hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'yı kınama mektubuna 153 imza

    PKKyı kınama mektubuna 153 imza
    expand

    Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, bölücü terör örgütünün koşulsuz olarak terör eylemlerine son vermesini talep eden yazılı bildiriye güçlü destek verdi.

    AKPM üyesi 153 Avrupalı parlamenter, Türk parlamenterlerin girişimiyle kaleme alınan bildiriye imza attı.
     
    AKPM Türk Heyeti Başkanı ve AK Parti Milletvekili Murat Mercan, yazılı bildiriye, AKPM'de her ülkeden ve her siyasi gruptan parlamenterin imza atmasının 'önemli ve anlamlı' olduğunu vurguladı.
     
    AKPM'nin toplam 315 üyesi bulunduğunu belirten ve bu üyelerin tamamının genel kurula katılmadığını belirten Mercan, ''seçimler dolayısıyla İtalyan parlamenterler bu hafta Strasbourg'a gelmedi. Hollandalı ve Macar parlamenterler de yine genel kurula çok fazla iştirak edemedi. Eğer onlar da gelseydi imza sayısı rahatlıkla 200'ün üzerine çıkardı'' dedi.
     
    AKPM'de yayımlanan yazılı bildiride, bölücü terör örgütünün, son günlerde çok sayıda insanın hayatına mal olan ve maddi hasara yol açan terör eylemlerini artırması sert bir biçimde kınandı.
     
    Bildiride, 'terör örgütünün koşulsuz silah bırakması' istendi ve 'siyasi taleplerin sadece demokratik süreç çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine' atıfta bulunuldu.
     
    AKPM bildirisinde, 'Avrupa ülkelerini tehdit eden terörizmin hiçbir şekilde haklı nedeni olamayacağı' belirtildi.
     
    AKPM Başkanı Rene van der Linden dün yaptığı konuşmada, Güneydoğu'daki olaylardan, terörist olarak suçladığı PKK'yı sorumlu tutmuştu.
     
    Olayları AP de kınadı
     
    Diyarbakır'da yaşanan gerginlik Avrupa Parlamentosu'nda da ele alındı. AP'de Güneydoğu Anadolu'daki gelişmelerle ilgili 6 nisanda yapılan oturumda AB Komisyonu, PKK'nın terör eylemlerini kınamış ve Türkiye'ye olayları yatıştırırken aşırı güç kullanmama çağrısında bulunmuştu.
     
    AP Genel Kurul oturumunda AB'nin Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn'in yerine konuşan Markos Kipriyanu, ''PKK terör örgütüdür ve AB'nin terör örgütleri listesindedir'' demişti.
     
    Terörün haklı çıkarılamayacağını söyleyen Kipriyanu, bölücü terör örgütünün Güneydoğu Anadolu'da yaptığı tahriklerle durumun gerginleşmesine neden olduğunu belirtmişti.
     
    Kipriyanu, Güneydoğu Anadolu halkının şiddet değil barış ve refah istediğini, Türk hükümetinin de bu bölgenin sosyal, ekonomik, kültürel açıdan diğer bölgeler gibi kalkınmasına önem vermesi gerektiğini savunmuştu.
     
    Olaylar 28 martta başladı
     
    Güneydoğu'da son dönemde başlayan gerginlik, Bingöl'de öldürülen 14 PKK'lıdan 4'ünün cenazelerinin Diyarbakır'da toprağa verilmesi sırasında başladı. 28 marttaki cenaze töreninde başlayan olaylar PKK gösterisine dönüştü. Göstericiler, kamu binaları ve işyerlerinin camlarını kırdı.
     
    Diyarbakır'da başlayan olaylar kısa sürede Batman, Siirt, Hakkari, Mardin, Mersin, İzmir ve İstanbul'a da yayıldı. Olaylarda 15 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow