Enerji kartını iyi oynadı, ülkesini diriltti
Dünya, görev süresinin sonuna yaklaşan, siyasi geleceği spekülasyonların odağındaki Rusya lideri Vladimir Putin'i tartışıyor. Rus lider demokrasiye inanmadığı gerekçesiyle ABD, Avrupa ve kendi ülkesindeki muhaliflerin tepkisi çekiyor.
8 yıldır işbaşında bulunan Putin, zor günler yaşayan Rusya'yı enerji oyununu iyi oynayarak uluslararası siyaset sahnesinde yeniden önemli bir oyuncu yaptı.
Rusya'nın dünü, bugünü...
Alkol sorunları yaşayan, skandallarla anılan Boris Yeltsin'den, judo yapan, kaslarını ve sporculuğunu her fırsatta vurgulayan Vladimir Putin'e...
Bu iki lider Rusya'nın dününü ve bugününü simgeliyor. Eski KGB ajanı Vladimir Putin, 2000 yılında devlet başkanı olduğunda aklında tek birşey vardı: Rusya'yı yeniden dünya siyaset sahnesinde güçlü bir oyuncu yapmak...
Bugün bunu başarmış görünüyor. Putin'in bu başarısında, ülkesinin yeraltı kaynaklarının getirdiği zenginlik de önemli bir rol oynadı.
Rusya, dünyanın bir numaralı doğalgaz, iki numaralı kömür, sekiz numaralı petrol rezervlerine sahip. Milli gaz şirketi Gazprom'un 2006 geliri yaklaşık 40 milyar dolar.
Putin, bu zenginliğin beslediği siyasi etkiyle atak bir dış politika yürüttü. Yeltsin döneminde çekildiği yerlere yeniden döndü. Batı'ya yönelen Ukrayna ve Gürcistan ise siyasi istikrarsızlığa sürüklendi.
AB ve ABD'nin karşısında...
Putin, Avrupa Birliği'nin de enerji bakımından Rusya'ya bağımlılığını artırdı. Putin, ABD'ye de kafa tutmaya başladı. Irak işgaline karşı çıktı, İran ile ABD arasında yaşanan nükleer krizde Tahran'a arka çıktı.
İsrail-Filistin sorununda Hamas'ı muhatap olarak kabul etti, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıktı. Birçok Rus için Putin bir kahraman. 2004'te yeniden seçildiğinde aldığı yüzde 71 oy bunun göstergesi. Ama demokrasiye inandığını söylemek zor.
Putin, bütün yetkileri elinde toplayarak Rusya'nın "tek adamı" oldu. Özelleştirme çılgınlığında milyar dolarlık servetler edinen Rus oligarklara savaş açtı. Kendine tehdit olarak gördüğü herkesi safdışı bıraktı.
Boris Berezovski kendini sürgünde, Mikail Horodkovski ise hapiste buldu. Bugün Rusya'da bir muhalefetten bahsetmek zor. Medya denetim altında, muhalifler konuşturulmuyor.
Putin muhaliflerinin sonu...
Son örnek, "Öteki Rusya" adlı muhalefet blokunun liderlerinden eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'un hapis cezasına çarptırılması. Putin muhalifi eski KGB ajanı Aleksandr Litvinenko'nun Londra'da zehirlenerek öldürülmesi de bazı çevreler tarafından Putin ile ilişkilendiriliyor.
Çeçenistan'daki insan hakları ihlallerini araştıran gazeteci Anna Politkovskaya'nın öldürülmesi de Putin rejiminin karanlık noktalarından biri.
Putin'in liderliğinin sıradan Ruslar tarafından sorgulandığı olaylar da yaşandı. 118 denizcinin öldüğü Kursk denizaltı kazası, 120'den fazla rehinenin öldüğü Moskova'daki tiyatro baskını ve çoğu çocuk 300'den fazla sivilin öldüğü Beslan okul saldırısı.
Putin'den "BRP'ye oy verin" çağrısı
Putin, halktan pazar günü yapılacak parlamento seçiminde kendisinin liste başından aday olduğu iktidardaki Rusya Birlik Partisi (BRP) için oy kullanmasını istedi.
Putin, Rus televizyonlarından yayınlanan konuşmasında, "Sizden sandığa gidip Birleşik Rusya için oy kullanmanızı istiyorum. Desteğinize güveniyorum" dedi.
Kendi dönemi sırasında ülkedeki ekonomik gelişmeye dikkat çeken Putin, BRP'nin seçimlerde başarısız olması halinde ülkenin 1990'dakine benzer bir ekonomik ve siyasi krizin içine girebileceğini kaydetti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Elon Musk’tan Jeff Bezos’a “Trump” göndermesi… Dünyanın en zengin iki ismi arasındaki gerginlikte yeni perde!
Netanyahu küplere bindi, Biden’dan ‘destek’ geldi! UCM'nin tutuklama emrini hangi ülkeler uygulayacak?
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!