'15 İngiliz askeri Tahran'a götürüldü'

Basra körfezinde, İran devrim muhafızlarının 15 ingiliz askerini gözaltına almasıyla başlayan diplomatik kriz sürüyor. İngiltere, askerlerin serbest bırakılmasını istedi ancak İran cevap vermedi. İran haber ajansı, 15 ingiliz askerin ifade vermek üzere Tahran'a götürüldüğünü öne sürdü.
İranlı yetkililer haber hakkında yorum yapmadı.
İngiltere Savunma Bakanlığı, askerlerin "rutin" bir devriye görevinde bulunduğunu ve Irak karasularındayken "gözaltına" alındığını duyurdu.
Açıklamaya göre, İngiliz askerleri, kaçakçılık yaptığından şüphe ettikleri bir gemiyi aradıktan sonra gözaltına alındı.
İran yönetimi ise, askerlerin, İran karasularında bulunduğunu ve bu nedenle gözaltına alındıklarını açıkladı. İran'a göre, ingiliz askerleri, defalarca sınır ihlalinde bulundu.
Diplomatlar, Tahran ve Londra'da, krizi çözmek için bir araya geldi. Ancak şu ana kadar bir sonuç çıkmadı.
İngiltere de, konuyla ilgili olarak İran'ın Londra Büyükelçisi Resul Mohavedian'ı yine Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı David Triesman'ın büyükelçiye 'denizcilerin derhal serbest bırakılması yönündeki talebi yineleyeceğini' belirtti. Denizcilerin esir alınmasından bu yana Londra'da diplomatlar ikinci kez bir araya geliyor.
Dün 15 İngiliz askeri alıkoyuldu
İngiltere Savunma Bakanlığı dün, 15 İngiliz deniz piyadesinin Basra körfezinde Irak karasularında rutin denetleme görevi yaparken esir alındığını bildirmişti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, bakanlığa çağrılan İran'ın Londra Büyükelçisi ile görüştükten sonra, Tahran yönetiminden açıklama beklediklerini kaydetmişti.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da olay teyit edilmiş, deniz piyadelerinin İran karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilmişti.
"İngiliz askerlerinin sınır ihlalini bir kez değil defalarca yaptığını" öne süren Tahran yönetimi, olayı kınamış ve İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği müsteşarını da bakanlığa çağırmıştı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hangi konularda anlaştılar? Dünyanın merak ettiği 2,5 saat
ABD'DEKİ ÖZGÜRLÜK ANITI'NIN BİLİNMEYENLERİ! Fransa şimdi geri istiyor! Taçtaki 7 sivri ucun bir anlamı var...
Sırbistan karıştı! Akustik silah mı kullanıldı? 'Korkunç bir sesti'
SON DAKİKA HABERİ... Gazze'de İsrail terörü: BUNUN ADI SOYKIRIM!
ANADOLU'NUN PİRAMİTLERİ: Bintepeler diyorlar! Krallar ve soylular defnedilmiş...