hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İsteseydik Kerkük'ü ele geçirebilirdik"

    İsteseydik Kerkükü ele geçirebilirdik
    expand

    Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başbakanı Neçirvan Barzani, "İsteseydik, 2003'te Saddam rejimi devrildikten sonra başka yöntemlerle Kerkük'ü ele geçirmiş olabilirdik" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barzani, BM Erbil ofisinin açılışında yaptığı konuşmada, 1991'den bu yana bölgeye yaptığı yardımlar için BM'ye teşekkür etti.
     
    Konuşmasında Kerkük'ün kaderini belirleyecek olan Irak Anayasası'ndaki 140'ıncı maddenin uygulanması taleplerini yineleyen Barzani, Bağdat hükümetinin söz konusu maddenin uygulanmasını geciktirdiğini söyledi.
     
    "Kerkük ve benzeri bölgelerin kaderini belirlemek amacıyla Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi düzenlenmiştir. Bu anayasa, Iraklıların büyük çoğunluğu tarafından onaylanmıştır. Dolayısıyla anayasanın öngördüğü hazırlıklar tamamlanarak 140'ıncı madde uygulanmalıdır" diyen Barzani, Bağdat hükümetinin bu konuda ağır hareket ettiğini düşüncesinde olduklarını belirtti.

    "Barışçıl bir yolla olsun istedik"

    Neçirvan Barzani, "Anayasa'da belirtilmiş takvimin çok gerisindeyiz ve yıl sonuna kadar bu konuda somut adımlar atılmalıdır. Bağdat hükümeti hızlı hareket etmez ve bu konuyu görmezden gelmeye devam ederse, sorun daha da büyüyecektir. Bu açılışı fırsat bilerek BM'nin de bu konudaki tavrımızı bilmesini istiyoruz. Eğer isteseydik, 2003'te Saddam rejimi devrildikten sonra başka yöntemlerle Kerkük'ü ele geçirebilirdik. Ama biz bunun yasalar çerçevesinde ve barışçıl bir yolla yapılmasını seçtik" şeklinde konuştu.

    "Irak'ın parçası olmayı seçtik"

    Barzani, kamuoyunda Kürtlerin petrol için Kerkük'ü istediği yönünde genel bir kanaat bulunduğunu belirterek, "Bizler Kürt hükümeti olarak Irak'ın bir parçası olmayı seçtik. Kerkük'ü petrol kaynaklarından dolayı istediğimiz şeklindeki görüşler yanlıştır. Irak Anayasası'na göre Bölgesel Kürt hükümeti Irak'taki kaynaklardan yüzde 17 pay alırken, yüzde 83'ü Irak'ın geri kalanına dağıtılıyor. Kerkük'ü alırsak bu oran değişmeyecektir" dedi.
     
    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un özel temsilcisi Staffan de Mistura da, açılışta yaptığı konuşmada, Erbil'de BM bayrağının tekrar dalgalanmasının kendileri için sembolik bir öneme sahip olduğunu belirtti.
     
    Mistura, "Buradaki varlığımız başarılı olursa, Basra kentinde ve daha sonra da El Anbar'da yeni ofislerimizin açılması gündeme gelebilir. BM'nin Irak'ta daha aktif rol alma projeleri kapsamında Erbil bürosunun açılması sembolik bir başlangıçtır. Bu daha sonra atacağımız adımlara bir ön adım teşkil ediyor" şeklinde konuştu.
     
    BM, 1991'den itibaren çeşitli yardım kampanyaları ve sınırlı temsilciliklerle bölgede bulundu. Bağdat'taki merkezinin 2003 yılında bombalanmasının ardından bölgeden çekilen BM, açılan Erbil ofisi ile resmen Irak'a geri dönmüş oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow