hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamburg'daki seçimleri CDU kazandı

    Hamburgdaki seçimleri CDU kazandı
    expand

    Almanya'nın Hamburg kentindeki eyalet meclisi seçimlerini, ilk tahminlere göre, yaklaşık yüzde 4 oranında oy kaybına uğramasına karşın Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yeniden kazandı, ancak tek başına iktidar olma şansını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CDU'dan milletvekili adayı olan Aygül Özkan da eyalet meclisine girmeyi başardı.
     
    Oy kullanma süresinin sona ermesinden sonra açıklanan ilk tahminlere göre CDU, yüzde 42,8 Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 34,1, Yeşil Alternatif Liste (GAL) yüzde 9,3, Sol Parti yüzde 6,5, Hür Demokrat Parti de (FDP) yüzde 5 civarında oy aldı.
     
    İlk tahminlere göre, 121 kişilik Hamburg Eyalet Meclisi'nde CDU'dan 53, SPD'den 42, GAL'den 12, Sol Parti'den 8, FDP'den de 6 milletvekili yer alacak.
     
    Açıklanan ilk tahminlere göre CDU, tek başına iktidar olamazken, FDP'nin yüzde 5'lik seçim barajını aşarak eyalet meclisine girip giremeyeceği henüz kesinlik kazanmadı.
     
    CDU'nun, FDP yerine GAL ile koalisyon hükümeti kurma olasılığının yüksek olduğu bildirildi.
     
    Hamburg'taki seçimlere toplam 1.3 milyon seçmenin yüzde 62,5'inin katıldığı, bunun da bugüne dek Hamburg'ta yapılan seçimlerdeki en düşük oran olduğu belirtildi.
     
    Hamburg'ta 2004 yılında yapılan seçimlerde oy kullananların oranı yüzde 68,7 olmuştu.
     
    Türk aday da eyalet meclisinde
     
    CDU'dan milletvekili adayı olan Türk kökenli Aygül Özkan da eyalet meclisine girmeyi başardı.
     
    CDU'lu Hamburg Eyaleti Başbakanı Ole von Beust, çok iyi bir sonuç aldıklarını ve vatandaşların kendilerini yeni hükümeti oluşturmakla görevlendirdiklerini belirterek, tüm partilerle koalisyon konusunda görüşeceklerini, ancak Sol Parti'yi istemediklerini ve eyaleti "komünistler olmadan yönetmek istediklerini" söyledi.
     
    CDU Hamburg Eyaleti Parti Örgütü Başkanı Michael Freytag, seçimlerden ilk parti olarak çıktıklarını, ancak seçmenlerin Yeşilleri (GAL) istemediğini savunarak, bu nedenle şimdilik hangi partiyle koalisyon yapacaklarını söyleyemeyeceğini dile getirdi.
     
    SPD'nin eyalet başbakan adayı Michael Neumann ise, Beust'un tek başına çoğunluğu kalmadığına işaret ederek, seçimlerde oy oranını tek artıran partinin SPD olduğunu, bunu da eğitim ve sosyal adalet gibi konulara ağırlık vererek elde ettiklerini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow