hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Nükleer enerji Bakanlar Kurulu'nda"

    Nükleer enerji Bakanlar Kurulunda
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer yasasının çıkarılmasının ardından kanun gereği yönetmeliği de hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunduklarını söyledi. Güler, "Bunun neticesi olarak da peşinden daveti yapacağız, şirketler başvuracak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), nükleer teknoloji ve enerji alanındaki rolünün ve yürüttüğü çalışmaların kamuoyu ile paylaşılması amacıyla bir toplantı düzenledi.
     
    Toplantıda konuşan Bakan Güler, şeffaflık ve dürüstlük ilkelerinin gereği söz konusu bilgilendirme toplantısının düzenlendiğini belirtirken, bundan sonraki çalışmalarda her adımda, her gelişmede bunu kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.
     
    Nükleer enerji konusunda emin ve kararlı şekilde hedefe doğru ilerlediklerini anlatan Güler, söz konusu toplantıda, güvenlik, lisanslama Sinop'taki çalışmalar konusunun görüşüldüğünü anlattı.
     
    Bu iş için 200'ün üzerinde uzmanın sadece Sinop'ta çalışmaya devam ettiğine işaret eden Güler, bu konuda tamamıyla birbiriyle bağlantılı bir uluslararası zincirin içinde olduklarını ve ciddi şekilde, ne yaptığını bilen bir ekiple görevlerini yerine getirdiklerini kaydetti.

    "Birinci amaç hedefe ulaşmak, ikincisi örnek olmak"

    Nükleer enerji konusunda birinci amaçlarının hedefe ulaşmak, ikincisini de örnek olmak olduğunu vurgulayan Güler, "Bizim örnek olma sorumluluğumuz var bu işe girişmek üzere olan birçok ülke var, artan petrol fiyatları, yakıt maliyetleri bize bu teknolojiyi, bu enerji türünü kullanmamızı da zorunlu kılmakta" dedi.
     
    Nükleer teknolojisinin doğalgazdan, kömür ve sudan farklı olarak bazı hassasiyetleri bulunduğuna işaret eden Güler, "Bu hassasiyetlerin de bilincinde olarak uluslararası yükümlülüklere bağlı, ciddi bir devlet olarak bunun sorumluluklarını yerine getireceğiz" diye konuştu.
     
    "Konu aynı zamanda bir eko-sistem meselesi"
     
    Konunun sadece bir ekonomi meselesi değil, aynı zamanda bir eko-sistem meselesi olduğunu belirten Güler, burada sadece ekonominin getirileri olmadığını, aynı zamanda bütün canlılara ve hatta cansızlara karşı sorumlulukların olduğunu ifade etti.
     
    Güler, bu nedenle eko-sistem ile ekonominin arasındaki hassasiyete önem vererek, belli bir dürüstlük ilkesinde ve "şeffaflık ile bilimsellik" bileşenlerini dikkate alarak çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
     
    "Aramalarla ilgili önemli kararların arifesindeyiz"
     
    Nükleer enerjinin, Türkiye'nin enerji türleri içinde bahsedilen '5 sütunun 5'incisi' olduğunu hatırlatan Güler, bunlardan üç sütunun su, kömür ve doğalgaz olduğunu bildirdi.
     
    Doğalgazda dışa bağımlılığın sürdüğünü, ancak aramalara büyük ağırlık verildiğini anlatan Güler, "TPAO sadece yatırımını 7 kat artırdı. Hem denizde hem karada petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdürüyoruz. Aramalarla ilgili önemli kararların arifesindeyiz" diye konuştu.
     
    Bunların dışında, 4'üncü sütun olarak yenilenebilir enerji yasasını çıkardıklarını anlatan Güler, "Zaman zaman rüzgarını yeterince kullanmadan, kömürünü kullanmadan nükleere geçmeye gerek var mı' diyenler için söylüyorum. Her ne kadar bunların sayısı çok azaldı çünkü yapılanları görüyorlar, rüzgar türbinlerinin peş peşe devreye girdiğini, hatta türbin yapımıyla ilgili yatırımların da ciddi ciddi tartışıldığı günümüzde, rüzgarın da, güneşin de jeotermalin de suyun hakkını veriyoruz. Dolayısıyla 4'üncü sütun da devreye girdi. Şimdi sırada, halkımızla paylaştığımız için, sözümüz olduğu için 5'inci sütun olan nükleer enerjidir" dedi.
     
    Yönetmelik Bakanlar Kurulu'nda
     
    Nükleer yasasının çıkarılmasının ardından, TAEK'in 9 kriteri belirleyerek kamuoyuyla paylaştığını anlatan Güler, kanun gereği yönetmeliği de hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunduklarını bildirdi.
     
    Bakan Güler, "Oradaki formalitesi sürüyor, bunun neticesi olarak da peşinden tabi ki daveti yapacağız, şirketler başvuracak" dedi.

    Kömür santralleri de özelleştirilecek
     
    Temel hedeflerinin, bu yatırımların özel sektör tarafından yapılması olduğunu belirten Güler, netice itibarıyla uygulanan enerji politikasında iletim hariç üretim, dağıtım ve ticaretin özel sektör tarafından olacağını söyledi.
     
    Halkın geleceğini düşünerek, işin maliyetini mümkün olduğunca yansıtmadan, rekabetçi şekilde bu modeli oluşturmak istediklerini anlatan Güler, bu kapsamda özelleştirmelerin de süratli şekilde yapılacağını, dağıtımın hemen devreye gireceğini, bununla ilgili Özelleştirme İdaresi'yle tam bir mutabakat içinde olduklarını vurguladı.
     
    Bakan Güler bu arada, kömür santrallerinin de çok süratli şekilde özelleştirilmesi için, kanun değişikliğini taslak halinde hazırladıklarını ve bunu da Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi.
     
    Güler, oradaki değerlendirmenin sonucu olarak tasarının ilgili komisyonlara gideceğini ve daha sonra genel kurulda kanunlaşacağını sözlerine ekledi.
     
    Nükleer santral için 21 Şubat'ta ihaleye çıkılıyor
     
    Hilmi Güler, nükleer santral yapımı için 21 Şubat 2008 tarihinde firmalara yönelik davet ilanına çıkacaklarını açıkladı.
     
    Özel sektörün TAEK tarafından belirlenen nükleer santral kriterlerini sağlayamaması durumunda devletin devreye girip girmeyeceğine dönük bir soru üzerine Bakan Güler, nükleer santral konusunda şu anda Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulan bir yönetmelik bulunduğunu, söz konusu yönetmelikte nükleer santral yapımı için davet ve yarışın şekli ile özel sektörün dışındaki alternatiflerin belirlendiğini söyledi.
     
    Bakan Güler,"Ne şekilde olursa olsun ülkemiz bu teknolojiye sahip olacak" diye konuştu.
     
    Söz konusu yönetmelikle ilgili Sayıştay'ın da görüşünün alınacağını vurgulayan Güler, "Yönetmelik yayımlandıktan sonra sonra davet ilanın açıkacağız. Firmaların yoğun ilgisi var. Söz konusu yönetmelik kısa zamanda yayımlanır ve 21 Şubat tarihi sarkmaz diye düşünüyorum. En kötü ihtimalle ise 21 Şubat tarihi 1-2 gün sarkar" diye konuştu.
     
    Davet ilanına çıkıldıktan sonra istekli firmalardan 3 zarf isteyeceklerini belirten Güler, birinci zarfta firmanın TAEK tarafından hazırlanan 9 kriteri nasıl yerine getireceğini ayrıntılı şekilde belirteceğini, ikinci zarfta teminatın yer alacağını, üçüncü zarfta ise firmanın fiyatla ilgili teklifinin yer alacağını ve tüm firmaların bu değerlendirmeye göre belirleneceğini söyledi.
     
    Nükleer santral yapımı için Türkiye'de iki yer belirlendiğini hatırlatan Güler, Mersin Akkuyu'nun yer lisansının hazır olduğunu ve nükleer santralı hemen yapmak isteyen firmalara bu yerin verileceğini, Sinop'ta belirlenen alanda da yer lisansı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow