hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AİHM "dokunulmazlık" başvurusunu görüştü

    AİHM dokunulmazlık başvurusunu görüştü
    expand

    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın "adil yargılanma hakkının engellendiği ve hak ihlali yapıldığı" iddiasıyla yaptığı başvuruyu görüştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Duruşmada, Kart'ın ve hükümetin avukatını görüşlerini dinleyen mahkeme, kararını ileri bir tarihte verecek.
     
    Atilla Kart'ın avukatı Sevim Sönmez, duruşmada yaptığı savunmada, müvekkilinin "adil yangılanma hakkının ihlal edildiği" görüşünü savundu.
     
    Avukat Sönmez, Kart'ın, dokunulmazlıklarla ilgili olarak TBMM'nin 22'nci döneminde, şahsıyla ilgili iki dosya hakkında "kovuşturmanın ertelenmesi"ne dair karara karşı yaptığı itirazın TBMM Genel Kurulu'nda reddedildiğini hatırlattı.
     
    Sönmez, müvekkilinin, "adil yargılanma hakkının engellendiğinin ve hak ihlali yapıldığının AİHM tarafından tespit edilmesini istediği"ni söyledi.
     
    Sönmez ayrıca, Kart'ın milletvekilli dokunulmazlığı yüzünden daha önce hakkında açılan iki davada kendini savunmak ve ismini temize çıkartma hakkından mahrum edildiği görüşünü dile getirdi.
     
    Duruşmada hükümetin avukatı Münci Özmen ise dokunulmazlık yüzünden Kart'ın mağdur olmasının söz konusu olmadığını savundu.
     
    Kart'ın 2002 genel seçimlerinin ardından, son genel seçimlerde tekrar milletvekili seçildiğini hatırlatan Özmen, CHP milletvekilinin ikinci kez seçilmesinin de, dokunulmazlıkla ilgili olarak mağdur olmadığını açıkça gösterdiğini söyledi.
     
    Özmen, milletvekillerine yönelik dokunulmazlık hakkının, diğer Avrupa ülkelerinde geçerli olduğunu belirtti ve bu hakkını sadece milletvekilliği dönemiyle sınırlı olduğunu hatırlattı.
     
    CHP milletvekili, daha önce konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Dokunulmazlıkların imtiyaz ve zırha dönüşmemesi, TBMM'nin bir sığınak yeri olmaması, dokunulmazlıkların Anayasa ve İçtüzük'te düzenleniş amacına uygun olarak kullanılmasını istediğini" bildirmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow