'Ortak düşman'a karşı mücadele vurgusu
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin dünkü Ankara temaslarında, terör örgütü PKK "ortak düşman" olarak nitelendirilerek, "bu ortak düşmana karşı mücadele kararlılığı" vurgulandı.
Cheney, ABD'nin Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan PKK terörüne karşı Türkiye ile işbirliğini devam ettirme kararlılığını ortaya koydu.
Görüşmelerde, PKK'nın Irak'ın kuzeyinden tasfiye edilmesi gerektiği ve istihbarat paylaşımı çerçevesinde terörle mücadelenin süreceği hususlarındaki mutabakatın altı çizildi.
PKK'nın gerek Türkiye, gerek ABD, gerekse de Irak'ın çıkarlarını tehdit ettiğine dikkat çekilen görüşmelerde, bu üç ülke arasındaki işbirliğinin bundan sonraki dönemde yoğunlaşarak devam etmesi gereği üzerinde duruldu.
Görüşmelerde Türk tarafı, PKK'nın tasfiye edilmesiyle birlikte Türkiye'nin Irak'a yönelik katkılarının daha da artacağı mesajını verdi.
Cheney'nin Irak'ın kuzeyindeki temasları hakkında da Türk makamlarına bilgi verdiği, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Ankara ziyaretini olumlu bulduğunu söylediği, Kuzey Iraklı Kürt liderlerden herhangi bir mesaj getirmediği öğrenildi.
Diplomatik kaynaklar, terör örgütü PKK ile mücadelede askeri olanlar dışında alınabilecek tedbirlerin ve bu konuda ABD'nin herhangi bir talebinin gündeme gelmediğini ifade etti.
Afganistan ve diğer konular
Görüşmelerde, Afganistan'ın istikrarının taşıdığı önemin üzerinde durulurken, Cheney, Afganistan'a katkılarından ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.
Afganistan'ın görüşmelerin ana gündem maddesi olmadığını anlatan kaynaklar, ABD'nin Türkiye'den asker istediği yönünde bir hususun da görüşmelerde konuşulmadığını belirtti.
Cheney'nin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüşmesinde de Afganistan konusunda bir talebin dile getirilmediği öğrenildi. Irak'a yönelik enerji projelerinin de gündeme geldiği görüşmelerde, Cheney, Irak doğalgazının diğer bölgelere ulaştırılmasında Türkiye'nin rol oynamasına olumlu baktıklarını söyledi.
Cheney'nin,Türkiye'nin enerji koridoru olmasına verdiği önemi dile getirirken, Nabucco projesinin gelecekte enerji arz güvenliği açısından taşıdığı önemin altı çizildi.
Görüşmelerde Türk tarafı, Kıbrıs konusunu gündeme getirirken, Rum kesimindeki seçimlerden sonra ortaya çıkan olumlu havanın ve BM çerçevesinde başlayan yeni sürecin uluslararası toplum tarafından desteklenmesinin önemi üzerinde durdu.
Balkanlar'ın barış ve istikrarının tesisi için Kosova'nın her alanda desteklenmesi gereğinin dile getirildiği görüşmede, Cheney, Ortadoğu barış sürecine dair İsrail ve Filistin'de yaptığı temaslar hakkında bilgi verdi.
Görüşmelerde, Pakistan'da seçim sonrası süreç de konuşulurken, ülkede istikrarın tesisi için Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in desteklenmesi gereği dile getirildi.
Kerkük referandumunun ertelenmesinden duyulan memnuniyetin ifade edildiği görüşmelerde, Cheney, ülkesinin İran'a yönelik kaygılarından bahsetti.
1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları görüşmelerde gündeme gelmezken, ABD'deki seçimler sohbet havasında ele alındı. ABD'ninfüze savunma kalkanı projesi ise konuşulmadı.
Türk-ABD ilişkilerinde "U" dönüşü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'daki Washington ziyaretiyleTürk-Amerikan ilişkilerinde ivmenin yakalandığına işaret eden diplomatik kaynaklar, Amerikan yönetiminin yeni bir değerlendirmeyle bir "U dönüşü" yaparak, tercihini Türkiye yönünde kullandığını ve teröre karşı tam işbirliğine hazır olduğu mesajını verdiğini belirtti.
O dönemden itibaren de ilişkilerin tüm alanlarda hızla geliştiğine dikkat çeken kaynaklar, ABD'nin terörle mücadelede gerçek zamanlı istihbarat paylaşımını hayata geçirdiğini ve dürüst, samimi işbirliğinin devam ettiğini kaydederek, bu çerçevede Cheney'nin bölge gezisine Türkiye'nin de dahil edilmesinin siyasi bakımdan önemli olduğunu söyledi.
Kaynaklar, Cheney'nin ziyaretinin, Türk-ABD ilişkilerinde yükselen eğilimde yeni bir adımı oluşturduğuna işaret etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Suriye'de şimdi ne olacak? 3 senaryo!
SON DAKİKA HABERİ: Trump'tan İran'a gözdağı: Her şey olabilir
Trump'tan yasa dışı göçmenler için sert önlem: Ülkemizin işgali olarak görüyorum
İsrail'in eski cumhurbaşkanından Kraliçe iddiası: Her İsrailliyi terörist olarak görürdü!
İsrail, Golan Tepeleri işgaliyle ne hedefliyor?