Nükleer felaketin kurbanları anıldı
Ukrayna'da, dünyanın en büyük nükleer kazası olan Çernobil'deki nükleer reaktörün patlamasının 21'inci yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Türkiye'de de "Nükleer Karşıtı Platform" üyeleri Beyoğlu'nda yaptıkları gösteride, Türkiye'nin enerji politikasını protesto etti.
Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'nun da katıldığı tören, eski Sovyetler Birliği'nin geniş topraklarına ve Avrupa'nın kuzeyinin büyük bölümüne radyasyon yayılmasına yol açan Çernobil'in 4 numaralı reaktörünün 26 Nisan 1986'da patladığı anda, yerel saatle 01.23'te çanın çalmasıyla başladı.
İtalya'nın yarısı büyüklüğündeki bir alana yayılan radyasyon, yüzbinlerce kişinin yerlerinden olmasına ve Avrupa'nın en verimli tarım alanlarının harap olmasına yol açtı.
Nükleer felakette, ABD'nin II. Dünya Savaşı sonunda Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombasından bile 400 kat fazla radyasyon yayıldı.
Yayılan radyasyonun insan sağlığı üzerine etkileri yıllarca sürerken ve hala tartışılırken, felaketin ardından binlerce kişi tiroit kanseri oldu ve BM verilerine göre yaklaşık 9 bin 300 kişi büyük olasılıkla radyasyonun yol açtığı kanser hastalıklarından öldü.
Greenpeace ise çok daha yüksek rakamlar veriyor. Örgüt, Çernobil felaketi sonrası sadece kanser nedeniyle ölenlerin sayısının 93 bin civarında olabileceğini bildiriyor.
Çernobil nükleer santrali 2000 yılında kapandı.
Bu arada Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Çernobil felaketinden etkilenen Ukraynalı çocukların sağlığının iyileştirilmesi için verdiği destekten dolayı Türkiye'ye büyük minnet duyulduğunu bildirdi.
Türkiye'deki gösteriler
İstanbul:
"Nükleer Karşıtı Platform" üyeleri, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazanın 21'inci yıldönümünde Beyoğlu'nda yaptıkları gösteride, Türkiye'nin enerji politikasını protesto etti.
Ellerindeki çeşitli pankart ve dövizlerle Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup adına bir basın açıklaması yapan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erol Celepsoy, Çernobil faciası sonrasında yöneticilerin halkı yeterince bilgilendirmediğini söyledi.
Türkiye'nin enerji politikasının "yanlış" olduğunu savunan Celepsoy, "hükümetin enerji politikasını, halkın ihtiyaçlarını gözeterek yeniden yapılandırması gerektiğini" söyledi. Gruptakiler, bu akşam Galatasaray Lisesi önünden Tünel'e kadar oluşturulacak "insan zinciri"nin duyurusunu yaparak dağıldı.
İzmir:
İzmir'de, TMMOB'a bağlı odalar ile çeşitli meslek kuruluşları, baro, sendikalar ve derneklerin katılımıyla oluşturulan Nükleer Karşıtı Platform, Türkiye'de nükleer santral kurulması girişimlerini protesto etti.
Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen platform üyesi kuruluşların temsilcileri, ellerinde nükleer enerji üretiminin taşıdığı tehditleri simgeleyen siyah balonlar ve dövizlerle nükleer tehlikeye dikkat çekti.
Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden Cumhuriyet Alparslan, "AK Parti hükümeti ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'i bir kez daha uyarıyoruz. Nükleer lobinin dayatmalarıyla ülkemiz insanı ve yaşam alanlarımızın tehdit altında bırakılmasına sessiz kalmayacağız. Hatada ısrar etmenin anlamı yoktur. Türkiye'nin öz kaynakları kamusal bir hizmet anlayışıyla planlama kavramı içinde çevreye uyumlu teknolojilere yatırım yapılarak devreye alındığında Türkiye hiçbir zaman enerjisiz kalmayacaktır" dedi.
Özel Dosya: Nükleer enerjinin korkunç yüzü
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
“Gölge Başkan” Elon Musk! Bütçe krizinde tartışmalar alevlendi: “Yetkinin kimde olduğu belli”
Esad'ın son günlerinde o detay ortaya çıktı! Yanına sadece iki ismi almış
Son dakika haberi: Putin 76 soruya yanıt verdi: Suriye-Ukrayna ve İsrail için dikkat çeken açıklamalar
Suriye'deki Rus üslerine dair yeni iddia: Askeri ekipmanları Libya'ya mı taşıdı?
ABD’nin Suriye politikası yeni yönetimle değişir mi? Blinken’dan Trump vurgusu…