Sendikalar Yasası yeniden değerlendirilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal tarafların çalışma hayatını düzenleyen yasaları değerlendirmek üzere 27 Nisan Pazar günü bir araya geleceklerini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren kesimlerinin katılımıyla bakanlıkta gerçekleştirilen üçlü danışma kurulu toplantısı sona erdi.
Çelik, toplantının ardından konfederasyon başkanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, "Çalışma Bakanlığı çalışmaya devam ediyor" diyerek espri yaptı.
Bakan Çelik, toplantının 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılması düşünülen düzenlemelere ilişkin geleceği görmek açısından verimli geçtiğini ifade etti.
Konfederasyonların kendi aralarında yapacakları değerlendirmenin ardından 27 Nisan Pazar günü tekrar bir araya gelerek gün boyunca düzenlemeleri değerlendireceklerini belirten Çelik, bu toplantıdan sonra 2821 ve 2822 sayılı kanunlarda yapılması planlanan değişikliklerle ilgili olarak bir noktaya gelmeyi ümit etiklerini kaydetti.
"Çalışma hayatı ve ilgili mevzuatın, ülkedeki ve dünyadaki gelişmişlik düzeyi ile uyum içerisinde olması gerekmektedir" diyen Çelik, 7 Mayıs 1983 tarihinde yürürlüğe giren Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nun yaklaşık 25 yıldır uygulandığını hatırlattı.
Bu kanunların örgütlenme hakkıyla ilgili yasal metinleri oluşturduğunu ifade eden Çelik, bugüne kadar kanunlar üzerinde 10'a yakın değişiklik yapıldığını söyledi.
Çelik, "2821 ve 2822 sayılı kanunlarda AB ve ILO normları ile uygulamadaki sıkıntıları dikkate alarak yeni düzenlemeler ve değişikliklere gidiyoruz" dedi.
Bu çalışmaları sosyal ortaklarıyla gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Çelik, hiçbir zaman "biz yaptık oldu" anlayışında olmadıklarını, olmayacaklarını kaydetti.
Kanunlardaki değişikliklerle ilgili çalışmaları, 25 Ekim 2007'de yine üçlü danışma kurulu toplantısında başlattıklarını dile getiren Çelik, sosyal tarafların konuyla ilgili oluşturdukları çalışma grubunun yaklaşık 6 ay süren çalışma yaptığını anlattı.
Çelik, "Umuyorum ki kısa süre içerisinde de 2821 ve 2822'de beklenen gelişmeler, beklenen diyalog ortamı neticesini verir ve bu yasaları TBMM Genel Kurul aşamasına taşırız" diye konuştu.
Çalışmalara ilişkin takvim
Çelik, bu tasarılara ilişkin yasalaşma takvimi olarak öngörülerinin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Takvim olarak... Biz, bu yılın başında bunun ele alınıp ocak, şubat ayı içerisinde Meclis'ten geçmesini, sosyal taraflara ifade ettik. Ama bu konuda sosyal taraflar gerekli hazırlıkları bize netleştirip, ulaştırmadıklarını da açıkça söylememiz gerekiyor.
Bu toplantıyı bugün yapmamızın bir amacı da bu. Biraz geçikmiş olsa da artık bu konuyu sonlandırmamız gerekiyor.
Bizi takip eden birileri falan da yok ama şu bir gerçek; Türkiye, AB sürecinde, 19'uncu fasıl açılış kriteri bu bahsettiğimiz yasalardır. Dolayısıyla bu süreçte olan Türkiye'nin bunları daha çok geciktirmesini doğru bulmadığımızı ifade ediyorum."