hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Butan'da anayasal monarşiye geçildi

    Butanda anayasal monarşiye geçildi
    expand

    Butan Kralı, bugün meclis tarafından kabul edilerek yürürlüğe giren ve ülkeyi mutlak monarşiden çıkarıp anayasal monarşi haline getiren anayasanın ilk kopyasını, ağaç bir divit ve altın mürekkeple imzaladı.

    Oxford mezunu 29 yaşındaki Kral Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, imzayı 17'nci yüzyıldan kalma bir kalede yapılan törende attı.
     
    Kral, "Bu kader gününde, kutsal Pelden Drukpa'da (muhteşem Butan'da) biz, şanslı bir halk ve kralı, böylece ulusumuzdaki bütün yasaların kökü ve kaynağını, gerçek temelini yürürlüğe sokuyoruz. Bu halkın anayasasıdır" dedi.
     
    Tahtı 2006'da 29 yaşındaki oğluna devreden eski kral ile bakanlar ve milletvekillerinin huzurunda yapılan ve ulusal televizyondan canlı yayınlanan törende, renkli giysileri içindeki rahipler ilahiler söyledi.
     
    Şimdiki kralın babası ve Butan'ın 4'üncü kralı Jigme Singye Wangchuck, sadık bendelerinin büyük kısmının karşı çıkmasına rağmen 2006'da oğluna tahtı devretmeden önce ülkesine demokrasiyi getirdi.
     
    Himalayalardaki Butan'da ilk milletvekili genel seçimleri geçen mart ayında yapıldı.
     
    Seçimlerde kralın evlilik bağıyla bağlı olduğu akrabalarının yönettiği Demokratik Halk Partisi sadece 2 milletvekilliği kazanırken, Druk Phuensum Tshogpa partisi geri kalan 45 milletvekilliğini kazandı.
     
    Anayasal monarşi Butan'ın ilk anayasası
     
    Hazırlanması 7 yıl süren Butan anayasasının temel özellikleri dikkate değer:
     
    * Anayasaya göre hükümet "Gayrisafi Ulusal Mutluluğu" en üst noktaya çıkarmak ve vatandaşların ifade, düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü garanti altına almak zorunda.
     
    * Butan'ın toplam topraklarının en az yüzde 60'ı orman olarak tutulmak zorunda.
     
    * Butan'ın 30 bin rahibinin seçimlerde oy kullanması ve siyasete karışması yasak.
     
    * Üniversite mezunu olmayan ve yabancı ile evli olanlar milletvekili adayı olamaz.
     
    * Budizm, anayasada Butan'ın "ruhani mirası" olarak kabul ediliyor.
     
    * Meclisin kadın üyeleri erkek milletvekillerini anayasanın dilinin cinsiyetlere karşı tarafsız olması konusunda ikna ettiler.
     
    * Ancak "Kükreyen Ejderha" hanedanında tahta geçme konusunda hala bir prens prensesten önce geliyor. Aynı zamanda devlet başkanı da olan kral ya da kraliçe ise anayasaya göre 65 yaşında emekli olmak zorunda.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow