Hindistan'da Sarkozy'ye türban protestosu
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Hindistan ziyaretine türban tartışmalarıyla başladı. İnançları gereği başlarına türban takan Sih erkekleri, ülkesinde türban yasağı uygulayan Fransa liderini protesto etti.
Gösterilerin Sarkozy'nin Hindistan ziyareti boyunca sürmesi bekleniyor.
Fransa'da 2004'ten bu yana uygulanan "kamusal alanda dini simge kullanımı yasağı" Sarkozy'nin Hindistan ziyaretine damgasını vurdu.
Fransa lideri, daha Hindistan'a ayak basmadan, bu yasaktan en çok etkilenen gruplardan biri olan Sihler sokaklara döküldü.
22 Ocak'ta Yeni Delhi'de protesto yürüyüşü yapan Sih gruplar, Sarkozy ile görüşme talebinde bulundular ancak bu isteğe cevap alamadılar.
Sihler, tepkilerini Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in Cumhuriyet kutlamalarının onur konuğu olan Sarkozy'ye iletmesini istedi.
Hindistan'daki Sih liderler, dünyadaki tüm Sihleri de Fransa'yı protesto etmeye çağırdı. Sihler 24 Şubat'ta yaşadıkları ülkelerdeki Fransız elçiliklerine giderek tepkilerini yazılı olarak bildirecek.
Sihizm'de türbanın önemi
Türban, Sih inancının beş temel simgesinden biri. Özellikle Sih erkekler, kesmedikleri saçlarını örtmek için türban kullanıyor.
Yasağın kişisel özgürlüklere aykırı düştüğünü savunan Sihler mücadelelerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de taşıdı, ancak bu başvurudan henüz bir sonuç elde edilemedi.
Dünyanın 5'inci büyük dini olan Sihizm'in yaklaşık 23 milyon mensubu bulunuyor. 1.2 milyar olan Hindistan nüfusunun yüzde 2'sini Sihler oluşturuyor.
Sarkozy Başbakan Singh ile görüştü
Fransa lideri de resmi temaslarına başladı. Sarkozy, iki günlük ziyaret kapsamında Yeni Delhi'de Başbakan Singh ile görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Hindistan'ın hiçbir zaman nükleer silahtan arınmadığını belirterek, ancak Yeni Delhi'nin sivil nükleer programını askeri programından ayrı tutmak istediğini açıkça ifade ettiğini söyledi.
Her iki lider basın toplantısında, iki ülke arasında sivil nükleer teknoloji anlaşması üzerindeki müzakerelerin tamamlandığını belirtti.
Ancak Sarkozy bu anlaşmanın, Hindistan'ın IAEA ile nükleer güvenlik konusunda varacağı anlaşmayı sonuçlandırmasına bağlı olacağını ifade etti.
IAEA ile varılacak anlaşma, Hindistan'ın, ABD ile tarihi nükleer enerji anlaşmasının nihaileştirilmesi, Fransa ve diğer nükleer güçlerle benzer anlaşmalar yapmasına imkan tanıması açısından kilit bir adım olarak görülüyor.
İki ülke arasındaki ortaklığın uzun dönem süreceğini ifade eden Singh de, bu ortaklığın, bölgesel ve küresel konulara benzer yaklaşımlar ve ortak değerlere bağlı olacağını da kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın ekibinde Elon Musk'ın görevi belli oldu! "Zamanın Manhattan Projesi" diyerek duyurdu...
'Ceza' kararı resmen onaylandı: 'Bebek sahibi olmayın' diyen yandı!
Almanya’da koalisyon dağıldı, sandık yolda: Erken seçim için tarih belli oldu!
Güneş sistemindeki en soğuk gezegende şaşırtıcı sonuç: Yaşam ihtimaline mi işaret ediyor?
ABD Kongresi'nde UFO oturumu! Gizli dosyalar açılıyor mu? Eski istihbarat görevlisi ve NASA yetkilisi de yer alacak…