hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sınır ötesi kara harekatı sona erdi

    Sınır ötesi kara harekatı sona erdi
    expand

    Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik kara harekatının sona erdiğini açıkladı. Harekatta 240 terörist öldürüldü, 24'ü asker, 3'ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere 27 güvenlik görevlisi şehit oldu.

    Genelkurmay, operasyonda coğrafi olarak "örgütün kalpgahı" durumunda olan Zap bölgesinin hedef alındığını bildirdi.
     
    Kara harekatının sona erdiğine yönelik iddialar, bu sabah Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü.
     
    Harekatın sona erdirildiğine yönelik açıklamalara Genelkurmay Başkanlığı, öğleden sonra internet sitesinde yayınladığı açıklamayla son noktayı koydu.
     
    Açıklamada, "Harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurtiçindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir" denildi.
     

    "Dış etki söz konusu değil"

    Harekatın başlangıç ve bitiş zamanının tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre belirlendiğini belirten Genelkurmay, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu kararına içeriden ya da dışarıdan herhangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı" ifadesini kullandı.

     
    "Harekat hedefe ulaştı"

    Harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığını değerlendiren Genelkurmay, "Şüphesiz, bir bölgede icra edilen operasyonla terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi söz konusu değildir. Ancak, Irak’ın kuzeyinin teröristler için emniyetli bir bölge olmadığı örgüte gösterilmiştir" açıklamasında bulundu.
     
    GENELKURMAY AÇIKLAMASI
     
    "Türk Silahlı Kuvvetleri, hava koşulları ve aydınlık durumu gibi etkenler dikkate alınarak en uygun zaman olarak seçilen 21 Şubat 2008 saat 19:00’dan itibaren, Irak’ın kuzeyinde PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne karşı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı birliklerinin katıldığı hava destekli bir sınır ötesi kara harekatı başlatmıştır.
     
    Harekatın hava şartları açısından elverişsiz bir mevsimde icra edilmesi, baskın sağlamak ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin her koşulda görev yapabilme yeteneklerinden faydalanmak için özellikle tercih edilmiştir. Ayrıca arazideki derin kar sayesinde, teröristlerin patlayıcı kullanma imkanları ellerinden alınmış ve patlayıcılardan kaynaklanan hiç bir zayiatımız olmamıştır.
     
    "Zap bölgesi hedef alınmıştır"

    Harekatın maksadı, bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve örgütün fiziksel altyapısını tahrip etmek olarak belirlenmiştir. Coğrafi olarak örgütün kalpgahı durumunda olan Zap bölgesi hedef alınmıştır.
     
    Harekâtın sevk ve idaresi 2’nci Ordu Komutanlığınca Şırnak’tan; icrası Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığınca Çukurca’dan yapılmıştır. Harekâtın hava desteği 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı tarafından, kara havacılık ve topçu desteği ise Kara Kuvvetleri Komutanlığının sınıra yakın üslerinden sağlanmıştır.
     
    Derinlikte belirlenen terörist mevzileri ve barınma yerleri hava kuvvetleri ve kara ateş destek vasıtaları ile ateş altına alınmıştır. Birliklerimiz sınır ötesi dağlık bir bölgede, derin kar ve şiddetli soğuklarda harekatı başarıyla uygulamışlardır. Görev alan birlikler tamamen komando eğitimli yaya ve uçarbirlikler olup, harekatta tank, zırhlı ve tekerlekli araçlar kullanılmamıştır.
     
    Bölgede hava sıcaklığı gündüzleri 0 ila 5 derece, geceleri 0 ila –15 derece arasında değişmiştir. Kar kalınlığı vadilerde 0-45 cm, yüksek kesimlerde ise 1-1,5 metre arasındadır. 25 ve 26 Şubat 2008 tarihlerinde bölgede yoğun sis ve tipi meydana gelmiştir.
     
    "Siviller olumsuz etkilenmedi"

    Sınır ötesi harekatta sadece PKK terör örgütü hedef alınmış; sivil halk ve yerel unsurlar harekattan olumsuz etkilenmemişlerdir. Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Hava Kuvvetleri unsurları arasındaki mükemmel koordinasyon, müşterek harekata örnek oluşturacak düzeyde bir sınır ötesi harekat uygulanmasını mümkün kılmıştır.
     
    272 hava taarruzu

    Harekat süresince bölgedeki 60 hedef grubuna (272 hedef) hava taarruzu icra edilmiş; ayrıca Kara Kuvvetleri ateş destek vasıtaları tarafından 517 adet muhtelif hedef ateş altına alınmıştır.
     
    Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edilmiştir.

    240 terörist öldürüldü, 27 şehit var
     
    Dün ele geçirilen 3 teröristle birlikte, sınır ötesi harekatta etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240’a ulaşmıştır. Harekatta 24’ü asker ve 3’ü Geçici Köy Korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit olmuştur.
     
    Harekattan önce bölgede bulunduğu değerlendirilen yaklaşık 300 teröristin büyük çoğunluğu etkisiz hale getirilmiş; geri kalanların bir kısmı ise bölgeyi terk ettiklerinden temas kesilmiştir. Ayrıca, bölgedeki barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemeleri büyük oranda tahrip edilmiştir. Böylece harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurt içindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir.
     
    Hedeflere ulaşıldı mı?

    Şüphesiz, bir bölgede icra edilen operasyonla terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi söz konusu değildir. Ancak, Irak’ın kuzeyinin teröristler için emniyetli bir bölge olmadığı örgüte gösterilmiştir.
     
    İcra edilen harekatın, bölgenin teröristler tarafından kalıcı ve güvenli bir üs bölgesi olarak kullanılmasını önleyerek, uzun vadede Irak’ın istikrar ve iç barışına da katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
     
    Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan her hangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı.
     
    "Bundan sonra da yakından izlenecek"

    Irak’ın kuzeyi terör örgütünün faaliyetleri açısından bundan sonra da yakından izlenecek ve bu bölgeden Türkiye’ye tehdit yöneltilmesine müsaade edilmeyecektir. Terörle mücadele yurt içi ve yurt dışında kararlılıkla yürütülmeye devam edecektir.
     
    Hangi sebeple olursa olsun; terör örgütüne katılmış olanların, kan dökerek hiç bir sonuca ulaşamayacaklarını anlayarak, devletin şefkat ve adaletine sığınmaları beklenmektedir.
     
    Bölgeden alınacak ayrıntılı raporların değerlendirilmesi sonucu, kamuoyu en kısa zamanda ayrıca bilgilendirilecektir. Saygı ile duyurulur."

    Birlikler dönüyor
     
    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine yönelik başlattığı kara harekatına katılan bazı askeri birlikler, yurda döndü.
     
    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya yönelik Irak'ın kuzeyinde sürdürdüğü operasyonlara katılan birliklerden bir bölümü, sabah saatlerinde, çok sayıda askeri araçla Işıklı, Çayırlı ve Hakantepe bölgelerinden yurda giriş yaptı.
     
    Bu birliğin yurda dönmesinden sonra, Işıklı, Çayırlı ve Hakantepe bölgelerine boş olarak hareket eden 61 askeri araç, yeni bir askeri birliği alarak Çukurca ilçesine geldi.

    Askerlerden bir bölümü de Hakkari'nin Çukurca ilçesinden Şırnak'a otobüslerle geldi. Otobüslerle Şırnak'a gelen askerler, birliklerine giriş yaptı.
     
    (Geri dönen birliklerin görüntüleri için tıklayın)

    GENELKURMAY AÇIKLAMASINA KADARKİ SÜREÇ

    Zebari: "Türk askeri çekildi"

    Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi açıklamasından önce "Kuzey Irak'taki bütün Türk askerleri çekildi" diyen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin bu "doğru" adımını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
     
    CNN TÜRK'e de bir açıklama yapan Zebari, askerlerin yerel saatle 04.00 itibarıyla çekilmeye başladığını söylemiş, çekilme haberlerine ilişkin olarak Ankara'dan ise kendilerine bir bilgi ulaşmadığını belirtti.

    Hükümet: "Tam çekilme yok" 

    Hükümet kaynaklarından ise resmi bir açıklama gelmedi. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, "Çekilme için kesin birşey söyleyemem. Harekat bitti, anlamına gelecek bir çekilme söz konusu değil" dedi.
     





     
    TAŞDELER BAŞBAKANLIK'TA
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Askeri Başdanışmanı ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Nusret Taşdeler'i kabul etti. Başbakanlık Yeni Bina'daki kabul yaklaşık yarım saat sürdü.
    Irak hükümeti ne dedi?
     
    Sabah saatlerinde CNN TÜRK'e konuşan Irak hükümet sözcüsü Ali Dabbağ, bazı dağlık bölgelerde operasyonların hala sürdüğünü belirtti.
     
    Kürt yetkililer ne dedi?
     
    Peşmerge sözcüsü Cabbar Yaver ise, "Kara harekatının sona erdiğine dair elimize ulaşan bilgi yok. Bazı kaynakların Zap'ta TSK'nın çekildiğine ilişkin iddiaları vardı. Ancak aynı kaynaklar, Hakurk'ta ise çatışmanın sürdüğünü öne sürüyor" dedi.

    Zaho'da bulunan CNN TÜRK muhabiri Hüseyin Yılmaz'a konuşan KDP sözcüsü Safin Dizai de, Zap'tan asker çekildiğini ama buna tam bir çekilme denilemeyeceğini kaydetti.

    Reuters haber ajansı, Türk askeri kaynaklarına dayanarak, bazı birliklerin geri döndüğünü ama tamamen çekilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu.

    Doğan Haber Ajansı da, yine askeri kaynaklara dayanarak, sadece görevi tamamlanan birliklerin geri döndüğünü bildirdi.

    ABD'li yetkili: "Tam çekilme yok"

    Irak'taki üst düzey bir Amerikalı yetkili ise, "sınırlı sayıda" Türk askerinin Kuzey Irak'tan çekildiğini kaydederek, Türk birliklerinin tamamen çekildiğini söylemek için henüz erken olduğunu belirtti.

    Reuters'a e-posta gönderen yetkili, "Irak'a giren sınırlı sayıda Türk birliklerinin Türkiye'ye geri hareket ettiğini görüyoruz. Bunun bir geri çekilme olduğunu söylemek için erken" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow