hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pasif kalarak dünyanın kalbini kazandılar

    Pasif kalarak dünyanın kalbini kazandılar
    expand

    Olimpiyat meşalesinin her geçtiği ülkede protesto eylemi yapan Tibetlilerin ruhani lideri Dalay Lama, pasif direnişi ile Çin yönetiminin dünya kamuoyunda sıkıntı yaşamasına neden olurken, birçok lider de uyguladıkları pasif direnişle mücadelelerinde zafere yürüdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Modern çağda pasif direnişin öncüsü olarak kabul edilen Mahatma Gandi, İngiliz sömürgeciliğine karşı başlattığı mücadelesinde başarıya ulaşarak dünyanın takdirini kazanırken, birçok lidere de örnek oldu.
     
    "Cesurca çekilen gerçek acılar, bir taşın kalbini bile yumuşatabilir" sözü hala belleklerde yer alan Gandi, Hindistan'da milliyetçi direnişin simgesi ve lideri olurken, 1947'de İngilizlerin bu ülkeden çekilmesinde büyük rol oynadı.
     
    İlk pasif direniş hareketini avukat olarak gittiği Güney Afrika'da Hintlilerin hakları ile başlatan Gandi, yıllar sonra beyazların ırk ayrımcılığı rejimine karşı savaşan pek çok lidere de ilham kaynağı oldu.
     
    Martin Luther King Gandi'nin düşüncelerini izledi

    "Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik. Ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk; kardeş olarak yaşamayı" ifadelerinin sahibi ABD'li siyahi lider Martin Luther King de pasif direniş liderlerinin en önemlilerinden birisi olarak dikkat çekiyor.
     
    ABD'de siyah insanın verdiği eşitlik mücadelesinin liderliğini üstlenen Martin Luther King, yeryüzünde pasif direnişin önemli isimlerinden birisi olurken, Hindistan'ın İngiltere'ye karşı bağımsızlığı için mücadele eden Mahatma Gandi'den etkilendiği biliniyor.
     
    ABD'de siyahilerin haklarını almaları için Gandi'nin düşüncelerini izlemesi gerektiğine inanan King, tutuklanıp cezaevine konulması, evine bomba atılmasına rağmen mücadelesinde taviz vermeyerek takdir toplamıştı.
     
    Amerikan Yurttaşlık Hakları Hareketi lideri olan ve "Bir hayalim var" konuşmasıyla tarihte hak ettiği yeri alan King'in mücadelesi, 1964 yılında verilen Nobel Barış Ödülü'yle taçlandırıldı.
     
    Balkanların Gandisi: "İbrahim Rugova"

    Eski Yugoslavya'nın dağılmasının ardından kanlı savaşlara sahne olan Kosova'nın bağımsızlığı için mücadele veren halkı için ipek eşarbıyla birlikte siyasi bir ikon olan Kosova Devlet Başkanı İbrahim Rugova, Belgrad yönetimine ve Slobodan Miloşeviç rejiminin baskılarına karşı barışçı mücadelesi nedeniyle "Kosova'nın Gandi'si" ya da "Balkanlar'ın Gandi'si" olarak da isimlendirildi.
     
    Akciğer kanserinden 61 yaşında ölen, ipekten eşarbı ve John Lennon tarzı yuvarlak gözlükleriyle bütünleşen Rugova, ölümünün ardından, "kırılgan görünümüne ve zayıf sesine rağmen Kosova'yı bağımsızlığa götürebilecek tek lider" olarak görülürken, bir liderden ziyade "siyasi bir ikon" olduğu ve başka Kosovalı liderlerin bu "miti yıkamayacakları" yorumları yapılmıştı.
     
    Diğer önemli pasif direnişçiler
     
    Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ırkçılıkla mücadelesinin simgesi Nelson Mandela, Gandi'nin pasif direnişini örnek alarak başlattığı mücadelesi nedeniyle 27 yıllık hapis hayatının ardından özgürlük mücadelesi verdiği ülkesine cumhurbaşkanı olmayı başardı.
     
    Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Mandela, son yüzyılda pasif direnişin önemli isimleri arasında gösterilmekte.
     
    Myanmar'da askeri yönetime karşı direnişi ile tanınan Aung San Suu Kyide, pasif direnişleri son yüzyıla damgasını vuran liderler arasında yer alıyor.
     
    1991 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Bayan Aung San Suu Kyi, barışçıl ve şiddetsiz mücadelenin önemli isimleri arasında yer almakta.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow