hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Piyasalarımız güvenli liman özelliğini sürdürüyor"

    Piyasalarımız güvenli liman özelliğini sürdürüyor
    expand

    Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, "Piyasalarımız güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor" dedi.

    Erol, Ağustos 2007 ortalarında etkilerini yoğun bir şekilde hissettiren subprime mortgage (yüksek riskli tutsat) dalgalanmasının etkilerinin global ölçekte halen etkilerini sürdürdüğünü belirtti.
     
    Finansal sektörde görülen zorlukların reel ekonomilerdeki büyüme oranlarını da etkileyeceği ve ABD ekonomisinin durgunluğa girmekte olduğu endişesinin piyasalarda volatilitenin artmasına neden olduğunu anlatan Erol, buna karşın, ABD Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere birçok finansal otoritenin reel ekonomideki daralma ve finansal sektördeki sıkıntılarla proaktif biçimde mücadele etmeye çalıştığını söyledi.
     
    "Son günlerde global ölçekte baş gösteren çalkantının paralelinde bizim piyasalarımızda da dalgalanmalar görülmektedir" diyen Erol, bu piyasaların doğası gereği sermaye piyasalarında iniş ve çıkışların her zaman var olacağını ifade etti.
     
    SPK Başkanı, şöyle devam etti:
     
    "Ancak son günlerde görülen bu dalgalanmaya karşın piyasalarımızdaki likidite koşullarının olumlu seyretmekte olduğunu gözlemliyoruz.
     
    Öte yandan, gerek son günlerde gerekse subprime mortgage dalgalanmasının etkilerinin hissedildiği Ağustos 2007'den bugüne kadar geçen süreçte yabancı yatırımcıların İMKB'den çıkışlarının çok sınırlı kaldığı görülmektedir.
     
    Global ölçekte büyüme beklentileri azalmış olmasına karşın, Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyelinin devam etmekte olduğu, reel sektörümüzün mikro performansına dair karlılık ve borçluluk oranları gibi göstergelerinin mevcut olumlu seyrini devam ettirdiği ve finansal sektörümüzün sağlam yapısını koruduğu görülmektedir.
     
    Bu koşullar altında ülkemizin yatırım açısından cazibesini önümüzdeki dönemde de koruyacağını düşünmekteyiz."
     
    "İyimser ve ihtiyatlı tavrımızı koruyoruz"
     
    Türkiye'de yeni yeni gelişme gösteren mortgage piyasasının yabancı yatırımcılar açısından ilgi çekici olmaya devam ettiğini ifade eden Erol, bunun yanı sıra ülkeye olan yatırımların artmasını ve bu yatırımların vade yapısının daha da iyileşmesini temin etmek adına altyapı yatırımlarının sermaye piyasaları yoluyla finanse edilmesi ve KOBİ borsasının geliştirilmesine yönelik çalışmalarının da hızla devam ettiğini anlattı.
     
    Yatırımcı güveninin ve piyasalardaki finansal derinliğin artmasını sağlayacak olan AB'ye uyumlu kanun çalışmaları ve finansal aracılık faaliyetlerini geliştirici çabalarının da sürdüğünü bildiren Erol, "Tüm bu çalışmalarımız neticesinde MSCI ve FTSE gibi kuruluşların hazırladığı 'Gelişmekte Olan Piyasalar' endekslerinde ülkemizin ağırlığını artırarak Türkiye'nin uluslararası yatırımlardan elde etmekte olduğu kaynakları artırabileceğimizi düşünmekteyiz" dedi.
     
    "Son günlerde piyasalarımızda görülen dalgalanmalara karşın, iyimser ve ihtiyatlı tavrımızı korumaktayız" diyen Erol, piyasalara yönelik endişe verici bir durum bulunmadığını ve yatırımcıların piyasalara olan güveninin devam ettiğinin görüldüğünü sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow