hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TZOB'dan kırmızı mercimek uyarısı

    TZOBdan kırmızı mercimek uyarısı
    expand

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) kırmızı mercimek uyarısı geldi. Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, pirinçteki sıkıntının kuraklık nedeniyle kırmızı mercimekte de yaşanmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapmasını istedi.

    Bayraktar ayrıca kuraklıktan zarar gören çiftçilere de yardım ve borç ertelemesi talep etti.
     
    Türkiye'de geçen yıl yaşanan kuraklığa değinen Bayraktar, bunun tarıma verdiği zararın 5 milyar YTL olarak hesaplandığını, tarımda yüzde 7.3 oranında küçülme meydana geldiğini belirtti.
     
    Bayraktar, kuraklığın il bazındaki etkilerini tespit etmek amacıyla yaptıkları bir çalışmada Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep ve Elazığ'da buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90'a, kırmızı mercimekte yüzde 60'a ulaştığının belirlendiğini söyledi.
     
    TMO'ya uyarı
     
    Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) mercimek alımı yaparak piyasayı düzenlemesi gerektiğini bildirdi.
     
    Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86'sının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden karşılandığını anlatan Bayraktar, bu bölgedeki yüzde 60 oranındaki ürün kaybının Türkiye kırmızı mercimek rekoltesinin yüzde 50 oranında azalmasına sebep olabileceğine dikkati çekti.
     
    "Çiftçiler hayvanlarını satmaya başladı"
     
    Çalışma sonucunda ayrıca, bölgedeki bağlarda verim azalmaları beklendiğinin tespit edildiğini anlatan Bayraktar, "Özellikle Elazığ'a özgü şaraplık üzüm çeşitlerinden Öküzgözü ve Boğazkere'de yanma olduğu, ilk tespitlere göre yüzde 30'lara varan verim azalmalarının beklendiği belirtilmektedir. Bölgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğu ifade edilmektedir" dedi.
     
    "Buğday, arpa ve kırmızı mercimek üretimi azalabilir"
     
    Bayraktar, hububat ve baklagil hasadının başlamasına bir ay kala Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hasat yapılacak buğday, arpa ve kırmızı mercimeğe rastlamanın çok zor olacağının anlaşıldığını ifade etti.
     
    Bayraktar, "Türkiye buğday üretiminin 2,8 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye buğday rekoltesinde 2.5 milyon ton azalma beklenmektedir. Türkiye arpa üretiminin 1.55 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye arpa rekoltesinde 1.4 milyon ton azalma beklenmektedir. Benzer şekilde Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86'sını gerçekleştiren bölgede görülecek yüzde 60 azalma ile kırmızı mercimek rekoltesinde 250 bin ton azalma beklenmektedir" dedi.
     
    Alınması gereken önlemler
     
    Bayraktar, öncelikle ziraat odalarının da içinde yer aldığı hasar tespit komisyonlarının oluşturulması ve çiftçilerin zararlarının ürün bazında tespit edilerek, tüm üreticilerin zararlarının en kısa zamanda karşılanması gerektiğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow