Güler: "Türkiye, Shell ile ortak doğalgaz arayacak"
Irak yönetiminden, petrol ve doğalgaz aramak için vize alamayan Türkiye, çareyi Hollandalı Shell ile "ortaklıkta" buldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın doğalgaz aramak için Shell ile "anlaşma hazırlığında" olduğunu açıkladı.
Meclis'te konuşan Hilmi Güler, anlaşmaya ilişkin bir master plan hazırlandığını söyledi.
Yapılacak anlaşma doğalgaz arama faaliyetleri ve boru hattı projelerini kapsayacak.
Gündemde doğalgazın Suriye üzerinden bir boru hattıyla taşınması ya da Kerkük-Yumurtalık boru hattına paralel yeni bir hat inşa edilmesi var.
Güler, İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan 11'inci Uluslararası Enerji Forumu'ndaki temasları hakkında bilgi verdi.
Toplantıda Hollanda, İsviçre, Yemen, İran, Yunanistan, İtalya, Irak heyetleri ve şirketlerle görüşmeler yaptıklarını ifade eden Güler, "Önemli projelerden bir tanesi Azeri gazının Yunanistan'a, oradan da İtalya'ya geçişi ile ilgili uygulamaya yönelik kısımlardı. Bunun tarifesi, miktarlarını görüştük. Hoş güzel şeyler oldu" diye konuştu.
Yunanlılarla yenilebilir enerji konusunda ortak çalışma ve proje grupları kurulmasının kararlaştırıldığını anlatan Bakan Güler, "Her iki ülkenin de güneşi, rüzgarı, jeotermali var. Bölge için de örnek teşkil edebilecek bir proje" dedi.
Hollanda'nın enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjide çok iyi bir ülke olduğunu, bu noktada Hollanda ile ortak şirketler kurarak çalışmalar yapılabileceğini belirten Güler, "Bundan sonra Hollanda ismini daha sık duyabileceğiz. Bu ülkeyle güzel çalışmalar yapılabilir" diye konuştu.
TPAO'ya izin verilmemesi
Irak'ın güneyinde TPAO'ya petrol arama izni verilmemesiyle ilgili soru üzerine Bakan Güler, "Iraklı bakanın bana söylediği, beş ayrı kategoride yaptıkları bir değerlendirme varmış. Bunun içinde yatırım miktarı, bilanço, üretim de dahil olmak üzere bilgisayar programıyla bir değerlendirme yapmışlar. Ben de bunun üzerine TPAO'nun avantajlarını anlattım. Iraklı bakan, bunun üzerine kararı bir daha gözden geçireceklerini söyledi. Bir yanlışlık varsa düzeltecekler. Bakan, 'Bilgisayar programı olduğu için müdahale söz konusu değil' dedi. Siyasi müdahale olsaydı zaten olumlu olurdu. O da Türkiye'nin önemini çok iyi biliyor" dedi.
"Bilgisayar programının ne kadar inandırıcı olduğunun" sorulması üzerine de Bakan Güler, "Ben tablo çiziyorum. Her iki ülkenin çıkarına, müdahale yok. Başka ülke ve kişiler de varmış, aramışlar. Onlar da bu noktada sürprizle karşılaştıklarını söylemişler. Bizim için bir daha rakamları gözden geçirecekler. TPAO ile ilgili verilen karar, güneydeki sahalar içindi, Irak'ın tamamı için değil. Oradaki şirketlerle beraber çalışabileceğiz. Ortak olarak katılabileceğiz" dedi.
Hilmi Güler, yayın organlarında yapılan değerlendirmeler gibi Türkiye'nin ayrı tutulmadığını öne sürerek, "Hatta bana 'Sondaj firmaları gönderin' dediler. Petrol depoları yapımı için Türk şirketlerini davet ettiler" şeklinde konuştu.
İran ile yaşanan sorunlar
Irak'ta Shell firmasıyla doğalgaz boru hattı konusunda görüşmelerin ve değerlendirmelerin devam ettiğini ifade eden Güler, "Doğalgaz boru hattında iki alternatif var. Biri Suriye üzerinden Arap gazına bağlanması. İkincisi de Kuzey'den doğrudan doğruya Türkiye'ye gelme durumu var. Bu iki madde üzerinde görüşmeler sürüyor" diye konuştu.
"İran ile ilgili son gelişmelerin" sorulması üzerine de Bakan Güler, "İran ile görüşmeler sürüyor. İranlı bakanla yaptığımız görüşmede doğalgazda geçen yıl karşılaştığımız darboğazla ilgili olarak, by-pass boru hattına bir an evvel başlamasını tekrar hatırlattım. Onlarda bu proje üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Elektrik görüşmelerimiz belli bir noktaya geldi. Önerilerimizi onlar değerlendiriyor. Önümüzdeki günlerde bir heyet İran'a gidecek" dedi.