"Pirinçte en çok konuşanlar kar ediyor"
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Pirinç kıtlığı konusunda en çok konuşanlar reklam ve PR yapanlar aşırı derecede kar ediyor" dedi.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Ankara Sheraton Oteli'nde yapılan olağan genel kurulunun açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye'de üretime ilişkin bir sorun olmamasına karşın pirinç ve buğdayda spekülatif bir sorun yaşandığına dikkati çekti.
Halen yurtiçi piyasada 120 bin ton pirinç, 120 bin tondan fazla da çeltik bulunduğunu belirten Eker, "Birileri bir sorun var gibi göstermeye çalışıp tüketicinin sırtından aşırı derecede kar etmeye çalışıyor. En çok konuşanlar reklam, PR yapanlar aşırı derecede kar ediyor. Elimizde yeteri kadar pirinç var, kimse endişe etmesin" dedi.
SETBİR Genel Başkanı Erdal Bahçıvan'ın hayvancılık desteğinin değiştirilmesi ve hayvan başına teşvik sisteminin getirilmesine ilişkin eleştirilerini de yanıtlayan Bakan Eker, amaçlarının rekabet gücü yüksek tarımsal ve hayvansal işletme kurmak olduğunu belirterek, bu değişikliğin üretimi kesinlikle olumsuz etkilemeyeceğini savundu.
Eski sistemin karmaşık olduğunu ve izlenemez hale geldiğini anlatan Eker, sistemi sadeleştirip, izlenebilir hale getirdiklerini belirtti ve esas amacın kayıtdışını azaltıp, kaliteyi artırmak olduğunu söyledi.
"Ucu açık ve bütçe disiplinini bozan destekleme bütçesi" yerine, "öngörülebilir destek bütçesi" oluşturmayı hedeflediklerini kaydeden Eker, "Bütçe disiplini sağlamak ve ödenecek destek miktarını öngörebilir hale getirmek amacıyla hayvancılık sektörünü modernize edip, kayıt altına alacak şekilde destekleme sistemini değiştirdik" dedi.
Tarım Satış Kooperatifleri için yeni düzenleme
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da genel kurulda yaptığı konuşmada, tarım satış kooperatiflerinin etkin ve rasyonel çalışmasını sağlamak üzere yeni bir mevzuat düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat çalışmaları hakkında da bilgi veren Zafer Çağlayan, bugüne kadar 24 kanun üzerinde çalıştıklarını belirtirken, "Türkiye'nin değişim ve dönüşüm sürecinin desteklenmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Ekonomik ve siyasi istikrarın kazanımlarının sürdürülmesini hedefliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin 2023'de dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini hedeflediklerini vurgulayan Zafer Çağlayan, kararlılıkla kimsenin cesaret edemediği reformları yaptıklarını ve yapmayı da sürdüreceklerini vurgularken, "Halka rağmen halkçılık yapanların engellemeye çalıştığı sosyal güvenlik reformunu çok şükür çıkardık" dedi.
Türk Ticaret Kanunu'nda da değişiklik yapılacağını, artık tek kişi ile bile anonim şirket kurulabileceğini, şirket genel kurullarına üyelerin online olarak katılabileceğini, şirket raporlarının da şirketlerin internet sayfalarında yayımlanacağını anlatan Çağlayan, "Şirketlerin durumunu ayna gibi, önünden arkasından göreceksiniz" diye konuştu.
Sanayi envanteri çıkarılması, sanayi stratejisi hazırlanması yönünde çalışmaların sürdüğünü ve buna bağlı olarak yeni bir teşvik paketi hazırlanacağını kaydeden Bakan Çağlayan, bu çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.