"Zengin ülkeler fakir ülkelere yatırım yapmalı"
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı Jacpues Diouf, dünyada hububat üretiminin artmamasından zengin ülkeleri sorumlu tuttu. Diouf, zengin ülkelerin fakir ülkelere hububat üretimini artıracak yatırımları yapmakta isteksiz olduğunu savundu.
Brezilya'nın başkenti Brasilia'da, FAO'nun 2 yılda bir yapılan Latin Amerika toplantısında konuşan Diouf, zengin ülkelerin yoksul ülkelere, dünyada hububat üretimini artıracak altyapılara para, tohum ve benzeri yatırımları yapma konusunda isteksiz olduğunu söyledi.
Diouf, daha fazla üreticinin kredi, gübre ve tohuma ulaşması sağlanırsa ve daha fazla ürünün piyasa fiyatıyla satılmasına izin verilirse, küresel gıda üretiminin iki katına çıkabileceğini bildirdi.
"Gerekli çalışmalar yapılırsa üretim başdöndürücü biçimde yükselecek" diyen Diouf, ancak gelişmeler gözönüne aldığında bu konuda iyimser olmadığını kaydetti.
Dünyada yükselen gıda fiyatları ve üretimin artırılması için verilen desteklere karşın gelecek yıl küresel hububat üretiminin artması beklenmiyor.
Diouf da daha fazla yardım almadan yoksul ülkelerin üretim artışı yapamayacağına dikkati çekiyor.
Dünyada zengin ülkeler daha fazla hububuat üretmesine karşın, kimi ülkelerse kendi üreticilerini korumak için ithalata kotalar koyuyor ve gümrük tarifeleri uyguluyor. Uzmanlar, bunun da ek küresel üretimi engellediğini belirtiyor.
Bu arada gıda fiyatlarının artmasının nedeni olarak gösterilen biyoyakıt konusunda yorum yapmaktan kaçınan Diouf, biyoyakıtın, FAO'nun haziran ayında yapılacak bir toplantısının konu başlığı olacağını söyledi.
BM'nin salı günü yayımladığı bir raporda, gıda için üretilenlerin yakıta dönüştürülmesi nedeniyle biyoyakıtlar "insanlığa karşı işlenen suç" olarak nitelendirilmişti.
Biyoyakıtı en fazla kullanan ülkelerden olan Brezilya'nın Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, bu hafta yaptığı açıklamada, biyoyakıtların gıda fiyatlarının artmasına neden olmaksızın, enerji bağımlılığıyla mücadele etmek için kullanılabileceğini söylemişti.
Brezilya, dünyada en fazla etanol ihraç eden ülke konumunda.