"Öncelik istihbarat paylaşımında"

Beyaz Saray'daki ABD Başkanı Bush-Başbakan Erdoğan görüşmesi sona erdi. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen iki lider "PKK'ya karşı anlık istihbarat paylaşımına öncelik verileceği" mesajını verdi.
Başbakan Erdoğan-ABD Başkanı George Bush görüşmesi Türkiye saati ile 20.15'te başladı ve yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.
Liderler, terör örgütü PKK'ya karşı yeni bir mücadele yöntemi üzerinde anlaştı. Türk ve ABD Genelkurmay İkinci Başkanları ile Irak'taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus yeni bir üçlü düzenleme çerçevesinde birlikte çalışacak.
Yeni üçlü yapının, PKK'ya karşı sürekli temas halinde olması ve sonuç alıcı 'anlık istihbarat' paylaşımında mutabakata varıldı. Yeni yapının çalışma esasları konusunda iki liderin açıklamalarından çıkan en somut karar bu oldu.
Türkiye taleplerini 5 başlıkta masaya getirdi. Bunlar:
* Bölücü terör örgütü PKK'nın lider kadrosuna ilişkin hedefler,
* Bölücü örgütün kamplarının dağıtılması,
* Terör örgütünün lojistik desteğinin kesilmesi,
* Kuzey Irak'taki örtülü siyasetlere izin verilmemesi,
* İstihbarat paylaşımı için bir iletişim ağının oluşturulması.
ABD Başkanı Bush, PKK'yı 'Irak, Türkiye ve ABD'nin ortak düşmanı' olarak nitelendirdi, PKK ile mücadele konusunda istihbarat paylaşımının önemini vurguladı.
Başbakan Erdoğan da, Meclis'ten aldıkları operasyon yetkisini kullanacaklarını hatırlattı, "Mekanizmalarla vakit kaybetmeye tahammülümüz kalmadı. Hedefimiz PKK, siviller değil" diye de ekledi.
Erdoğan, yeni düzenlemenin, geçmişte denenen üçlü mekanizmadan farklı bir süreç olduğunu söyledi, ABD'nin terörle mücadele konusunda somut adım atacağının işaretlerini aldığını belirtti.
Görüşmeden çıkan mesajlar ise şöyle:
* PKK'ya karşı anlık istihbarat paylaşımına öncelik verilecek.
* Türkiye-Irak-ABD arasında üçlü askeri yapı kurulacak.
* PKK bir terör örgütüdür, Türkiye, Irak ve ABD'nin düşmanıdır.
BUSH'UN AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Bush, "PKK terörist bir örgüttür. Türkiye'nin düşmanıdır. Irak'ın düşmanıdır ve ABD'nin düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Katilleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi.
Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı.
PKK terörüne karşı mücadelede "üçlü yapı"nın önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi.
George Bush, "Katilleri yakalamak için iyi istihbarata ihtiyacımız var. Ordularımız sürekli kontak halinde kalmalı. PKK'nın finansal kaynaklarını kurutmak lazım" diye konuştu.
Bush, "Sayın Başbakan'a şunu çok net şekilde ilettim: Kendileriyle yakın işbirliği yaparak bu soruna açıklık getirmek istiyoruz" dedi.
"Türkiye operasyon yaparsa..."
Bir gazetecinin, "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur?" şeklindeki sorusu üzerine Bush, "Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum. Burada Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. İstihbarat çok önemli. Kim olduklarını bilmemiz gerek. Birinci adım istihbarat paylaşımı. İyi, sağlam istihbarat olmadan bu problemi çözemeyiz. Modern teknolojiyi kullanarak bu meseleyle etkili bir şekilde başa çıkmak çok daha kolay olacaktır" dedi.
Bush, bu meseleyi çözmek için yapılabileceğin "ortak çalışma" olduğuna işaret etti. İrtibat kesilen Türk askerlerinin Türkiye'ye getirilmesi konusundaki bir soru üzerine Başkan Bush, bu sonucun, birlikte çalışıldığı zaman nasıl etkili olunabildiğine işaret ettiğini söyledi.
ABD Başkanı, "İstihbarat olmadan hiçbir şey olmaz. Nerede saklandıklarını ne yaptıklarını bilmemiz lazım" dedi.
Iraklı Kürtlerle beraber çalışıldığını da belirten Bush, PKK'yı durdurmak için bu işbirliğinin önemli olduğunu ifade etti.
ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI
Erdoğan Bush ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, 17 Ekim'de parlamentonun tamamına yakınının desteğiyle iktidarına sınır ötesi operasyon görevlendirmesi yapıldığını hatırlattı.
Erdoğan, "Ancak bu operasyon tamamen PKK'ya yönelik. Asla sivilleri kapsayamaz" dedi.
"Bu noktada bizler istihbarat paylaşımına öncelik veriyoruz" diyen Başbakan Erdoğan, "Bu konuda stratejik ortağımızla iletişim içinde olmamız çok önemli çünkü PKK'yı terör örgütü olarak ilan etmeleri ve PKK'ya karşı ortak mücadele etmemiz şart" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ABD'nin PKK'yı terör örgütü listesine almış olduğunu hatırlatarak, bu örgüte karşı ortak mücadelenin şart olduğunu vurguladı ve "Sadece terörizme karşı değil, ABD ile dünya barışı için ortak bir mücadelemiz var. Bunun örneklerini Somali'de, Bosna'da, Kosova'daki mücadelemizde verdik, veriyoruz. Terörizme karşı bu ortak mücadelenin sürmesi gerek" dedi.
Erdoğan, "Terörist kamplarının dağıtılmasında, liderlerinin yakalanmasında ve lojistik desteğin engellenmesinde yapılabilecekleri konuşma fırsatımız oldu. Sorumluluk mevkiinde olanların diplomatik, siyasi, askeri olarak müşterek çalışması önemli. Temenni ediyorum ki, bu çalışmalar meyvesini verecek. Çünkü, Irak'ın istikrarı bunu gerektiriyor" ifadesini kullandı.
Türkiye için Irak'ın istikrarının önemli olduğunu bir kez daha vurgulayan Başbakan Erdoğan, ayrıca Kuzey Irak'ın istikrarının da Türkiye'yi ilgilendirdiğini söyledi.
Erdoğan, Irak'ı kastederek, "Onların istikrarı bizim de istikrarımız. Onların huzursuzluğu bizim de huzursuzluğumuz. Bu zorlukları yenmek hepimizin sorumluluğu. Başkan Bush'la bu konularda düşüncelerimizin büyük oranda örtüştüğünü görmekten çok memnun oldum" diye konuştu.
Görüşmeye kimler katıldı?
Beyaz Saray'daki görüşmeye; Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy da katıldı.
Görüşmeye, ABD tarafından ise Başkan Bush'un yanı sıra, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yurtdışında bulunduğu için ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson katıldı.
Başbakan Erdoğan, görüşme öncesinde Roosevelt Salonu'nda Beyaz Saray Özel Defteri'ni de imzaladı.
Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, Beyaz Saray'a giriş için planlanan kapısının karşısında yaklaşık 100 kişilik bir grubun gösteri yapması nedeniyle bir başka kapıdan giriş yaptı.
ABD'li yetkililer görüşme hakkında bilgi verdi
Bush-Erdoğan görüşmesiyle ilgili Beyaz Saray'da bilgilendirme toplantısı düzenleyen Amerikan yönetiminin üst düzey bir yetkilisi ise, ABD Başkanı Bush ve Başbakan Erdoğan'ın terör örgütü PKK sorununun ortadan kaldırılmasına ilişkin somut bazı adımlar üzerinde konuştuklarını söyledi.
Yetkili, "Erdoğan, Bush'tan, ABD veya Irak'ın somut adımlar atması yönünde bir istekte bulundu mu? Bush, somut bir şey önerdi mi?" sorusuna, "Bu konuyu konuştular. Zaten hükümetlerimiz arasında çeşitli düzeylerde konuşmalar oluyor. ABD, Türkiye, Irak ve Kürt bölgesel yönetimiyle. Geçen haftayı, mevcut durumu çözecek somut adımlar atılmasına bakmakla geçirdik. İki lider (Bush ve Erdoğan) bugün, bu fikirlerin hangisinin ilerletileceği çerçevesinde konuştu. Bu noktada kamuoyu önünde daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak evet, bazı somut şeyler ele alındı" yanıtını verdi.
Erdoğan'ın ziyaretinin, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenleme ihtimalini azaltıp azaltmadığı yönündeki bir soru üzerine yetkili, önce mevcut sürecin ilerletilmesinin ve neler olacağının görülmesinin gerektiğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino ise, Türkiye'nin, terör örgütü PKK'ya karşı "sınırlı ve belirli hedeflere yönelik" olarak eylemde bulunabilmesi için ABD'nin istihbarat sağlaması konusunun, iki taraf yetkililerince görüşüldüğünü söyledi.
Sözcü Perino, "Türklerin, PKK'nın ortadan kaldırılmasında onlara yardımda tamamen kararlı olduğumuzu anladığına inanıyorum" dedi.
Emine Erdoğan Laura Bush ile görüştü
Bu arada Başbakan RecepTayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush, kahve davetinde bir araya geldi.
Beyaz Saray'daki buluşmaya Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın eşi Zeynep Babacan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün eşi Sevim Gönül de katıldı.
Laura Bush'un daveti, yaklaşık 40 dakika sürdü. Buluşmada, Emine Erdoğan'ın Laura Bush'a telkariden yapılmış işlemeli ibrik şeklinde bir vazo, Laura Bush'un da kızı Jenna Bush'un yazdığı kitabı Emine Erdoğan'a hediye ettiği öğrenildi.