hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran: "ABD Irak sınırına asker yığdı"

    İran: ABD Irak sınırına asker yığdı
    expand

    Tahran radyosu, ABD'nin Irak sınırına bir tugay asker konuşlandırdığını, bölgedeki keşif uçuşlarını artırdığını ve Irak topraklarında İran karşıtı terörist eğittiğini iddia etti. Bu iddia İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Radyonun haberinde, İran'ın Irak sınır bölgesindeki askeri hareketliliğin her geçen gün daha da artığı iddia edildi.
     
    Haberde, ABD'nin Irak'ın İran sınırındaki bölgelerde yaptığı keşif uçuşlarının, Ervend bölgesinden de rahatlıkla görülebildiği ileri sürüldü.
     
    İran İçişleri Bakan Vekili Muhammed Bakır Zulkadir de, sınırlarındaki hareketliliği doğruladı ve yakın takibe aldıklarını söyledi.
     
    Bölge neden bu kadar önemli?
     
    İran-Irak sınırının uzunluğu yaklaşık bin 450 kilometreden fazla. Sınırın Irak tarafında görev yapan polislerle, İran tarafında bulunanlan birbirlerini görebilecek kadar yakınlar.
     

     
    "ABD BASKI UYGULUYOR"
    ABD'li siyaset ve dil bilimci Noam Chomsky, ABD'nin itaatsizliği cezalandırmak için bazı ülkelere baskı yaptığını söyledi. Chomsky, ABD'nin, yönetimine karşı 'itiraz ve itaatsizlikleri cezalandırmak istediğini' belirtti. Chomsky, ABD'nin emirlerine itaat etmeyi reddederek Washington yönetiminin dış politikasına meydan okumayı başardıkları için Suriye ve İran gibi ülkelerin baskılara maruz kaldığını söyledi.  Filistin'i örnek veren Chomsky, ABD'yi, bazı ülkelerde halkı, itaat etmeyen liderlerini devirmeye teşvik etmek amacıyla ekonomik kısıtlama uygulamakla da suçladı.  Chomsky'nin konuşması kendisini dinleyen bin kişi tarafından alkışlandı.
    Iraklı askeri yetkililer, bölgedeki anlaşmazlığın boyutlarının büyük olduğunu belirtiyor. Yetkililer, birkaç gün önce hiç bir sebep yokken İranlıların, Irak tarafındaki devriyelere rastgele ateş açtığını iddia ediyor.
     
    İran-Irak sınırı ABD için de çok önemli. Zira ABD yönetimi, sınırın direnişçilerin rahatlıkla teçhizat sağladığı bir geçiş noktası olduğu görüşünde.
     
    Silah kaçakçılarının da bölgede rahatlıkla barınabilmesi bir diğer önemli unsur. ABD ordusunun varlığı çok büyük olmasa da, ABD'li yetkililer, görevlerini kanundışı insanları yakalamak ve sınır güvenliğini sağlamak olarak açıklıyor.
     
    ABD'liler, 1980'de İran-Irak savaşı sırasında yıkıldıktan sonra yeniden yapılan Irak sınır karakollarına 'kale' diyorlar. Bölgede pek çok mayın tarlası bulunuyor.
     
    Mayınların direnişçiler tarafından çıkarılarak, patlayıcı olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Savaşın en önemli cephelerinden biri olan sınırda o dönemin silahlarına rastlamak mümkün.
     
    Güvenlik güçleri bölgede hala toprağa gömülmüş ve kullanılabilir durumda ağır silahlar bulabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow