul eden bir çok vizyon sahibi Türkiye destekçisi olduğu düşüncesi taşıdığını belirterek, arada bir anlayış farklılığı varsa da önümüzdeki dönemde bunların giderileceğini ifade etti.
Devlet Bakanı Şimşek, "Çünkü AB'ye girecek Türkiye, bugünkü Türkiye değil. Eğer biz AB gereklerini yerine getirirsek, yani birinci sınıf demokrasiyi, birinci sınıf temel hak ve özgürlükleri, birinci sınıf kurumsal altyapıyı, kurumsal yapılaşmayı tamamlarsak aslında AB'ye girip girmememiz ikinci hedeftir" dedi.
İstanbul'un Avrupa ile Asya'yı birleştiren dünyanın en büyük metropollerinden biri olduğunu ve 2010 yılında da Avrupa'nın kültür başkenti olacağını vurgulayan Şimşek, "Bence hepimizin önü açık, Türkiye'nin de önü açık. Ben burada çok büyük bir pozitif enerji görüyorum" dedi.
Kadir Topbaş'ın yapacağı çalışmalarla trafiği hızlanacağını, verimliliğin artacağını belirten Şimşek, metroyu da en fazla kullananlardan birisi olduğunu söyledi.
"İstanbul 50 yılda 12 milyon civarında göç aldı"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un 50 yılda 12 milyon civarında göç aldığını, bu yoğun baskı ve dengesiz gelişmenin bütün metropollerde olduğu gibi İstanbul'u da ulaşım noktasında sıkıntıya soktuğunu belirtti.
Topbaş, ilk defa bu dönemde İstanbul ölçeğinde bir plan yapıldığını ve ulaşım master planlarından ekolojisine kadar ele alındığını anlattı.
Geleceğin yol haritasının belirlendiğini vurgulayan Topbaş, metro ve raylı sistemlerde kullanılmak üzere alınan bu kredinin Hazine garantisine ihtiyaç duyulmadan verildiğini kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin yüzde 50'sinden fazlasının ulaşıma yapılan yatırıma ayrıldığını belirten Topbaş, şöyle devam etti:
"Geride bıraktığımız 4 yıl içinde ulaşıma yaptığımız yatırım 8.7 milyar YTL. Önümüze koyduğumuz 2012 hedefinde bu rakam daha da artacak, 2023'e vardığımız zaman da bu rakam çok daha farklı boyuta gelecek. 2012 yılına kadar ulaşıma yapılacak yatırımlar toplamı 22.6 milyar YTL olacak.
Tüm kaynakları ağırlıkla ulaşıma doğru ayırdığımızı ifade etmek istiyorum. Deniz ulaşımda yüzde 57 artış sağladık. Bitirdiğimiz yol ve kavşak düzenleme sayısı 154. Göreve geldiğimiz ana kadar İstanbul'da yapılan kavşak sayısı ise 57. 42 tanenin daha inşası devam ediyor, hedefimiz 349."
"Günde 1.5 milyon insan toplu taşıma aracı kullanmaya başlıyor"
Her yıl İstanbul'da 25 kavşak ve 100 kilometre yol yapılması gerektiğini kaydeden Topbaş, karayolu ve deniz taşımacılığının önemli olduğunu ancak en önemlisinin metro hatları ve raylı sistemler olduğunu vurguladı.
Günde 1.5 milyon insanın daha toplu taşıma araçlarını kullanmaya başladığını belirten Topbaş, şunları kaydetti:
"Hep şu soruluyor, (Sayın başkan, bu kadar yol düzenlemesi, kavşak ve metro yapıyorsunuz, ama halen İstanbul trafiğinde bazı sorunlar var?) Doğru. Ben burada bir gerçeği dile getirmek istiyorum. Göreve geldiğimiz zaman İstanbul'un günlük hareketliliği 11 milyon civarındaydı. Şu anda 23 milyonlara yaklaştı.
Gelişmiş kentlerde şehir nüfusunun 3 katı. 40 milyonlar bekliyor bizi. Onun için elimizi çabuk tutup, bütün kaynak ve imkanları ulaşıma ayırmak zorundayız."
Topbaş, göreve geldiklerinde tramvaylar dahil İstanbul'daki raylı sistemin 44 kilometre olduğunu ifade ederek, bugüne kadar 22 kilometreyi bitirdiklerini, 66 kilometreye çıktıklarını anlattı.
"İstanbul için 66 kilometre raylı sistem hiç bir şey" diyen Topbaş, göreve geldikleri güne kadar İstanbul'da yılda 2.5 kilometre raylı sistem yapılırken, bugün 15 kilometre yapıldığını, 60 kilometre metro inşatının devam ettiğini belirterek, "Önümüze koyduğumuz yeni projeksiyonda 150 kilometre metro sistemi var. Yüzde 9'lardaki raylı sitem payını yüzde 45'lere çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
"Müthiş bir olay"
Yapılacak metro hatlarının İstanbul'un tamamını dolaşım sistemi gibi kapsayacağını anlatan Topbaş, Avrupa Yatırım Bankası'nın gösterdiği güven ve hassasiyete teşekkür etti.
Avrupa Yatırım Bankası ile 700 milyon euroluk bir kredi anlaşması imzalayacaklarını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Müthiş bir olay ve müthiş bir rakam. Bunun bize olan güvenden kaynaklandığını düşünüyorum. Bu kredinin 524 milyon avroluk bölümü 19 kilometrelik Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Çekmeköy hattında, 196 milyon avroluk bölümü ise 12,7 kilometrelik 4. Levent-Ayazağa-Hacıosman hattında kullanılacak."
Topbaş, 21,7 kilometre olan Kadıköy-Kartal hattının inşasında ve elektromekaniğinde kullanmak üzere de 751 milyon euro alınacağını belirterek, Fransız Yatırım Ajansı'ndan alınacak 120 milyon euro'nun da 4. Levent-Ayazağa-Hacıosman hattında kullanılacağını anlattı.
Kadir Topbaş, Kadıköy-Kartal hattının 30 ay içinde, Üsküdar-Altunize-Ümraniye-Çekmeköy hattının ise 3-4 yılda tamamlanacağını söyledi.
Topbaş, libor artı 0,30 ile libor eksi 0,30 arasında verilen kredinin 5 yıl geri ödemesiz, 10 yıl vadeli olduğunu kaydetti.
Böylece İstanbul'da erişim ve ulaşımda sıkıntıları çözecek olan metroda ciddi bir adım attıklarını belirten Topbaş, "Gelecek dönem için elimizdeki mevcut şirketleri satmak suretiyle daha büyük hatları devreye sokacağız. Ama yine inanıyorum ki, bu güvene layık olduğumuz müddetçe Avrupa Yatırım Bankası başta olmak üzere biz bu kredileri yine kullanmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Topbaş, İstanbul'un trafik sorununu çözmek için çok önemli adımlar attıklarını belirterek, "Bugün en mutlu insan benim. Bugün güneş benim için farklı doğdu. Çünkü bugün değerli dostlarımızla birlikte İstanbul ile ilgili önemli bir imza töreninde birlikteyiz" dedi.
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, İstanbul'un enerjisine ve canlılığına tüm dünyanın hayran olduğu bir şehir olduğunu ifade ederek, "Daima hareket halinde olan, New York, Paris, Londra gibi dünyanın önde gelen şehirlerinden biri... Avrupalıların, Fransızlar'ın kalbini titreten bir şehir" dedi.
Bu projenin kentte yaşayanların hayatını derinlemesine bir değişime uğratacağını vurgulayan Emie, uygun koşullu ve insanların yaşam kalitesini geliştiren somut projelere yönelik bu finansmanların Türkiye ile Fransa arasındaki işbirliğinin canlılığının elle tutulur bir kanıtı olduğunu kaydetti.
"Desteği sürdürmekte kararlıyız"
Krediyle ilgili konsorsiyum adına konuşan Fortis Bank CEO'su Yvan de Cock da, İstanbul'un ileride önemli yerlere geleceğine inandığını, bugüne kadar yapılan ilerlemelerin de çok güzel ve etkileyici olduğunu söyledi.
Son 5 ay içinde yapılan değişikliklerden çok mutlu olduklarını ifade eden Cock, önümüzdeki dönemde farklı projelere de imza atmayı umduklarını kaydetti.
İstanbul'da yaşayanların hayat kalitesini artırması açısından bu kredinin stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Cock, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesinin önemli bir kısmını ulaşıma ayırmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Cock konuşmasının son bölümünde Türkçe olarak "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmak çok keyifli ve profesyonel bir deneyim oldu. Belediye ile köklü bir geçmişimiz bulunuyor. Bundan sonra da bu desteği sürdürmekte kararlıyız" dedi.
"Türkiye önemli bir ülke"
Avrupa Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Mattias Kollatz Ahnen ise bu kredinin AB'nin katkısıyla İstanbul'daki iki metro hattının inşasında kullanılmak üzere verildiğini belirterek, bankadan ilk kez 700 milyon euro'luk bir kredi verildiğini kaydetti.
İlk kez AB ülkeleri dışında bir belediyeye Hazine garantisi olmadan bu kadar yüklü bir kredi verildiğine işaret eden Ahnen, "Bu anlaşmayı yapmaktan onur duyuyoruz" dedi.
Ahnen, Türkiye'ye önceki yıllarda da kredi verildiğini, 2008 yılına kadar verilen toplam kredilerin toplamının 9 milyar dolar olduğunu belirtti.
Türkiye'de bu yıl biri Ankara'da diğeri İstanbul'da olmak üzere 2 ofis açmayı düşündüklerini ifade eden Ahnen, böylece Avrupa Yatırım Bankası'nın ilk kez dünyada AB ülkeleri dışında bir ülkede iki ofis açmış olacağını söyledi.
Ahnen, "Türkiye çok önemli bir ülke. Bizler bu yasal sürecin bitmesini de bekliyoruz. Türkiye'nin AB üyelik sürecini Ankara'daki ofisten izleyeceğiz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kredi alınan banka yetkilileri ile anlaşmaları imzaladı.