hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyadan 1 Mayıs manzaraları

    Dünyadan 1 Mayıs manzaraları
    expand

    İstanbul'da gergin geçen 1 Mayıs tüm dünyada gösterilerle kutlandı. Almanya'da dün gece başlayan kutlamalarda, İstanbul'da yaşananlara benzer görüntüler vardı. Rusya ve Filipinler'de gösteriler olaysız geçerken, en canlı 1 Mayıs kutlamaları Küba'daydı.

    Almanya:
    Almanya'da 1 Mayıs kutlamaları bir gece önceden ve yine olaylı başladı. Hamburg'da toplanan kalabalık grup polisle çatıştı. Berlin'de de benzer olaylar yaşandı.
     
    Kentte 1 Mayıs kutlamaları için toplanan göstericiler, mağazaların camlarını kırınca polis müdahale etti.

    Göstericilerin taşlı saldırılarına, polis tazyikli suyla karşılık verdi.
     
    Hamburg polisi, çıkan olaylarda 4 kişinin gözaltına alındığını, 1 polisin de yaralandığını açıkladı.

    Almanya'da Hamburg ve Berlin gibi şehirlerde 1 Mayıs kutlamaları bir gece öncesinden başlıyor. Hemen hemen her yıl da bu gösterilerde olaylar çıkıyor.
     
    Fransa:
    1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramı, Fransa'da başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde düzenlenen gösteri yürüyüşleriyle kutlandı. Ülke genelindeki gösterilere, ilk belirlemelere göre yaklaşık 200 bin kişi katıldı.
     
    Paris'te dört büyük işçi sendikaları konfederasyonun düzenlediği gösteri yürüyüşü, Republique meydanında öğle saatlerinde başladı, akşam saatlerinde la Nation meydanında sona erdi.
     
    Gösteriye, yaklaşık 30 binkişinin katıldığı bildirildi. Paris'teki gösteride, özellikle "alım gücünün düşmesi", "hükümetin emeklilik reformu" ve "hükümetin öğretmen kadrolarını düşürme planları" protesto edildi.
     
    Gösterilere, işçilerin dışında çok sayıda üniversite ve lise öğrencisi de iştirak etti. İşçi sendikaları, oturma ve çalışma izni olmayan göçmen işçilerden oluşan bir heyete, destek amacıyla yürüyüş kortejinin başında yer verdi.
     
    Bütün dünyaya damgasını vuran Paris 1968 öğrenci olaylarının 40'ncı yıldönümü dolayısıyla bu yılki kutlamaların daha coşkulu olduğu gözlendi.
     
    Rusya:
    1 Mayıs, Rusya'da başta başkent Moskova olmak üzere ülkenin genelinde çeşitli etkinliklerle bayram havasında kutlandı.

    İktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) Moskova Belediyesi binası önünde organize ettiği kutlamaya yaklaşık 25 bin kişi katılırken, katılımcılar konserler eşliğinde dans ederek 1 Mayıs'ı kutladı.

    Başkent Moskova'daki bir diğer kutlama da Komünist Partisi'nin geleneksel olarak toplandığı Ekim Meydanı'nda yapıldı. Buradaki Lenin heykeli önünde toplanan kalabalık grup, Teatralnaye Meydanı'ndaki Karl Marx heykeline kadar yürüdü.

    Polis, Komünist Partisi'nin düzenlediği mitinge yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını belirterek, kutlamaların olaysız sona erdiğini açıkladı.
     
    Küba:
    Ağabeyi Fidel Castro'nun görevi devrettiği Küba Devlet Başkanı Raul Castro, başkent Havana'daki Devrim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşüne öncülük etti.
     
    General üniformalı Raul Castro, hem ağabeyi, hem de kendisinin portrelerini taşıyan binlerce vatandaşın katıldığı yürüyüşü başlatma şerefini, 5 dakikalık konuşma yapan, ülkenin tek işçi sendikasının genel sekreteri Salvador Valdes'e bıraktı.
     
    Valdes, "Küba devriminin kurucusu, Yoldaş Fidel tarafından çizilen ve her defasında daha adil, daha insani ve daha etkili bir sosyalizme giden yolda ilerleme kararlılığını bir kez daha vurguluyoruz" dedi ve büyük yürüyüş, devrimin devamlılığını simgeleyen rejimin gençlik örgütleri önderliğinde başladı.
     
    Küba'da bu yılki 1 Mayıs, Fidel Castro'nun katılmadığı ikinci 1 Mayıs olurken, kardeşi Raul Castro'nun resmen devlet başkanı olarak katıldığı ilk 1 Mayıs olma özelliğini taşıyor.
     
    Devrim Meydanı'nda 61 ülke ile 165 siyasi ve sendikal örgütten 1400 davetli hazır bulundu.
     
    Sırbistan:
    Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da 1 Mayıs kutlamalarında Devlet Başkanı Boris Tadiç protesto edildi.

    Başkentin merkezinde düzenlenen, 2 bin kadar kişinin katıldığı gösteriye işçilerin taleplerine destek vermek amacıyla gelen Tadiç, yuhalandı. Kızgın işçiler, Tadiç aleyhinde sloganlar attı ve korumalarıyla kavga etti. Bazı işçiler ise Tadiç'i alkışladı.

    Tadiç'e yönelik protesto, kilit öneme sahip 11 Mayıs seçimleri öncesinde milliyetçiler ile Batı yanlısı reformcular arasındaki gerginliğin arttığının bir işareti olarak değerlendiriliyor.
     
    Bulgaristan:
    Bulgaristan'da resmi tatil olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, üçlü iktidar koalisyonunun büyük ortağı Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlandı.
     
    BSP'nin başkent Sofya'da Borisova parkında düzenlediği şenlikte konuşan Başbakan ve BSP Genel Başkanı Sergey Stanişev, "Biz BSP'li olarak daima sahip olduğumuz değerlerimize saygı duyarız. Ancak BSP iktidar olup,
    devletin yönetiminden sorumlu olduğunda bu değerleri savunmak çok daha zordur" dedi.
     
    Katılanların büyük bölümü orta yaşın üzerinde olan şenlikte Stanişev, "Seçimlere kadar kalan bir yıllık sürede çalışanların haklarını korumak ve halkımızın yaşam standardını artırmak için çalışacağız" diye konuştu.
     
    Kosova:
    Kosova'da işçiler, bağımsızlıktan sonra ilk 1 Mayıs gösterisini düzenledi. Başkent Priştine'nin merkezindeki hükümet binası önünde toplanan kalabalık, hükümetin sorunlarına kulak vermesini ve çözüm üretmesini istedi.
     
    İşçilere hitap eden Kosova Bağımsız Sendikası Başkanı Bahri Şabani, işçilerin sorunlarına çözüm için hükümetle diyalog istediklerini, "işçilerin sabırlarının tükenmek üzere olduğunu" belirtti.
     
    Kosova nüfusunun yüzde 17'sinin açlık sınırında, yüzde 60'ının işsiz olmasının, ülkede işçi sınıfının durumunu en iyi şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Şabani, hükümetten taleplerine bugüne kadar yanıt gelmediğini söyledi.
     
    Filipinler:
    Filipinler'in başkenti Manila'da da, 1 Mayıs için binlerce kişi sokaklara döküldü. Binlerce kişinin katıldığı gösterilerde, hükümet karşıtı sloganlar atıldı ve daha yüksek ücret talebinde bulunuldu.
     
    Göstericiler, Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'yu işçileri temel haklarından yoksun bırakmakla suçladı ve başkanın istifasını istedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow