"İlişkilerimiz Batı'da da gücümüzü artırıyor"

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in resmi daveti üzerine Mısır'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Arap dünyasıyla olan iyi ilişkileriyle gücünü Batı'da da artırdığını söyledi.
Cumhurbaşkanı sıfatıyla Arap ülkelerine yönelik ilk ziyaretini Mısır'a yapan Gül, gazetecilerle bir sohbet toplantısı yaptı.
Mısır'ın hem Arap hem Afrika hem Doğu Akdeniz hem de Ortadoğu ülkesi olduğunu belirten Gül, dolayısıyla Mısır'ın Türkiye için çok önemli olduğunu ifade etti.
Gül, Mısır'la ikili ilişkilerin son yıllarda hem siyasi alanda hem bölge konularındaki işbirliği alanında hem de ekonomi alanında dikkat çekici bir ivme kazandığını anlattı.
Gül, Irak savaşından önce Başbakan olduğu dönemde bir bölge turuna çıktığını ve tur kapsamında ziyaret ettiği ülkelerde bölge ülkelerinin bölgenin kaderini belirleme konusunda görev üstlenmesi gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Gül, Irak'a komşu olmamasına rağmen, Türkiye'nin bu sürece Mısır'ı da dahil etmesinin Arap dünyası ve Mısır'da büyük iz bıraktığını aktardı. Bu süreç sonunda Mısır'ın, Türkiye'nin rasyonel ve olumlu gelişmeler içerisinde bir ülke olduğunu gördüğünü ifade etti.
Mısırlıların Türkiye'yi tekrar keşfetmeyebaşladığını söyleyen Gül, bunun sonucunda iki ülke arasındaki ekonomik potansiyelin de ortaya çıktığını bildirdi.
Gül, "Bizim açımızdan baktığımızda tabii ki tarihi ilişkiler olan bir ülke. Büyük bir Arap ülkesi, Arap dünyasının merkezi. Bizim için Afrika'ya açılan bir kapı. Doğu Akdeniz olarak düşünüldüğünde de güvenlik, istikrar ve ekonomik açılarından önemli. Şimdiye kadar neden fazla yakınlaşmamız için daha hızlı hareket edilmemiş sorusu ortaya çıkıyor. O bakımdan ilk ziyaretim Mısır'a yapılmasını istedik" diye konuştu.
"Türkiye bölgeyle ilişkilerini güçlendiriyor"
Türkiye ile Arap Ligi arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğini anlatan Gül, Ortadoğu barış süreciyle Türkiye'nin yakından ilgilenmesinden hem Mısır'ın hem de genel olarak Arap dünyasının mutlu olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin bu yaklaşımının sadece kendi meseleleriyle uğraşan, içe dönük bir ülke olmaktan çıktığını gösterdiğini ve bunun da takdirle karşılandığını ifade eden Gül, "Bütün bunlar Türkiye'nin Batı'da da gücünü artırıyor" dedi.
Gül, önümüzdeki günlerde ilk kez bir Yemen Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye'ye geleceğini de bildirdi.
Gül, Sudan Cumhurbaşkanı'nın da Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve bu sayede dünyanın iletmek istediği mesajların kendisine aktarılabileceğini, ayrıca Birleşik Arap Emirliği ve Kuveyt Emiri'nin de Türkiye'ye geleceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, şubat ayı içerisinde de Katar'a bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi. Gül, "Bütün bunlar Türkiye'nin, dünyanın gözünün olduğu bu bölgeyle ilişkilerini ne kadar güçlendirdiğini gösteriyor" diye konuştu.
"Bush ve Sarkozy'nin ziyaretleriyle denk geldi"
Gül, Bir gazetecinin ABD Başkanı George W.Bush'un ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Ortadoğu'da ziyaretlerde bulunduğunu hatırlatması ve gezilerin aynı zamana denk gelmesinin daha önceden planlanıp planlanmadığını sorması üzerine, ziyaretlerin böyle denk geldiğini söyledi.
Beyaz Saray'daki görüşmeleri sırasında Bush'un "Herşey ABD'den beklenmemeli. Barış sürecini bölge ülkeleri de sahiplenmeli" dediğini aktaran Gül, Bush'a Türkiye'nin de bu yönde çaba gösterdiğini ve görüşmelerinde bunu dile getirdiğini aktardığını anlattı.
Gül, Sarkozy'nin ziyaretlerini de "Fransa'nın dışarıdaki etkinliğini artırmaya çalışıyor" sözleriyle değerlendirdi.
Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl bakılıyor?
İslam coğrafyasında Türkiye'nin AB üyeliğine nasıl bakıldığının sorulması üzerine Gül, "Bizim bu ilişkilerimiz rasyonel ilişkiler. Bunlar hayalperest ilişkiler değil. Kimsenin bunlardan kuşku duymasına gerek yok. Bizim bu ilişkilerimiz, tabii ki varolan tarihi ilişkileri, yakınlıkları tekrar canlandırıyor. Bu, Batı dünyası üzerinde bize çok büyük bir güç veriyor. Bizim en büyük avantajlarımızdan birisi bu" dedi.
Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin diğer İslam ülkeleri için de birlikle ilişki kurma şansı doğurduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu ülkelerden AB sürecinde büyük destek gördüklerini belirtti ve "Bu İslam dünyası için de bir sınavdır" dedi.
Türkiye'den Mısır'a çok ciddi yatırımlar yapıldığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin büyük bir ekonomik güç olduğunu,"küresel oynayabilen bir ülke" haline geldiğini anlattı.
Gül, "Rekabetten korkmamak lazım, tabii ki herkes daha etkin, daha ucuz çalışmak için yatırımlarını çoğaltabilir" diye konuştu.
Bir gazetecinin "İran meselesinde Türkiye'nin ABD'nin yanında yer alıp almayacağı tartışılıyor" sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Böyle bir durum yok şimdi. Bir ara durum çok daha gergindi, ama şimdi diplomatik diyalogla ilerlemenin daha doğru olacağını gördü. ABD'liler de gördü, ABD'liler de bu yönü daha çok tercih ediyorlar. Ben ortada bir savaş ortamı görmüyorum" dedi.
"Dış politikaya hepimiz yardımcı oluruz"
Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya'nın, dış politikada daha ağırlığı olan yeni bir konuma gelip gelmediğinin sorulması üzerine de ortada yeni bir durum olmadığını, herkesin farklı bir sitili olduğunu söyledi.
Dış politikayı hükümetin belirlediğini vurgulayan Gül, "Eğer ben Dışişleri bakanlığımdan gelen, siyasetten gelen, Türkiye'nin en kritik dönemlerinde önemli görevleri yapmış bir kişi olarak edindiğim tecrübeleri, ülkemin, devletimin, Türkiye'nin çıkarına verebiliyorsam şimdi bundan herkesin mutlu olması gerekir. Bunları sadece hükümetin alanı olarak görmemeklazım. Politikaları hükümet tespit eder, siyasi sorumlulukta hükümettedir. Ama dış politika bir devlet politikası olarak da yürüdüğü için hepimiz buna yardımcı oluruz" dedi.
"301'in değiştirilmesi meseleyi halleder"
Cumhurbaşkanı Gül,TCK'nın 301'inci maddesi ile ilgili bir soru üzerine de, maddenin değişmesi ile herşeyin değişmeyeceğini, öncelikle mantalite ve algılamanın değişmesi gerektiğini söyledi.
Bir gazetecinin "301'inci madde değiştirilsin mi, kaldırılsın mı?" sorusu üzerine Gül, "Önemli olan bu maddenin problem olmaması, değiştirilmesi de meseleyi halleder diye düşünüyorum" dedi.
Bir gazetecinin, Diyarbakır'daki bombalı saldırıyı hatırlatıp, saldırının ardından Güneydoğu'da devletin demokratikleşmeyi hızlandırarak adım atacağına yönelik beklentilerin azaldığını dile getirmesi üzerine Gül, açıklamalara bakıldığında bunun tam tersinin görüleceğini söyledi.
Gül Diyarbakır'da, "ortada doğru dürüst delil yokken" polisin büyük bir başarı sergilediğini, patlamanın arkasından gelebilecek saldırıların önlendiğini bildirdi.
Gül Mübarek ile bir araya gelecek
Cumhurbaşkanı Gül için, bugün Kahire'de resmi karşılama töreni düzenlenecek. Törenin ardından, Gül ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsünü Mübarek bir araya gelecek.
Gül Mısır'da ayrıca, Meclis Başkanı Fethi Surur, Başbakan Ahmed Nazif ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştükten sonra Türkiye-Mısır İş Forumu'nda konuşacak.
Ziyaretin gündemi, Ortadoğu'daki gelişmeler Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarın korunmasına yönelik adımlar, terörizm ve uluslararası işbirliği olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alman Sismolog Bohnhoff'tan Marmara Depremi Yorumu: Gerilim İstanbul Yönüne Doğru Arttı! İki Senaryoyu Anlattı…
Vatikan'ı Karıştıran Talep: Skandallarla Anılan Kardinal, Papa Seçiminde Yer Almak İstiyor!
Rusya'dan acı haber: Elbruz Dağı'nda 2 Türk dağcı hayatını kaybetti
Dünyanın en çok kitap okuyan ülkeleri açıklandı
Papa Francis'in Naaşı Ziyarete Açıldı! Aziz Petrus Bazilikası’na Getirildi: İsviçreli Muhafızlar Nöbette…