hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mübarek maaşların yüzde 30 artırılmasını önerdi

    Mübarek maaşların yüzde 30 artırılmasını önerdi
    expand

    Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, başta gıda olmak üzere fiyatlardaki artışı telafi etmek için kamu çalışanlarının maaşlarının yüzde 30 artırılmasını önerdi.

    Mübarek, 1 Mayıs dolayısıyla sendika federasyonlarına yaptığı konuşmada, hükümetin 1 Temmuz'da mali yılın başlamasını beklemek yerine artışın hemen uygulanmasına çalışması gerektiğini belirterek, "Artış yaklaşık yüzde 30 olacak" dedi.
     
    Hükümetten ve parlamentodan gerçek kaynak yaratılması için gerekli önlemleri almak ve en iyi seçenekler üzerinde hızlı biçimde anlaşmasını istediğini belirten Mübarek, "Böylece, bunun mayıs ayından itibaren uygulanmasını sağlayabiliriz" diye konuştu.
     
    Mübarek, maaş artışına ilişkin teklifinin, maaş artışlarının yüzde 15 ve bütçe açığının gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6.9'u olarak hesaplandığı 2008-2009 bütçesine etkisinin ne olacağına ilişkin açıklama yapmadı.
     
    Hükümetin bütçede önemli bir yekun tutan sübvansiyon politikasını gözden geçirmesini de öneren Mübarek, hükümetin 2008-2009 bütçesinde gıda sübvansiyonları için 3.7 milyar dolar ve akaryakıt sübvansiyonları için yaklaşık 11 milyar dolar harcayacağını söyledi.
     
    Hükümet söz vermişti
     
    Mısır'da yüksek fiyatlar ve düşük maaşlar nedeniyle protestolar ve grevlerle karşılaşan hükümet, daha önce yıllık maaş artışının bütçede öngördüğü yüzde 15'ten daha yüksek olacağı sözünü vermişti.
     
    Maliye Bakanı Yardımcısı Eşref el Arabi, bütçenin bozulmaması için ek gelir yaratmaya ihtiyaç olduğunu, konunun 10 gün içinde belli olacağını belirtti. El Arabi, "Hükümet ve parlamento gerçek kaynak bulmak için görüşecek" dedi.
     
    Ekonomist Reham El Desoki, memurların satın alma güçlerinin düşük olması nedeniyle maaş artışının enflasyona etkisinin sınırlı olacağını ifade etti.
     
    Mübarek bu teklifiyle, 80'inci yaş gününe denk gelen pazar günü yapılması beklenen genel greve desteği zayıflatmayı amaçlıyor. Mısır'da ana muhalefet Müslüman Kardeşler de solcular ve liberallerin genel grevönerisinde destek veriyor.
     
    Ülkede kentsel alanlarda Mart ayı enflasyonu son üç yılın en yüksek oranı olan yüzde 14.4'e yükseldi. Mart ayında geçen yıla göre, ekmek ve hububat fiyatları yüzde 48.1, meyve ve sebze fiyatları yüzde 20'nin üzerinde ve sıvı yağ fiyatları da yüzde 45.2 arttı.
     
    Birçoğu düşük maaşlı memurlar olmak üzere yoksul Mısırlılar, gelirlerinin büyük kısmını gıdaya harcadıkları için fiyat artışlarından en çok etkilenen kesim oldu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow