hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Liderler 5 Eylül'de görüşecek

    Liderler 5 Eylülde görüşecek
    expand

    KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos 5 Eylül Çarşamba günü bir araya gelecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Rum yönetimi başkanlığı diplomatik büro şefi Tasos Conis'le ara bölgede yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptıklarını ve Talat-Papadopulos görüşmesinin 5 Eylül 2007 tarihinde yapılacağının kararlaştırıldığını bildirdi.
     
    Görüşmeye, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller izinli olması nedeniyle katılmadı.
     
    Möller'in yerine BM Barış Gücü'nün kıdemli danışmanı Wlodek Cibor toplantıda hazır bulundu.
     
    Görüşme Möller'in rezidansında

    Kıbrıs'taki BM Barış Gücü de (UNFICYP), KKTC Cumhurbaşkanı Talat'la, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos'un, 5 Eylül Çarşamba günü, öğleden sonra, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller'in rezidansında bir araya geleceklerini bildirdi.
     
    Görüşmeden KKTC'nin beklentileri
     
    KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Papadopulos'un 5 Eylül'de yapacağı görüşmeden KKTC'nin, 8 Temmuz anlaşmasının uygulanması suretiyle Ada'da kapsamlı çözüm müzakerelerine ulaşmayı beklediğini söyledi.
     
    8 Temmuz anlaşmasının, Kıbrıs sorununu kapsamlı çözüm müzakerelerine taşımak için tasarlanmış "prosedürel bir anlaşma" olduğunu kaydeden Erçakıca, "Ne yazık ki bu anlaşma, Kıbrıs Rum tarafının bilinen 'Kıbrıs sorununu zamana yayma' politikası ve oyalama taktikleri nedeniyle hayata geçirilemedi" dedi.
     
    "8 Temmuz anlaşması hayata geçirilmeli"
     
    Kıbrıs Türk tarafının politikasının 8 Temmuz anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi ve kapsamlı çözüm müzakerelerinin başlaması olduğunu belirten Erçakıca, "Talat-Papadopulos görüşmesinden beklentimiz, 8 Temmuz anlaşmasının bir dönem için nasıl uygulanacağının belirlenmesi, anlaşmanın uygulanması ve bu uygulama döneminin sonunda kapsamlı çözüm müzakerelerinin başlamasıdır" dedi.
     
    Erçakıca ayrıca, "Yani, Talat-Papadopulos görüşmesinden esas beklentimiz, 8 Temmuz anlaşmasının uygulanması suretiyle kapsamlı çözüm müzakerelerine ulaşmaktır. Kapsamlı çözüm müzakerelerinden amaç da Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmaktır" diye konuştu.
     
    Rum tarafı belirlenmiş bir gündem istiyor
     
    Güney Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas ise, Rum hükümetinin,  Talat ile Papadopulos arasındaki görüşmenin açık ve görüşmede belirlenmiş bir gündem olmasını istediğini söyledi.
     
    Rum radyosunun haberine göre, Palmas, Rum yönetiminin 8 Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmesi için gerekli koşulların ve ön şartların yaratılmasını istediğini belirtti.
     
    Haberde, Palmas'ın 8 Temmuz anlaşmasının, müzakere masasında bulunan tek anlaşma olduğunu söylediği de ifade edildi.
     
    BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'nin aracılığıyla 8 Temmuz 2006'da Ada'da iki taraf arasında varılan ve "Gambari" süreci olarak bilinen mutabakatla, Ada'da insanların günlük hayatlarını etkileyen konuları görüşmek üzere teknik komitelerin kurulması ve buna paralel olarak Kıbrıs sorununun özüne ilişkin konularda çalışma grupları oluşturulması öngörülüyordu.
     
    Görüşme Rum basınında
     
    Rum kesiminde yayımlanan Fileleftheros gazetesi, Pertev-Conis görüşmesinin amacının Talat-Papadopulos görüşmesi tarihinin belirlenmesi ve ön hazırlığın yapılması olduğunu yazdı.
     
    Gazete, "Kıbrıs Rum tarafının, sürecin ilerlemesini ve iki lider arasında görüşme yapılmasını istediği için Pertev-Conis görüşmesinde herhangi bir şart ortaya koymayı tasarlamadığını" belirtti.
     
    Kıbrıs Türk tarafının, "Cumhurbaşkanı Talat'ın yaptığı açıklamalardan 8 Temmuz Anlaşması çerçevesinden çıkmak isteğinin ortaya çıktığını" iddia eden gazete, "Kıbrıs Rum tarafının ise görüşmeyle amacının 8 Temmuz Anlaşması'na ilişkin sürecin ne ölçüde ilerleyeceği" olduğunu kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow