"İran'a yatırım için uygun zaman değil"

ABD, Türkiye ve İran arasında varılan doğalgaz anlaşmasına tepkili. Amerikan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, "İran'ın petrol ve gaz sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını düşünüyoruz" dedi.
McCormack, "İran ile iş yapmak isteyip istemediklerine karar vermek, Türk hükümetine düşüyor" diye konuştu ve varılan anlaşmanın "nihai özellik" taşımadığını söyledi.
Dün de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği sözcüsü Kathryn Schalow, ''ABD, İran ile yapılan her türlü işbirliğine karşıdır'' demişti.
Türkiye ile İran arasındaki anlaşmayı NTV televizyonuna değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise ABD ve Rusya'nın bölgede benzer çalışmalar yaptığını söyledi.
Erdoğan, "Türkiye olarak biz de bu tür çalışmalar yapacağız. Bunu yaparken niye izin almadın mı diyecekler? Bunu anlayışla karşılayacaklarını tahmin ediyorum" dedi.
Enerji Bakanı Hilmi Güler de dün CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada anlaşmayı savundu ve "Enerji arzında güvenlik ve Türkiye'nin ihtiyaçları ön planda" dedi.
Türkiye-İran arasında enerji anlaşması
Türkiye ve İran arasında, Ankara'da 13 Temmuz gecesi geç saatlerde enerji konusunda bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı ile, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için önemli bir adım atıldığı bildirilmişti.
cnnturk.com
GÜNEY AKIM BORU HATTI:
İtalyan Eni ve Rus enerji devi Gazprom'un ortak projesi. Yunanistan da projede yer alacağını açıkladı. Projeye göre, Rus doğalgazı Karadeniz'den geçirilerek Bulgaristan'dan Avrupa'nın kuzeyi ve güneyine ulaştırılacak. 900 kilometrelik boru hattı, deniz seviyesinin 2 bin metre altından döşenecek.
Yaklaşık 10 milyar dolara malolacağı tahmin edilen 3 bin 200 kilometrelik hattın 3 yılda (2010) tamamlanması öngörülüyor. Proje ile Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak olan Nabucco projesinin geri plana itildiği belirtiliyor.
NABUCCO PROJESİ:
Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi'nin bir operasından alan Nabucco projesi ile Hazar doğalgazının Türkiye üzerinden - Rusya devre dışı bırakılarak - Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya güzergahını izleyerek Avrupa'ya taşınması öngörülüyor.
Proje, Rusya'nın doğalgazı bir "silah" olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği'nin ilk kayda değer ortak enerji girişimi olarak nitelendiriliyor.
3 bin 300 kilometrelik bu boru hattı projesinde şu anda, Avusturyalı OMV, Bulgargaz, Macar MOL, Rumen Transgaz ve Türk BOTAŞ yer alıyor. Fransız şirket Gas de France da altıncı ortak olarak katılmak istiyor.
2012'de faaliyete geçmesi hedeflenen boru hattı ile yılda 25.5 milyar metreküp doğalgazın taşınması hedefleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump’ın tarife listesi: ABD hangi ülkelere en fazla yeni gümrük vergisi getirdi? Çin değil… “Kimsenin adını duymadığı ülke” demişti…
ABD basınından flaş iddia: Trump İran'ın teklifine sıcak bakıyor
Çin 'yapay güneş' yaptı! Isı değeri rekoru aştı
Bir ülke alarma geçti! 'Ayı' acil durum ilanı
Milyarder Bill Gates tarih verdi: 2035'te egemenliğimiz sona erecek!