hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "AB üyelik hedefimizi sulandırıyorlar"

    AB üyelik hedefimizi sulandırıyorlar
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin uzun soluklu ve stratejik bir proje olduğunu belirterek, "Ne yazık ki bazı üye ülkeler üyelik hedefimizi sulandırma gayretleri içerisine giriyorlar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan, Palas Otel'de düzenlenen Türk-İspanyol İş Konseyi toplantısının kapanışında yaptığı konuşmada, İspanya ile Türkiye'nin yüzyıllar öncesine dayanan köklü ilişkilerine büyük önem verdiklerini söyledi.
     
    Türkiye ile İspanya'nın yaklaşık 400 yıllık geçmişleri olduğunu belirten Erdoğan, diplomatik ilişkilerde de 225'inci yılda olduklarını söyledi.
     
    Yarın Madrid'te "Medeniyetler İttifakı 1'inci Forumu"na katılacaklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Farklı kültür ve inançlara sahip toplumların dostluk ilişkisi içerisinde bağlarını güçlendirmesine en güzel örneklerden birinin bu toplantı olduğuna inanıyoruz. Ülkeler arasında ticaret ve yatırım ilişkilerinin gelişmesi, bu ülkelerin ekonomilerine katkıda bulunmanın yanı sıra ülke halklarının birbirlerini daha yakından tanımalarına da fırsat vermektedir" diye konuştu.
     
    Erdoğan, İspanya'nın, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine sağladığı desteği özellikle vurgulamak istediğini ifade ederek, 5 yıllık başbakanlığı döneminde İspanya Başbakanı Zapatero'nun verdiği desteğin kendilerine güç kattığını söyledi.
     
    "Üyeligimizi sulandırmaya çalışıyorlar"
     
    Başbakan Erdoğan, AB'ye tam üyelik konusunda ilk günkü kararlılıkla çalışmalara devam ettiklerini vurgulayarak, "Bu hedef doğrultusunda 2005 yılında katılım müzakerelerine başladığımız bu süreç, bizim için gerçekten uzun soluklu ve stratejik bir süreçtir. Böylesine önemli bir projenin günlük siyasi kaygılara kurban edilmemesi gerekir" dedi.
     
    "Ne yazık ki bazı üye ülkeler üyelik hedefimizi sulandırma gayretleri içerisine giriyorlar" diyen Erdoğan, 10 Aralık 2007 tarihinde alınan kararları hatırlattı.
     
    Erdoğan, "Bunun en açık örneğini 10 Aralık 2007 tarihinde Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarınca alınan ve liderler tarafından da onaylanan kararlarda gördük. Bu durumda bizler de tabii ki bir hoşnutsuzluğun içerisine giriyoruz. Sadece biz mi? Hayır, halkımız da AB'ye olan güvenini kaybediyor. Ancak kelime oyunlarının bizi hedeflerimizden saptırması söz konusu olmadığı gibi tam üyelik dışında herhangi bir alternatifi kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
     
    "Türkiye'nin üyeliğini bekleyen 1.5 milyarlık nüfus var"
     
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin AB üyeliği hem Türkiye için hem Avrupa için bir kazan-kazan durumu ortaya çıkaracaktır" dedi.
     
    Erdoğan, bu çerçevede Avrupalı karar alıcıların Türkiye'nin AB üyeliğini nihai hedef olarak görmelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, "Şunu unutmayalım ki şu anda Türkiye'nin AB üyeliği noktasında, Türkiye ne zaman AB'ye üye olacak? sorusunun cevabını bekleyen, arayan, takip eden 1.5 milyarlık bir İslam Dünyası var" dedi.
     
    Erdoğan, Türkiye'nin enerji stratejisine ve Avrupa'nın enerji güvenliği bakımından oynadığı role de değinerek, Türkiye'nin geniş bir enerji vizyonu olduğunu söyledi.
     
    Türkiye'nin jeostratejik konumu ile bölgede enerji merkezi, dağıtıcısı ve transit ülke konumunu güçlendirmeye çalıştığını belirten Erdoğan, enerji alanındaki projelere de değindi.
     
    İşadamlarını yatırıma çağırdı
     
    Başbakan Erdoğan, İspanyol yatırımcıları Türkiye'de yatırıma davet ederken, şimdiye kadar yapılmış yatırımların beklentilerin gerisinde olduğunu kaydetti.
     
    Türkiye'de özellikle enerji ve inşaat sektörlerinde önemli yatırım olanaklarının bulunduğunu anlatan Erdoğan, ulaştırma alt yapısını genişletmek ve iyileştirmek için çalışmalar gerçekleştirildiğini de söyledi.
     
    Erdoğan, Türkiye'de demir yollarının modernizasyonu, oto yol, metro ve hava yolu inşaatı içme ve kullanma suyu şebekelerinin yapım ve modernizasyonu gibi alanlarda uluslararası yatırımcıların ilgisini çekebilecek önemli fırsatların mevcut olduğunu söyledi.
     
    Başbakan Erdoğan, İspanya Başbakanı Zapatero'nun mart ayında yapılacak seçimlere hazırlandığını belirterek, kendisine başarılar diledi.
     
    Zapatero: "Türkiye'nin üyeliği en önemli kazanç"
     
    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da, Türkiye'yi tam üye olarak kabul etme kararının, "AB'nin, 21'inci yüzyılda alacağı en önemli kararı olacağını" söyledi.
     
    Zapatero, "10 yıl sonra, veya 2020'de önemli değil, Türkiye AB'ye ne zaman girerse girsin bu karar, AB'nin 21'inci yüzyılda alacağı en önemli kararı olacaktır" dedi.
     
    Zapatero, "Avrupa her zaman sözüne sahip çıkmıştır, umuyorum Türkiye ile ilgili kararını da değiştirmeyecektir" diye ekledi.
     
    Türk ekonomisinin son 5 yılda büyük aşamalar kaydettiğini ve sürekli geliştiğini vurgulayan Zapatero, "yapıcı, ilerici, gelişen ekonomik ve siyasi ilişkiler ülkeler arasındaki anlayışı ve yakınlaşmayı da arttırır" şeklinde konuştu.
     
    Başbakan Erdoğan ile İspanya-Türkiye ilişkilerinin "sıkı, samimi, ipoteği olmayan, çıkar beklentisi bulunmayan, uzun vadeli geleceği olanbir bakışa döndüğünü" söyleyen İspanya başbakanı, "bugün ortaya atılan ve onaylanan bu bakış, başarıya ulaşma hedefindedir" dedi.
     
    Zapatero, İspanya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin hedeflendiği gibi 10 milyar dolar olmasının en kısa zamanda gerçekleşeceğini savunarak, Türkiye'nin İspanya'nın ekonomik bakışında stratejik bir öneme sahip olduğunu kaydetti.
     
    "MEDENİYETLER İTTİFAKI TERÖRÜN PANZEHİRİ OLACAK"
     
    Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rdoriguez Zapatero daha sonra Başbakanlık'taki heyetler arası görüşmeye katıldılar. İki lider toplantı öncesinde ortak açıklamalarda bulundu.
     
    Başbakan Erdoğan, 5 yıllık başbakanlığı döneminde İspanya Başbakanı Zapatero'nun AB sürecinde verdiği desteği anımsatarak, "Hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmadılar. Her zaman yanımızda oldular" dedi.
     
    Yaptıkları görüşmelerde Türkiye AB ilişkileri konusunu ele aldıklarını belirten Erdoğan, "Geleceğe nasıl adım atacağız, neler yapacağız bunları görüşme imkanımız oldu" diye konuştu.
     
    Erdoğan, "terör belasına" karşı, İspanya'nın da aynı dertten muzdarip olması sebebiyle ulusal değil, uluslararası alanda, omuz omuza mücadele vermeleri gerektiğinin kaydetti.
     
    İspanya ziyaretinin en önemli konusunun eşbaşkanlığını birlikte yürüttükleri Medeniyetler İttifakı'nın 1'inci Forumu olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Medeniyetler İttifakı sürecinde başarılı olmamız şart. İnanıyorum ki bu ittifak çalışmalarını başarıya ulaştırmamız, terörizmin de panzehiri olacaktır. Ülkelerimiz arasındaki bu ziyaretler dostluğumuzu pekiştirecek, aramızdaki dayanışma geleceğe özellikle halklarımızın kaynaşmasına vesile olacaktır" şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow