Maliye Bakanlığı ithal içkiyi takibe aldı
İthal içkide yüksek vergiden kaçmak için, ithalatçıların, gümrüklerde düşük fiyat beyan ettiğini belirleyen Maliye Bakanlığı yetkilileri, sorunun çözümü için özel tüketim vergisi matrahını, 'satış fiyatına' bağlamayı düşünüyor.
İthal içkideki fiyat oyunu gümrük müfettişlerinin raporlarıyla ortaya çıktı.
Yaklaşık 500 rapora konu olan sorunun çözümü için gümrük müfettişleri, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı'ndan yardım istedi.
Müfettiş raporlarına göre, bazı ithalatçı firmalar, düşük özel tüketim vergisi ödemek için ithal içkinin fiyatını gümrükte düşük gösteriyor.
Ürünün fiyatı düşük gösterilerek hem ÖTV hem de KDV düşük ödeniyor.
Ancak ithal içkiler gümrükten geçtikten sonra, ithalatçı firmalar üretici firmalardan, "kullanıcı bedeli ya da reklam bedeli" gibi adlar altında yeni fatura alıyor.
Bu faturalara dayanarak maliyet bedeli yükseltiliyor. Böylece ithal içki, iç piyasada yüksek fiyattan satılıyor.
Bu arada, içki gümrükten geçtikten sonra alınan faturalar aynı zamanda işletme gideri olarak gösteriliyor. Bu durumda da ithalatçı firmalar, ÖTV ve KDV'nin yanında bir de kurumlar vergisini düşük ödüyor.
Düşük ÖTV ödemek için ithal viskinin fiyatı örneğin gümrükte 20 YTL gösteriliyor, ancak piyasada 200 YTL'ye satılıyor.
Soruna çözüm bulunması için Maliye harekete geçti. "Kullanım bedeli, reklam bedeli gibi unsurlar da Özel Tüketim Vergisi'nin içine girmeli' diyen Maliye, ÖTV matrahını, satış fiyatına bağlamayı planlıyor.
Maliye yetkilileri, içki üreticisi firmaların gümrük müfettişlerinin raporlarının ardından konuyu AB gündemine taşıdığını belirtiyor.
Avrupa birliği, Türkiye'deki Tütün Fonu'nun kaldırılmasını ve alkollü ürünlerde alkol derecesine bağlı vergilemeye gidilmesini istiyor.