hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Myanmar'da ölü sayısı 32 bini buldu

    Myanmarda ölü sayısı 32 bini buldu
    expand

    Myanmar'ı 10 gün önce vuran Nergis kasırgasında ölenlerin sayısı yaklaşık 32 bini buldu, 34 bin kişi ise hala kayıp...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Devlet televizyonu, kasırgada şimdiye dek 31 bin 938 kişinin öldüğünü, 34 bin kişinin kaybolduğunu duyurdu. Televizyon, kasırga felaketinde 1403 kişinin yaralandığını belirtti.
     
    Kasırgada daha önce ölenlerin sayısı 28 bin 458, kayıp sayısı 33 bin 416 olarak açıklanmıştı.
     
    ABD uçaklarına izin
     
    Myanmar'da cunta yönetiminin günlerdir takındığı tutum da, binlerce kişinin ölüm ihtimalini artırıyor. Günler sonra, ilk ABD yardım uçağı başkent Yangon'a indi, ikinci uçak da yola çıktı.
     
    ABD ordusundan Yarbay Douglas Powell, su, battaniye ve cibinlik taşıyan askeri C-130 kargo uçağının Yangon'a doğru hareket ettiğini kaydetti, yardım malzemeleri taşıyan üçüncü uçağın daha sonra yola çıkacağını belirtti.
     
    ABD'yi düşman olarak gören Myanmar askeri hükümetinin yardım uçaklarına izin vermesi büyük bir imtiyaz olarak görülüyor.
     
    Cunta yönetimi uluslararası yardım uzmanlarının ülkeye girmesine izin vermemiş ve BM'nin yardımını geciktirmişti. AB de cunta yönetimine yardımların dağıtılması konusunda çağrıda bulundu.
     
    Fransız yardım uçağı da indi
     
    Fransız yardım kuruluşu Dünya Doktorları'nın (Medecins du Monde), felaketzedeler için 22 ton tıbbi ve diğer acil yardım malzemelerini taşıyan bir uçağı da Myanmar'a vardı.
     
    Yardım kuruluşu, 20 bin kişi için ilk yardım kutuları ile sıtma ve ishal tedavisi ilaçlarının bulunduğu malzemelerin, Yangon'un güneyindeki iki kente ulaştırılacağını kaydetti. 
     
    Cunta dağıtımı kendisi yapmak istiyor
     
    Kasırganın, en etkili olduğu İrravaldi Deltası'na hala yardım ulaşmış değil; halk, yiyeceğe ulaşmak için merkeze doğru yola çıktı.

    Askeri yönetim, dış yardımları kabul ediyor ancak dağıtımını kendisi yapmak istiyor. Bu yüzden, kasırganın vurduğu kıyı şeridine yardım ulaşamadı.
     
    Burada bulunan binden fazla kişi için yardım malzemesi taşıyan ilk Kızıl Haç gemisi ise sulara gömüldü.
     
    Komşu ülkelerde, nakil için izin bekleyen tonlarca gıda var. Ölü sayısı da giderek artıyor.
     
    AB, acil toplantı çağrısı yaptı
     
    Bu arada, AB'nin insani yardımdan sorumlu üyesi Louis Michel, Nergis kasırgasıyla yerle bir olan Myanmar'daki insani durumu ele almak üzere yarın acil toplantı çağrısında bulundu.
     
    Michel, ayrıca bizzat Myanmar'a gitmek ve yerel yetkililerle uluslararası yardımın felaketzedelere en uygun biçimde ulaşmasını sağlamak amacıyla yerinde görüşmek istediğini de belirtti.
     
    AB'nin acil toplantısının ise, AB ve Avrupa Komisyonu'na üye ülkelerle bir durum değerlendirmesi yapmak ve bu acil durum karşısında neler yapılabileceğini ele almak bakımından gerekli olduğu ifade edildi.
     
    AB dönem başkanlığını yürüten Slovenya'dan yapılan açıklamada ise, acil toplantı için henüz resmi davet yapılmadığı, gün içinde yapılmasının beklendiği belirtildi.
     
    Pirinç fiyatları yüzde 50 arttı
     
    Bu arada Myanmar'da pirinç yetiştirme bölgelerinin kasırganın yol açtığı seller nedeniyle su altında kalması sonucu ülkenin en büyük kenti Yangon'da pirinç fiyatlarının yüzde 50 arttığı bildirildi.
     
    BM'ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), önceden kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, hatta pirinç ihraç eden Myanmar'ın Yangon kentindepirinç fiyatlarının yüzde 50 arttığını kaydetti.
     
    FAO, kasırganın Myanmar'ı, yıllık pirinç üretiminin yüzde 20'sini oluşturan ürünlerin hasat zamanında vurduğunu belirterek, kasırganın yolaçtığı yıkım nedeniyle Myanmar'ın komşu ülkelerden ithalat arayışına girebileceğini, küresel pirinç üretiminin de olumsuz etkilenebileceğini bildirdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow