hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükelçi Şensoy'dan ABD'ye: "Yeter artık"

    Büyükelçi Şensoydan ABDye: Yeter artık
    expand

    Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, CNN'de PKK'nın Türkiye'ye saldırıları karşısında ABD ve Irak'ın duyarsızlığını anlatarak "Yeter artık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN'de 'Late Edition' isimli programına konuk olan Washington Büyükelçisi Şensoy'a sunucu Wolf Blitzer, Türkiye'nin Kuzey Irak'ı ne zaman 'işgal edeceğini' sordu.
     
    Büyükelçi Şensoy, Blitzer'in 'işgal' ifadesini düzelterek Türkiye'nin önce bütün diplomatik ve barışçıl yöntemleri denediğini belirtti.
     
    Sorularında sık sık 'Kürdistan' ifadesini kullanan sunucu Blitzer Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'in Amerikan yönetiminin Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesini istemediğini vurgulayan sözlerini hatırlattı.
     
    Irak Hükümeti Sözcüsü Ali El-Debbağ'ın Türk askerinin de Kuzey Irak'taki zor şartlarda PKK'yı durduramayacağına dair sözleri ve Blitzer'in "Kendi tarafınızdaki PKK faaliyetlerine son verememişken niçin PKK ile mücadele için Irak'a girmeyi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Büyükelçi Şensoy PKK'lıların Türkiye'de eylem yapıp Kuzey Irak'a kaçtıklarını anlattı.
     
    Şensoy, "30 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Yeter artık" diye konuştu.
     
    Nabi Şensoy, Irak hükümetinin herşeyden önce Irak'ın kuzeyinde barınan PKK teröristlerine giden askeri ve gıda yardımının önlenmesi gerektiğini vurguladı.
     
    Ermeni tasarısı:
    Blitzer, ABD tarafından kabul edilen Ermeni tasarısında yer alan, "Ermeni soykırımı Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1915 ile 1921 yılları arasında tasarlanmış ve uygulanmıştır. Sınırdışı edilen 2 milyon Ermeni'den çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 1 milyon 500'ü sınırdışı edilmek suretiyle ölmelerine sebep olunmuştur. Hayatta kalmayı başaranlar ise 2 bin 500 yıllık tarihe sahip oldukları ana vatanlarından çıkarıldılar" ifadelerini hatırlatarak, Türkiye'nin bu önergeye ne kadar kızgın olduğunu sordu.
     
    Bu önergenin çok kötü bir fikir olduğunu ve 1948 BM Konvansiyonu'ndan sonra konuyla ilgili herhangi bir tartışma yaşanmamışken, bunun neden politik bir konu haline getirildiğinin anlaşılmadığını dile getiren Şensoy, sözünü 'Soykırım yok mu diyorsunuz?' sorusuyla kesen Blitzer'e, bu sorunun çözümü için her iki tarafın da bulunduğu tarih profesörlerinden oluşan bir kurulun konuyu araştırması gerektiğini vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow