hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 buçuk milyon kişi risk altında

    1 buçuk milyon kişi risk altında
    expand

    Kasırganın vurduğu Myanmar'da felaketin boyutları büyüyor. Resmi rakamlarla 23 bin olarak açıklanan can kaybının, 100 bine ulaşmasından endişe ediliyor. Kasırga nedeniyle risk altında olanların sayısı da 1.5 milyon.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Şefi John Holmes'a göre, Myanmar'ın felakete müdahalesi ihtiyaç duyulanın çok altında.
     
    BM, Myanmar'daki cunta yönetiminin, ülkeye kasırga felaketi nedeniyle şimdiye kadar gönderilen tüm yardım malzemelerine el koyduğunu açıkladı.
     
    BM'ye bağlı Dünya Gıda Programının sözcüsü Paul Risley, bu koşullar altında sorun çözülünceye kadar yardımları askıya alacaklarını söyledi.
     
    Gönderilen yardım malzemeleri, 95 bin kişinin beslenmesi için yeterli olan 38 ton yüksek enerjili bisküviden oluşuyor.
     
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da endişeli. Genel Sekreter Ban, askeri yönetim ile görüşmek istedi ancak cunta görüşme için herhangi bir tarih vermedi.
     
    Myanmar Dışişleri Bakanlığı ise, ülkenin yabancı yardım ekiplerini ve gazetecileri kabul etmeye hazır olmadığını bildirdi.
     
    Açıklamada, "Myanmarlı yetkililerin önceki gün, Katar'a ait bir uçakta bulunan yardım ekipleri ve gazetecileri durdurduğu, bu kararın uçaktaki ekipler hakkında yetkililere önceden bilgi verilmemesi nedeniyle alındığı" da ifade edildi.
     
    BM: "Myanmar'ın tavrı eşi görülmemiş bir durum"
     
    BM, Myanmar hükümetin yardım uzmanlarına vize vermeyi reddetmesinin, "insani yardım çabaları tarihinde eşi görülmedik birşey" olduğunu belirtti.

    BM Dünya Gıda Programı Sözcüsü Paul Risley, örgütün 6'sı komşu Tayland
    olmak üzere 10 vize başvurusunda bulunduğunu ancak hiçbir başvuruya
    yanıt alamadıklarını söyledi.
     
    Risley, "Myanmar hükümetine hafta sonu çalışılarak vize başvurularını mümkün olduğunca çabuk işleme koyması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

    Myanmar hükümetinin fikrini değiştirmesi durumunda bile pazartesi gününe kadar tatil nedeniyle Tayland'dan vize alma umudu olmadığını belirten Risley, bu engellemelerin "modern insani yardım çabalarında eşi görülmedik bir durum" olduğunu ifade etti.

    Bu arada Avustralya'daki Myanmar Büyükelçiliği önünde hükümetin felakette yavaş hareket etmesi nedeniyle yaklaşık 80 Myanmarlı protesto gösterisi düzenlendi. Gösteri sırasında polis 3 kişiyi gözaltına aldı.
     
    Protestocular, yeni anayasa için yarın yapılması planlanan referandumu ise "sahtekarlık" olarak nitelendirdi. Protestocuların çoğunun üzerinde "referanduma hayır" anlamına gelen kırmızı çarpı işaretli beyaz tişörtler giydikleri gözlendi.
     
    Göstericiler, "Burma'ya (Myanmar) barış" diye sloganlar attı ve "Kasırga Kurbanlarını Kurtarın", "Haksız Referandumu Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı. 
     


    Birçok yerleşim yerine ulaşılamadı
     
    Kasırganın ardından 7'nci güne girilirken birçok yerleşim birimine hala ulaşılamadı. Askeri yönetimin 2 gündür beklettiği BM yardım uçağı da Myanmar'a indi.
     
    Kızılay ekibi de su, ilaç ve bebek maması stokuyla Endonezya'nın Cakarta kentinde Myanmar yönetiminden izin bekliyor. Ankara, Myanmar'a 1 milyon dolarlık yardımda bulunacak.
     
    Myanmar'da 1'inci Dünya Savaşı döneminden kalan, bin 500 askerin mezarının bulunduğu şehitliğin de akıbeti belli değil.

    Katar yardım uçağı geri çevrildi

    Öte yandan Katar'dan Yangon'a gelen ve içinde kurtarma ekibinin yer aldığı uçak, cunta yönetimi tarafından geri çevrildi. Cunta yönetimi, gerekçe olarak uçağın sadece yardım malzemesi getirme izni olduğunu belirtti.
     
    Bu arada yazılım şirketi Microsoft'un yönetim kurulu başkanı Bill Gates'in eşi Melinda ile birlikte sahibi olduğu Gates Vakfı, Myanmar'daki acil yardım çalışmalarına 3 milyon dolar bağışta bulundu.
     
    Fransa da yardım gönderiyor
     
    Fransa da, kasırganın kurbanlarına yardım için gemiyle 1500 ton insani yardım gönderiyor. Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Fransız deniz kuvvetlerinden bir firkateynin eşlik edeceği geminin, çarşamba veya perşembe günü Myanmar'a varmasının beklendiğini söyledi.
     
    Fransa'nın gönderdiği yardımın nasıl dağıtılacağı konusunda sorunlar bulunduğunu ifade eden Kouchner, "En doğrusu, sivil toplum örgütlerinin bu yardımı dağıtması, bunun için uğraşıyoruz" dedi.
     
    Fransız bakan, yardım götürecek geminin şu anda Hindistan'da bulunduğunu ve gerekli yüklemelerin yapıldıktan sonra cumartesi gecesi yola çıkacağını söyledi.
     
    Myanmar cuntası: "Personel değil, yardım gönderin" 
     
    Kasırgasının yol açtığı felaket için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu uluslararası toplumun yardım çabaları sürüyor. Yangon'daki askeri cunta, bu yardımlar için memnun olduğunu ifade etti.
     
    Açıklamada, "uluslararası topluma yardımı için müteşekkiriz, ancak bize yardım etmenin en iyi yolu personel gönderilmesinden ziyade malzeme şeklinde yapılması olacaktır" denildi.
     
    Bu arada resmi basın, felakette ölen ve yaralananların sayısının 60 binden fazla olduğunu bildirdi. Basın, ölü sayısının 23.335, yaralı sayısının 37.019 olduğunu kaydetti.
     
    "Anayasa referandumu ertelensin" çağrısı
     
    Bu arada Myanmar'da muhalif lider Aung San Suukyi'nin Ulusal Demokrasi Birliği Partisi, askeri yönetimden yarın yapılması planlanan anayasa referandumunu ertelemesini istedi.
     
    Parti sözcüsü Nyan Win, "bu durumda referandum yapmanın uygun olmadığını" belirtti. Sözcü, partinin referandumda halka "hayır" deme çağrısında bulunduğunu da söyledi.
     
    Myanmar'da yeni anayasa için 10 Mayıs'ta yapılacak referandum, 47 yerleşim biriminde ertelenmişti, ancak askeri yönetim, kasırga felaketine rağmen yeni anayasayla ilgili referandumu cumartesi günü diğer bölgelerde yapmakta ısrar ediyor.
     
    Askeri yönetim, anayasa referandumunun ardından 2010 yılında genel seçimlerin yapılacağını açıklamıştı. Myanmar'daki kasırga felaketinde resmi rakamlara göre ölü sayısı 23 bin, kayıp sayısı ise 42 bin. Bağımsız kaynaklar, gerçek rakamın açıklanandan çok daha fazla olduğunu, ölü sayısının 100 bini bulabileceğini belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow