Lavrov: "Kıbrıs politikamızda değişiklik yok"
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'nın KKTC konusunda çifte standart uyguladığı açıklamasının, Moskova'nın Kıbrıs politikasında değişim anlamına gelmediğini söyledi.
Babacan, iki günlük resmi ziyaret için geldiği Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından yapılan ortak basın toplantısına katıldı.
Rusya ile enerji alanında işbirliğine çok büyük önem verdiklerini ifade eden Babacan, "Rusya ile Türkiye, özellikle petrol ve doğalgazın başka pazarlara ulaştırılması için son derece önemli iki ülke. Enerji konusundaki çalışmalarımızın birbirini tamamlayıcı çalışmalar olmasını önemsiyoruz. Her iki ülke de bu yönde gayret gösterecek" dedi.
Lavrov da Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin çok iyi seviyede bulunduğunu belirterek, "Aramızdaki iyi ilişkileri daha da geliştirerek ortaklık seviyesine çıkarma yönündeki niyetimizi teyit ettik" ifadesini kullandı.
Rus ve Türk güvenlik makamları arasında çok iyi işbirliği bulunduğuna dikkat çeken Lavrov, özellikle terörizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla mücadele konusunda çok iyi işbirliği olduğunun altını çizdi.
"Kıbrıs politikamız değişmedi"
Lavrov, bir gazetecinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Batı'nın KKTC konusunda çifte standart uyguladığı açıklamasının, Moskova'nın Kıbrıs konusunda politika değişikliği anlamına gelip gelmediği sorusunu yanıtladı.
Rus Dışişleri Bakanı, "Kıbrıs sorunu konusundaki tutumumuzda değişiklik söz konusu değil. Bizim bu konudaki tutumumuzun temelini BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm bulunması oluşturuyor. BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonunu destekliyoruz" şeklinde konuştu.
Sergey Lavrov, "BM Genel Sekreteri'nin inisiyatifinde danışmalar ve görüşmeler yapılmaktadır. Bunların kolay geçmediğini biliyoruz. Ancak biz bunların tarafların kabul edebileceği ortak bir çözüm bulununcaya dek sürdürülmesi taraftarıyız" dedi.
Putin'in Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamada kimseyi itham etmediğini belirten Lavrov, "Sayın Putin, sadece çifte standartların mevcut olduğunu söyledi. Sayın Putin'in söylediği, Kıbrıs konusunda herkesin uluslararası hukuk çerçevesinde hareket ettiği, ancak Kosova konusundaki tutumun ise tam aksine olduğu. Biraz tuhaf durum söz konusu. AB, Kosova'da hukukun üstünlüğünün sağlanması için bir misyonu, kimseye danışmadan uluslararası hukuku ihlal ederek göndermek istiyor" diye konuştu.
Kosova'nın bağımsızlığını destekleyen tarafların, desteğin nedenini, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı kararının geçici bir süre için olduğu ve bu geçici sürenin anlaşma sağlanamadığı için sona erdiği" şeklinde açıkladıklarını kaydeden Lavrov, "Bu doğru değil. 1244 nolu karar geçici dönemden bahsediyor, ama b ugeçici dönem sona ermiş değil. Bu geçici dönem, ancak tarafların kabul edebileceği bir çözüm bulunduktan sonra sona eriyor. Buradaki siyasi çözüm süreci dış müdahalelerle sonlandırıldı. Sırbistan'ın toprak bütünlüğünün korunması, sadece 1999 yılında kabul edilen 1244 nolu kararda değil, BM'nin geçen yıl kasım sonunda kabul ettiği 1785 nolu kararda da vurgulanıyor" dedi.
Lavrov, "Çeşitli taraflardan Kosova'nın tek taraflı bağımsızlığı konusunda destekleyici açıklamalar geldi. Bu davranışla uluslararası hukukun temel ilkeleri ihlal edildi. Hem Kosova, hem Kıbrıs konusundaki tutumumuz kabul edilen uluslararası hukuk temelindedir" ifadesini kullandı.
Babacan: "Rusya'nın kararına saygılıyız"
Dışişleri Bakanı Babacan ise Türkiye ile Rusya'nın Kosova'nın bağımsızlığı konusundaki değerlendirmelerinin birbirinden farklı olduğunu, Rusya'nın aldığı karara saygı duyduklarını söyledi.
Babacan, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye'nin Balkanlar'ın huzur ve istikrara kavuşmasını dış politikasının önceliklerinden biri olarak belirlediğini ifade ederek, "Özellikle son yıllarda büyük açılar yaşamış Balkanlar'da kalıcı bir barış anlayışının hakim olmasını önemsiyoruz" dedi.
Babacan, özellikle Kosova konusunda en başından beri tarafların konsensüsle sonuca varmasını desteklediklerini belirterek "Sayın Ahtisaari'nin (BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari) sürdürdüğü süreci destekledik. BM Güvenlik Konseyi'nin mutabakatıyla biruzlaşı bulunmasını temenni ettik. Rusya Federasyonu'nun AB ve ABD ile bu konuda birlikte harcadığı çabaları da destekledik. Ancak maalesef sonuç alınamadı. Kosova ile ilgili konularda Rusya Federasyonu'nun değerlendirmelerine ve kararına saygı duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Sırbistan'ın Balkanlar'ın geleceğinde çok önemli rolü olacağına inandıklarını ifade eden Babacan, "Hem bölgesel, hem de ikili bağlamda Sırbistan ile olan ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Binlerce kişi tahliye edildi! İspanya yine sele teslim oldu
İsrail’in planları ifşa oldu! Gazze’de kalıcı işgalin ayak sesleri: Haaretz tarih verdi...
Filistin mitingine katıldı, Hollywood'da kara listeye alındı
İşte 2024'ün yaşayan en seksi erkeği! Sonucu öğrenince şaşkınlığını gizleyemedi...
Trump’ın seçtiği isimler, Orta Doğu politikasının sinyalini veriyor: İsrail’de bayram havası…