hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'de hayat felç

    İsrailin ablukası nedeniyle Gazzede hayat felç
    expand

    İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka nedeniyle 1.5 milyon kişinin yaşadığı kentte, hayat son haftalarda felç olma noktasına geldi.

    İsrail'in bir süre önce Gazze Şeridi'ne sınır kapılarını kapatması ve son olarak da akaryakıt sevkıyatını durdurması ile bu bölgede yaşayan halk zor durumda kaldı.
     
    Ağır koşullar altında yaşayan sivil halk, abluka ile birlikte özellikle sağlık konusunda ciddi sorunlar yaşamaya başladı.
     
    Gazze'nin en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi, ablukadan en çok etkilenen merkezlerin başında geliyor. 500 yataklı hastanede günde 2 bin hastaya hizmet verildiğini belirten yetkililer, kentte yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle zor günler yaşadıklarını kaydetti.
     
    Ambargo nedeniyle ilaç sıkıntısının had safhada olduğunu vurgulayan yetkililer, ihtiyaç duyulan ilaçların çoğunluğunun Mısır üzerinden kaçak yollarla geldiğini bildirdi.
     
    Mısır ile Filistin sınırında, kaçakçıların tüneller kazdığını ve buradan başta ilaç olmak üzere birçok ürünü Gazze'ye kadar getirdiğini dile getiren yetkililer, bu nedenle ilaç fiyatlarının 5 kat arttığını anlattı.
     
    İlaç sorunu nedeniyle önemli hastalığı olan birçok kişinin hayatlarını kaybettiğini, durumu ağır olan hastaların büyük bir çoğunluğunun ise ambargo nedeniyle ülke dışına çıkamadığı için ölümü beklediğini aktaran yetkililer, Gazze'de tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşandığına dikkati çekti.
     
    Gazze'de doğumların yüzde 60'ı prematüre
     
    Öte yandan, Gazze'deki çeşitli hastanelerde günlük 100'ün üzerinde doğum gerçekleştiği belirtilirken, son aylarda doğumların yüzde 60'ının prematüre (normal doğum süresinden önce) olduğu bildirildi.
     
    Şifa Hastanesi'nin Kadın Doğum Bölümü doktorlarından Nasır El Sadi, prematüre doğumlardaki artışlara dikkat çekerken, bunun en önemli nedeninin savaşın hamile kadınlar üzerindeki etkileri, yetersiz beslenme ve yaşam koşullarının getirdiği stres olduğunu söyledi.
     
    İsrail ordusunun Gazze'nin etrafındaki tarım arazilerine zarar verdiğini öne süren El Sadi, bölgede tarımsal üretimin yok olduğunu ve beraberinde gıda ambargosu ile fakir halkın ve hamile kadınların yeterince beslenemediğini kaydetti.
     
    Yetersiz beslenme nedeniyle Şifa Hastanesi'nde günde gerçekleşen yaklaşık 50 doğumdan 30'unun prematüre olduğunu aktaran El Sadi, ayrıca son 6 ay içindeki doğumlarda özürlü bebek sayısının da hızla arttığına dikkat çekti.
     
    Elektrik kesintileri ve petrol sıkıntısı

    Kentte İsrail tarafından elektriklerin sık sık kesildiğini anlatan Dr. El Sadi, akaryakıt olmadığı için jeneratörlerinde çalışmadığını söyledi. Bunun hastanelerde krize neden olduğunu dile getiren El Sadi, bu durumdan en çok acil servisler, yoğun bakım ve yeni doğan üniteleri ile ameliyathanelerin etkilendiğini kaydetti.
     
    Gazze'nin yaşadığı petrol ve gaz sıkıntısı 

    Ayrıca, ambargo nedeniyle kentteki petrol ve gaz sıkıntısı Gazze'nin en önemli sorunlarından biri oldu. Petrol istasyonlarının girişleri akaryakıt olmadığı için bariyerlerle kapatılırken, sokaklardaki araç sayısı da önemli oranda azaldı.
     
    Piyasaya giren azmiktardaki kaçak akaryakıt ise kara borsada satılıyor. Ambargodan öncebenzinin litre fiyatının yaklaşık 1 dolar olduğunu söyleyen Gazzeliler, şimdi bu rakamın karaborsada 15 dolara ulaştığını belirtti.
     
    Bu arada, mutfaklarda kullanılan LPG tüplerinde de kriz olduğunu kaydeden yetkililer, 12 kilogramlık tüplerin bittikten sonra yaklaşık 2 ayda doldurulabildiğini, dolumların ise gaz sıkıntısı nedeniyle 6'şar litre olarak yapıldığını dile getirdi.
     
    Bu nedenle vatandaşların büyükbir bölümünün evlerinde elektrik kullandığı, kimisinin ise odun ateşi veya kağıt parçalarını yakarak yemeklerini pişirdiği gözlendi.
     
    Gazze Şeridi'nde yaşayanların yarısının işsiz olduğu bildirilirken, büyük bir kesimin de yoksulluk sınırının altında yaşamını devam ettirmeye çalıştığı, fabrika ve atölyelerin yüzde 90'ına yakınının İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle işleyecek ham madde bulunmadığı için kepenk kapattığı öğrenildi.
     
    Bölgede, çimento, demir ve diğer yapı malzemelerinin yokluğu nedeniyle inşaatlarda da yaklaşık 2 yıldır durgunluk yaşanıyor.
     
    Öte yandan, Gazze halkı, İsrail ile Hamas arasında yapılacak ateşkes anlaşmasının imzalanmasını umutla beklediklerini ve yaşadıkları ambargodan bir an önce kurtulmayı özlemle beklediklerini dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow