Kıbrıs'ta çözüm için görüşmeler başladı
Kıbrıs'ta 21 Mart'taki liderler zirvesiyle başlayan sürecin yeni bir aşaması hayata geçiyor. Teknik komiteler ile çalışma grupları bugün resmen görüşmelere başladı.
21 Mart'taki görüşmede kurulmasına karar verilen 6 çalışma grubu ve 7 teknik komitenin Türk ve Rum başkanları bugün bir araya geldi.
Grup ve komite başkanlarının katılımıyla Lefkoşa'da BM gözetimindeki ara bölgede, tören nitelikli bir toplantı düzenlendi.
Toplantıya, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilci Vekili ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Elizabeth Spehar, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ın BM ve AB ile İlişkilerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum yönetimi Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu da katıldı.
Toplantıda, Türk ve Rum çalışma grubu ve teknik komitelerin başkanları tanıştı. Toplantıda Spehar, Nami ve Yakovu basına açıklama yaptı.
Spehar, Lokmacı Kapısı'nın açılmasının önemli bir adım olduğunu, bugünkü başlangıcın da önemli ve umut verici olduğunu ifade ederek, BM'nin çözüm için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu, liderlere yardımcı olacaklarını söyledi.
Çalışma gruplarının Kıbrıs sorunuyla teknik komitelerin de gündelik sorunlarla ilgileneceğini anımsatan Spehar, bugünkü manzaranın sürece olan olumlu bakışı yansıttığını kaydetti. Spehar, taraflara süreçte başarılar diledi.
Spehar, bir soru üzerine, yeni BM temsilcisinin isminin açıklandığını, görevini ona devredeceğini belirtti.
"Çözüme başlangıç..."
Yorgos Yakovu da bugünkü çalışmanın "çözüme başlangıç olmasını" umduğunu ifade etti.
Komitelerden yararlı fikirler üretmesini beklediklerini belirten Yakovu, komite üyelerinin konularında uzman olduğu için seçildiğini, "gösterecekleri başarının, ülkeleri için gurur kaynağı olacağını" söyledi.
Yakovu, iki kesimli, iki toplumlu federal bir çözüm isteklerini yineledi.
"20 ayda yapılamayan 20 günde yapıldı"
Özdil Nami de 20 ayda yapılamayanı 20 günde yaptıklarını vurgulayarak, şimdiki hedeflerinin 44 yılda yapılamayan çözüme ulaşmak olduğunu kaydetti.
Liderlerin sonuç beklediğini, başarısızlık için zaman olmadığını dile getiren Nami, duygusal ve uzlaşmaz olmaya gerek olmadığını, böyle bir lüksleri bulunmadığını söyledi.
Nami, "en çok zorlanacakları konuların" sorulması üzerine, esas müzakerelerin liderler arasında yapılacağını ve son kararı liderlerin vereceğini kaydetti. Yakovu da bazı konuların zor olacağını ifade etti.
Türk gazetecilere açıklama
Görüşmelerin ardından Türk gazetecilere de açıklama yapan Nami, liderlerin 3 ay sonra kapsamlı müzakerelere başlayacağından umutlu olduğunu ifade ederek, "Olumlu bir başlangıç. İyimser olmak için sebebimiz var. İyi bir başlangıç yaptık. Bizim hedefimiz, 3 aydan önce, özellikle çalışma gruplarının çalışmalarını bitirmek ve Sayın Cumhurbaşkanımızla Rum lider Hristofyas arasında kapsamlı müzakerelerde kullanmalarına yönelik dokümanları hazırlamak" dedi.
"Gruplarda beklenen sonuçlara ulaşılamamasının, kapsamlı müzakerelerin başlamasını geciktirip geciktirmeyeceği" sorusuna karşılık Nami, "grupların hedefinin, konuları sonuna kadar müzakere edip bitirmek olmadığını" belirtti.
Nami, "İki tarafın pozisyonları masaya yatırılacak. Bunların arasında yakınlaşma olup olamayacağı uzmanlar tarafından tespit edilecek ve birtakım öneriler cumhurbaşkanlarına sunulacak. Böyle bir süreçte bir başarısızlık beklemiyorum. İfade ettiğimiz senaryo, son derce teorik olan bir senaryo. Dolayısıyla ben 3 ay sonra iki lider arasında kapsamlı müzakerelerin başlayacağından son derece umutluyum" şeklinde konuştu.
Nami, "komitelerin çalışmasının, eski Rum lider Tasos Papadopulos döneminde olduğu gibi zaman kazanmak amacıyla kullanılıp kullanılmayacağı" sorusuna karşılıksa "bunun olmaması için gündem çalışmalarına son derece büyük hassasiyet gösterdiklerini" belirtti.
Teknik komite ve çalışma grupları
21 Mart mutabakatıyla kurulan çalışma grupları şunlar:
- Yönetim ve Güç Paylaşımı
- "AB Konuları"
- "Güvenlik ve Garantiler"
- "Toprak"
- "Mülkiyet"
- "Ekonomik Konular"
Teknik komiteler ise şöyle:
- "Suç/Suça İlişkin Konular"
- "Ekonomik ve Ticari Konular"
- "Kültürel Miras"
- "Kriz Yönetimi"
- "İnsani Konular"
- "Sağlık"
- "Çevre"
İki lidere rapor sunulacak
Gruplar 3 aylık bir dönemde, Türk ve Rum tarafı arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye çalışarak, iki lidere bilgilendirme raporu sunacak.
Liderlerin ikinci görüşmesi 7 Mayıs'ta Lefkoşa'daki Ledra Palas Otel'de gerçekleşecek.
Süreç, Birleşmiş Milletler'ce de destekleniyor. BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe'nun Kıbrıs, Ankara ve Atina'daki temaslarından sonra hazırladığı raporu inceledi ve bir başkanlık açıklaması yayınladı.
Açıklamada Konsey, iki taraf arasında iyi niyet ruhuyla ve BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde kapsamlı ve kalıcı bir çözüm yolunda özlü müzakerelere zemin hazırlayacak çalışma grupları ve teknik komiteler kurulmasından memnun olduğunu vurguladı.
Konseyin 3 aylık hazırlık aşamasının sonuçlarını merakla beklediği ve bu sürecin "adil ve kalıcı bir çözüm arayışında güven, ivme ve ortak yarar duygusu yaratmasını umduğu" kaydedildi.
Konsey, Lokmacı Kapısı'nın (Ledra Caddesi) açılmasını da memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Konsey, bu tür güven arttırıcı önlemlerin devamını beklediğini de vurguladı.
"Ada'da gerçek bir fırsat var"
Konsey açıklamasının ardından İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi John Sawers gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 Mart anlaşması ve Lokmacı Kapısı'nın açılmasının iki liderin siyasi iradesini gösterdiğini ve bu yüzden kendilerini takdir ettiklerini söyledi.
"Elbette daha yapılacak çok iş var" diyen İngiliz Büyükelçi Sawers, adadaki bölünmenin yarattığı sorunun 40 yıldır devam ettiğini anımsattı.
"Ama şimdi ilerleme sağlanması için gerçek bir fırsat var, hem Güvenlik Konseyi hem de Genel Sekreterlik yapabileceği her şeyi yapacak" diyen Sawers, İngiltere'nin Kıbrıs Temsilcisi Joan Ryan'ın da Kıbrıs'a yaptığı ziyarette iyi yöndeki gelişmeleri gördüğünü söyledi.
İngiltere'nin Kıbrıs'taki bu yeni sürece destek vereceğini belirten Sawers, "Olumlu işaretler var ve ilerleme sağlayabiliriz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)