"Aklıselim hakim olmaya başladı"
Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun temelinin atılması için Gürcistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Kuzey Irak'ta ve Mesud Barzani'de aklıselimin yavaş yavaş hakim olmaya başladığını görüyoruz" dedi.
Gül, bugünkü temaslarına başlamadan önce, kendisini izleyen Türk basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı yaptı.
Cumhurbaşkanı Gül toplantıda, Kuzey Irak ve bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'de aklıselimin yavaş yavaş hakim olduğunun görüldüğünü belirterek, "Kuzey Irak yönetiminin, PKK'yı kullanmanın maliyeti ile Türkiye ile işbirliği yapmanının getirisini iyi değerlendirmesi gerekir" dedi.
Gül, son dönemde Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimde, terör örgütü PKK'yı etkisizleştirme yolunda bazı adımlar atıldığının görülmekte olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, "Teröre karşı mücadelede soğukkanlı ve gerçekçi yollardan netice alınır. Devlet akıllı davranmalı, bu da (PKK terörü) bitmeye mahkum. Önemli olan, daha fazla kan ve gözyaşı dökülmeden bitmesidir" ifadesini kullandı.
Gül, "Irak'ın kuzeyindeki Kürtlerin meselelerine sahip çıkanın geçmişte hep Türkiye olduğunu" belirterek, "Bugünkü durum bizi rahatsız ediyor. İşi zehirleyen terör örgütüdür. Onlara, yani PKK'ya karşı çıkma cesaretini göstermemenin maliyetinin farkındalar" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül, "Biz tarih boyunca birlikte olduk, aramıza başkalarının girmesine gerek yok" ifadesini kullandı.
"Terörle mücadelede soğukkanlı, gerçekçi ve kapsamlı bir yolla netice alınacağını" belirten Gül, "Bu arada silahla da mücadele etme kararlılığını göstermek lazım. Terör örgütü bilmeli ki, silahsa silah" diye konuştu.
"Terörle mücadelenin sadece silahla olmayacağını, doldur-boşalt yöntemleri kullanmamak gerektiğini" bildiren Cumhurbaşkanı Gül, "Muhakkak hamasetten uzak olmalı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin aidiyetini sorgulamamalı. Bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım diyen kimsenin etnik yapısı hakkında aklımıza soru gelmiyor" dedi.
"Her yerde, her etnik yapı içinde terör çıkabileceğini" ifade eden Gül, "Irak'takiler de 'Bunların (PKK'lı teröristlerin) etnik yapısı Kürt' dediği zaman büyük yanlışa düşer. Herkesin, dini ve etnik yapıya bakmaksızın tavır alması gerekir" ifadesini kullandı.
"Harekat konusu uzmanlara bırakılmalı"
Gül, Irak'ın kuzeyine muhtemel bir harekat konusundaki soruya, "Harekat yapılır veya yapılmaz. Bu konu, uzmanlara, siyasi ve askeri uzmanlara bırakılmalı. İstihbarat örgütleri, onların rapor verdikleri kurumlar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan da bu uzmanlar içinde" karşılığını verdi.
"İşlerin baskıyla yapılması halinde sonuç vermeyeceğini" ifade eden Gül, "Geçenlerde Kara Kuvvetleri Komutanımız da 'Karar vericileri rahat bırakın' dedi ve çok doğru bir şey söyledi" diye konuştu.
"Terörün geçici olarak suskunluk içine girmesinin başarı olmadığını" belirten Gül, "Türkiye'de teröre başvurmak için hiçbir gerekçe yoktur. Bu nedenle biz bu tür yöntemlere başvuranlara terörist diyoruz" dedi.
DTP hakkındaki dava
Gül, DTP'nin kapatılmasına yönelik dava açılması konusundaki bir soruya ise, "Cumhurbaşkanı olarak ben günlük siyasete girmek istemem. Genel olarak yüksek perdeden şunları söyleyebilirim: Demokrasi, tek başına terörü mağlup etmez, izole eder. O zaman da terörü, teröristi yenme gücü ortaya çıkar. Terörist eylem yapmak ister, ortam hazırlamak ister. Yüksek perdeden benim söyleyebileceklerim budur" yanıtını verdi.
"Terörle mücadelede halka hizmet götürülmesinin de önemli yollardan biri olduğunu" belirten Gül, "Ben, Hakkari'de, Yüksekova'da, Siirt'te arabadan inerek sokaklarda dolaştım. İnsanlar, kadınlar, kızlar, öylesine el sallıyordu ki, sanki kolları kopacaktı. Bu, bana, şahsıma gösterilen sevgi değil, millete, devlete bağlılığın simgesiydi. Hizmet çok önemli. Ben ilk kez o bölgelerde paletli ambulans gördüm" ifadesini kullandı.
Karabağ sorunu
Bugün temeli atılacak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının bölge için çok önemli bir proje olduğunu ifade eden Gül, Karabağ sorununun çözülmesi kaydıyla bu projenin Ermenistan'a da açık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin hiçbir komşusunu dışlamadığını ifade eden Gül, Ermenistan'ın daha ziyade içe dönük bir politika izlediğini belirtti.
Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan'ın bu projeye katılmasının gerçekçi olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Karabağ sorunu donmuş şekilde duruyor. (AGİT) Minsk grubunun bu sorunun çözümü için daha çok çaba sarfetmesi gerekiyor. Çabalar yetersiz kalıyor" dedi.
Türkiye-Gürcistan ilişkileri
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ikili ilişkilere de değinen Gül, Gürcistan'ın Türkiye ile ekonomik anlamda bütünleşmek arzusu içinde olduğunu söyledi.
Gül, serbest ticaret anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının, bu çerçevede karşılıklı olarak vizenin kaldırılmasının,bu yıl içinde açılan Batum havalimanının ortak kullanılmasının ve "demiripek yolu" adı verilen Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun hayata geçirilmesinin ekonomik alanda bütünleşme anlamına geldiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, Saakaşvili'nin, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunu ve Atatürk'ü yakından incelediğini ve bundan çok etkilendiğini belirtti ve Saakaşvili'nin "Buralar Türkiye'nin uzantısıdır" dediğini vurguladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Los Angeles’taki yangınlarla ilgili endişelendiren senaryo: Tüm dünyayı tehdit eden yeni bir felakete yol açabilir mi?
Dış basında Gazze'de ateşkes! Manşetlerde böyle yankılandı: İnanmakta zorlandılar
Simpsonlar'ın 2025 kehanetlerinden biri tuttu! 'FELAKETLER ART ARDA GELİYOR!'
SON DAKİKA HABERİ: Donald Trump duyurdu: İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlandı
Kral Charles’tan Şok Tavır: Kate Middleton’a Neden Yardım Etmiyor? İşte Dikkat Çeken O İddia…