hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ücretliler için yeni sistem getiriliyor

    Ücretliler için yeni sistem getiriliyor
    expand

    Maliye Bakanlığı çalışanların ücretlerinin düşük gösterilerek vergi kaçırılmasınının önüne geçmek için çözüm arıyor. Bunun için ücretlerden stopaj kesilmesi gündemde.

    İşveren, her ay çalışanının ücret ve stopaj dökümünü bildirecek. Maliye, bu yolla işverenin ücretleri daha sağlıklı beyan edeceğini, kayıp kaçağının azalacağını düşünüyor.
     
    Gelir Vergisi Kanunu'nun gelecek yasama döneminde değiştirilmesi planlanıyor. Kanunda değişikliğe gidilirken Maliye Bakanlığı, çalışanların ücretlerinin düşük gösterilerek vergi kaçırılmasının da önüne geçmeyi hedefliyor.
     
    Üzerinde çalışılan sisteme göre, işçi ve memurların normal gelir vergisi tarifesi dışına çıkarılarak, stopaja tabi tutulması planlanıyor.
     
    Bunun için işçi ve memurlar için asgari ücret de dikkate alınarak, yüzde 15-20 aralığında bir stopaj oranı belirlenecek.
     
    İşverenler her ay ücretlerden belirlenen oranda stopaj kesintisi yapacak ve bunu Hazine'ye aktaracak.
     
    İkinci aşamada ise, işverenler çalıştırdıkları kişilerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarıyla birlikte, brüt ücret ve vergi bilgilerinin yer aldığı ayrıntılı ücret dökümlerini her ay  gelir idaresine bildirecek.
     
    Her yıl sonunda gelir idaresi, TC Kimlik Numarası'na göre çalışanların yıl içindeki brüt ücret toplamı ile stopaj dökümünü çıkartacak.
     
    Elde edilen gelir ile ödenen vergi karşılaştırılacak, eksik varsa mart ayında mükelleflerden farkı ödemesi mektupla istenecek. Ödeme yapmamakta direnlerinin vergisi maaşından kesilecek.
     
    Maliye Bakanlığı yetkilileri, üzerinde çalışılan sistemin hayata geçmesi halinde, işverenlerin ücretleri çok daha sağlıklı ve doğru olarak beyan edeceğini düşünüyor. Bir süre önce Vergi Konseyi de Gelir Vergisi oranlarının düşürülmesini teklif etmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow