Çalık'tan atv-Sabah ihalesine 1.1 milyar dolar

Çalıktan atv-Sabah ihalesine 1.1 milyar dolar
expand

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), atv-Sabah'ın satışı için düzenlediği ihalede tek katılımcı olan Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon 1 milyar 100 milyon dolar teklif vererek muammen bedelin üzerine çıkmadı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

TMSF teklifi kabul etti. Nihai kararı Fon Kurulu verecek.
 
İhale Kemal Uzan'a ait olan TMSF'nin el koyduğu Sarıyer'deki Ahmet Afif Paşa Yalısı'nda gerçekleştirildi.
 
İhale çok kısa sürdü
 
TMSF Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Fethi Çalık başkanlığında yapılan ihaleye tek teklif sahibi olan Turkuaz Radyo, Televizyon ve Yayıncılık Anonim Şirketi katıldı.
 
İhalede, katılımcı Turkuvaz'ın yazılı teklifinin yer aldığı zarfın konulduğu şeffaf kutu açıldı.
 
Turkuvaz Radyo ve Televizyon, atv ve Sabah için belirlenen muhammen bedel olan bir milyar 100 milyon dolarlık teklif verdi. Söz konusu teklif, peşin bedel olarak sunuldu.
 
"10 milyon dolar daha teklif alsak"
 
TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, Turkuvaz'ın teklifinin duyurulmasının ardından, açık artırma aşamasında teklif aralıklarının 10 milyon dolar olacağını belirterek, "Açık artırma aşamasında en azından biraz daha, sizden 10 milyon dolar daha bir teklif alsak" dedi.
 
Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir ise bu konuda gerekli değerlendirmeyi yaptıklarını, bunu kapalı zarfla sunduklarını ifade ederek, "Oradaki 1 milyar 100 milyon dolar fiyatıyla bağlı durumdayız" yanıtını verdi.
 
Bunun üzerine Fethi Çalık, "Biz de 1 milyar 100 milyon dolarlık teklifi kabul ediyoruz ve bunu onaylamak üzere Fon Kurulu'na arz edeceğiz. Nihai kararı Fon Kurulu verecek" dedi.
 
"Yabancı ortak düşünmüyoruz"
 
Sabah- atv ihalesinin ardından Çalık Grubu adına gazetecilere açıklamalarda bulunan Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir, atv ve Sabah'ın medya sektöründe birer marka haline gelmelerini sağlayan temel yayın çizgilerinin değişmeden devam edeceğini vurguladı.
 
Bir gazetecinin "Hükümet yanlısı olup olmama gibi tartışmalara ne diyorsunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtlarken de Demir, "Grubumuz, bunu tamamen ticari olarak değerlendirmiş ve medya üzerinde herhangi bir siyasi yetki kullanmak vesaire gibi düşüncesi söz konusu olmamıştır. Bu zaten düşünülemez, beklenemez" şeklinde konuştu.
 
Serhat Demir, "Yabancı ortak almayı düşünüyor musunuz?" sorusuna da, "Yabancı ortakla ilgili şu anda herhangi bir durum söz konusu değildir. Çalık Grubu olarak, bu ihaleye tek başımıza hazırlandık ve girdik" karşılığını verdi.
 
"1.1 milyar dolarlık değeri biraz sınırda"
 
Garanti Yatırım İcra Kurulu Başkanı Metin Ar, ihalede verilen 1.1 milyar dolarlık değeri "biraz sınırda" bulduğunu ifade ederek, bu fiyatı veren Çalık Grubu'nun kendisini "biraz zorladığını" söyledi.
 
Garanti Yatırım'ın, atv-Sabah için TMSF'ye değerleme danışmanlığı hizmeti sunduğunu ve gelen yatırımcıların sorularına cevap verdiğini belirten Ar, değerlemeyi ağustos ayında tamamladıklarını bildirdi.
 
Ar, "Dünyada ve Türkiye'de ağustos ayında başka bir dünya vardı. O zamanki şartlarla 986 milyon dolar değeri içeren bir raporu TMSF'ye sunduk. Fon, raporumuzu değerlendirdi ve değeri 1.1 milyar dolara yükseltti. Bu kuyumcu terazisi değil. 986 milyon dolar doğruysa, 1.1 milyar dolar da doğrudur" şeklinde konuştu.
 
"TMSF, neye dayanarak bu değeri yükseltti?" sorusu üzerine de Ar, "Kimse yoğurdum 'ekşi' demez. Kuzguna yavrusu şahin gözükür. Onlar kendi mallarını daha değerli görmüş olabilirler. Nitekim haklı çıktılar" yanıtını verdi.
 
"atv-Sabah pazarlık yöntemiyle satıldı"
 
İhalede tek katılımcı olması nedeniyle çok fazla fiyat oluşmadığını, rekabet ortamı ve artırımın söz konusu olmadığını belirten Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, "Aslında atv-Sabah, tek katılımcı olması nedeniyle ihale yöntemiyle değil, pazarlık yöntemiyle satılmıştır. Bunun hukuken sakat birçok tarafı var" dedi.
 
Tek katılımcı ile yapılan bir ihale olduğu için bugün herhangi bir vatandaşın dava açıp bunu iptal ettirebileceğini söyleyen Bahçuvan, "O yüzden gerek ihaleyi alan grup gerekse TMSF'nin yarın, öbür gün çok küçük bir hukuksal manevrayla iptal edilebilecek bir ihalede ısrar etmesinin anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Yarın, üç ay sonra belki bir daha ihaleye çıkar, belki daha düşük bir bedele gider ama çok fazla katılımcı olur. Kimse şaibe altında kalmaz" diye konuştu.
 
TMSF ile karşılıklı bir hoşgörü anlaşması yaptıklarını belirten Bahçuvan, "İhale öncesi ve sonrası dava başlatmayacağız. Sözümüzde de duracağız. Ancak yatırımcılar tarafından dava olabileceğini düşünüyorum. 38 bin mağdur var" dedi.
 
Süreç nasıl işleyecek?
 
TMSF, şimdi Turkuaz Radyo Televizyon'un teklifini Fon Kurulu'nun onayına sunacak. Bundan sonraki aşamada ise ihale, üç şekilde sona erdirilebilir.

Fon Kurulu, ya ihalenin pazarlık tarihi olan 7 Aralık 2007'de teklifi vereni pazarlığa çağıracak veya ihaleyi iptal edecek ya da fiyatı onaylayacak.
 
Fon Kurulu'nun yarın toplanması bekleniyor.

Onaydan sonra ise teklif, Rekabet Kurulu ve RTÜK'e görüş almak için gönderilecek. Fon Kurulu, son kararını görüşler alındıktan sonra verecek.
 
Sadece Turkuaz teklif vermişti
 
İhalede kapalı zarfların teslimi için süre dün mesai bitiminde sona erdi. TMSF ihaleye sadece Çalık Grubu'nun şirketi Turkuaz'ın teklif verdiğini açıkladı.
 
Ön yeterlilik alan Amerikan özel yatırım şirketi Carlyle ve Nurol ortaklığı ile Lüksemburg merkezli RTL-İpek-Sancak Konsorsiyumu ihaleye katılmama kararını daha önce açıklamışlardı.
 
İki grup Sabah-atv'nin 9 aylık bilanço bazında muhammen bedele ulaşamadığı için ek süre istediklerini belirtmiş ve daha sonra da ihaleye teklif vermeyeceklerini duyurmuşlardı.
 
Çalık'ın aktif büyüklüğü 2.5 milyar dolar
 
Turkuvaz Radyo ve Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş'nin bağlı bulunduğu Çalık Grubu, 2.5 milyar doları aşan aktif büyüklüğe sahip bulunuyor. Grup, 14 bin kişiye istihdam sağlıyor.
 
Temelleri 1981 yılında atılan Çalık Grubu (Çalık Holding ve iştirakleri) enerji telekomünikasyon, finans, tekstil, inşaat, ticaret sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
 
Çalık Grubu, 13 farklı ülkede çeşitli iş kollarında faaliyet gösteriyor. Grup, 34 şirketinde 14 bin kişiye ulaşan istihdam yaratıyor ve 1 milyar dolara ulaşan toplam iş hacmi bulunuyor.
 
Çalık ailesinin tekstil alanındaki faaliyetleri 1930'lu yıllara uzanırken, grubun kurucusu Ahmet Çalık, bu sektördeki ilk girişimi 1981 yılında İstanbul'da kurduğu Ortadoğu Tekstil şirketi ile gerçekleştirdi.
 
Grubun toplam satışları, 2006 yılında 1 milyar doların üzerinde gerçekleşirken, yurtiçi satışlar 300.7 milyon dolar, grup şirketlerinin 2006 yılı toplam ürün ve hizmet ihracatları 728.2 milyon dolara ulaştı.
 
2006 yılında 221.1 milyon dolar brüt kar elde eden ve ortalama özkaynak karlılığı 2006 yılı faaliyet dönemi için yüzde 12 olan Çalık Holding ve iştiraklerinin toplam yatırımları, 2006 yılının sonunda 61.2 milyon dolara ulaştı.
 
Medya Grubu (Dinç Bilgin Grubu) ve Merkez Grubu şirketlerinin temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimleri, 1 Nisan 2007'de TMSF'ye geçmişti.
 
Etibank hakim ortağı Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında imzalanmış olan gizli sözleşmelerin ortaya çıkması sonucunda, Bilgin ve Merkez Grubu'nun medya sektöründe faaliyet gösteren 63 adet şirketinin yönetim ve denetimleri, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca TMSF tarafından devralınmıştı.
 
İhaleye konu ticari ve iktisadi bütünlüğü kapsamında, atv televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır ve Pas Fotomaç gazeteleri ile Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdam Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport, Hukuki Persfektifler dergileri yer alıyor.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow