hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Irak’ta yeniden işkence şoku

    Irak’ta yeniden işkence şoku
    expand

    Irak'ın başkenti Bağdat'ta 170’den fazla tutuklunun Irak güvenlik güçleri tarafından aç bırakılıp dövüldüğü ortaya çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN televizyonu dövülen tutsakların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, tutsaklara yapılan kötü muamelenin izleri açıkça görülüyor.

    Tutuklular, ABD güçleri tarafından İçişleri Bakanlığı'na ait bir binanın yeraltı sığınağında bulundu. Iraklı yetkililere göre tutukluların çoğu aç bırakıldı, dövüldü ve işkence gördü.
     
    Irak Başbakanı İbrahim Caferi konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını emretti. Başbakan Yardımcısı Hüseyin Kemal ise “zalimce dövülmekten kaynaklanan işkence izlerini gördüm. Tutuklulardan bir iki tanesi felç olmuş, bazılarının ise vücutlarının değişik yerlerinde derileri yüzülmüş durumda” dedi.
     
    Kemal, "son iki yıldan bu yana Bağdat'ta bu kadar kötü bir durumla karşılaşmadım. Bu en kötüsü ve inkar edilemez" sözleriyle durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. 
     
    Tesadüfen bulundular

    Tutukluklar geçtiğimiz pazar gecesi ABD askerlerinin kayıp bir genci ararken yaptıkları baskın sonucunda bulundu.

    İşkence nedeniyle vücudunda morluklar oluşan bir başka mahkum
    Yeraltı sığınağında bulunan tutukluların çoğunun, Şii ve Kürt ağırlıklı hükümete karşı Sünni direnişini desteklemek suçlamasıyla gözaltına alındıkları anlaşıldı.
     
    ABD askeri kaynakları, askerlerin haftalardır yemek verilmemiş ve dövülmüş tutuklularla karşılaştıklarında şok geçirdiklerini bildirdi.
     
    Uluslararası Af Örgütü ve Kızılhaç, konuyla ilgili ayrıntıların kamuoyuna açıklanmasını istedi.

    Sünni parti ve örgütten tepki
     
    Mahkumları ABD askerleri buldu
    Irak İslam Partisi ve Ulema Şurası, iddialarla ilgili olarak uluslararası soruşturma açılmasını istedi.
     
    Irak'ın en büyük Sünni partisi olan Irak İslam Partisi'nden Ömer Heykel, ABD destekli Şii çoğunluk hükümetinin azınlıktaki Sünnilere baskı yaptığının şimdi açıkça ortada olduğunu söyledi ve ''bilgilerimiz, bunun işkence yapılan tek yer olmadığına işaret ediyor'' dedi.
     
    Sünnilerin en büyük örgütü Ulema Şurası'nın sözcüsü de uluslararası soruşturma istedi. Sözcü Abdüsselam Kubeysi, ''hükümet hem davacı hem davalı olamaz. Bu hadise münferit bir şey değil. Bu tür zulümlere son vermek için uluslararası soruşturma başlamalı'' dedi.
     
    İki işadamından ABD'ye dava
     
    İki Iraklı işadamı da, kendilerine ABD askerleri tarafından işkence yapıldığı iddiasıyla ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve bazı komutanlar hakkında ABD'ye dava açtı.
     
    37 yaşındaki Muhammed Sabbar ve 35 yaşındaki Şirzad Kemal Halid, 2003 yılında aslan kafeslerine atılarak dövüldüklerini savunuyor. İki işadamı cinsel taciz, korkutma, aç ve susuz bırakma, elektrik şoku gibi işkencelere maruz kaldıklarını belirtiyor.
     
    Bugüne kadar Irak ile ilgili 406 işkence iddiası yargıya sevkedildi, 73 sanık askeri mahkemeye çıkarıldı. 77'si hafif, 67'si idari cezalar aldı. Davaların üçte ikisi tamamlandı.  
     
    Ebu Garib işkenceleri

    İşkence görenler, Sünni direnişini desteklemek suçlamasıyla gözaltına alınanlar...
    Geçtiğimiz yıl patlak veren Ebu Garib Cezaevi skandalında ABD askerlerinin tutuklulara fiziksel ve psikolojik işkence yapıp cinsel aşağılamada bulundukları ortaya çıkmıştı.

    Pentagon'un denetimindeki cezaevinde tutuklulara kötü muamele ve cinsel aşağılama uygulanması ABD ve dünyada büyük tepki yaratmıştı.
     
    Ebu Garib cezaevinde yapılan işkenceler arasında zanlıları yerlerde süründürmek, uykusuz ve çıplak bırakmak, başlarına çuval geçirmek, köpekle korkutmak, hemcinsleriyle cinsel ilişkiye zorlamak, cinsel taciz de bulunuyor. 
     
    2004 baharında Ebu Garib cezaevinde
    görevli ABD'li ve İngiliz askerlerinin Iraklı mahkumlara işkence ve kötü muamele yaparken görüldüğü fotoğrafların basına yansımasıyla işkence skandalı patlak vermişti.
     
    Olayın ardından ABD yönetimi en sıkıntılı dönemlerinden birini geçirmişti. Dünyayı ayağa kaldıran fotoğraflar nedeniyle ABD Başkanı George W. Bush, Iraklı esirlerin ABD askerleri tarafından kötü muamele görerek aşağılanmalarından dolayı 'üzgün' olduğunu belirtmişti.
     
    Skandaldan ötürü 'üzgün' olduğunu belirten bir diğer isim ise Savunma Bakanı Donald Rumsfeld olmuştu.
     
    Ancak bu durum, Rumsfeld'i 2004 başından beri skandaldan haberdar olduğu halde konuyu karanlıkta tuttuğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalmaktan alıkoyamadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow