hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    IISS Kuzey Irak'taki gerginliğe dikkat çekti

    IISS Kuzey Iraktaki gerginliğe dikkat çekti
    expand

    Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) tarafından hazırlanan 2008 yılı Askeri Dengeler raporunda, Irak'ın kuzeyinde Kürt-Türkmen ve Araplar arasındaki gerginliğin artma ihtimali olduğu belirtilerek, bunun önlenmesi gerektiği vurgulandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Londra'da düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanan raporun Irak bölümünde, ülkede gerginliğin sürdüğüne işaret edilirken, hükümetin etkisizliğine dikkat çekildi.
     
    Irak'ta mutlaka atılması gereken adımlara da yer verilen raporda, Şii militan gruplar ve özellikle de İran destekli özel grupların faaliyetlerine karşı projeler geliştirilmesi, yapılabilirse bölgesel seçimler öncesinde güvenliğin arttırılması zorunluluğu olduğu belirtilirken, Kürt-Türkmen ve Araplar arasında Kerkük'ün geleceği tartışmalarıyla bağlantılı olarak artabilecek şiddetin önlenmesi gerektiği vurgulandı.
     
    Raporda ayrıca, Türkmen ve Arapların Kürtlerin yayılmacılığı konusunda duydukları endişelerin de giderilmesi gerektiği bildirildi.
     
    Raporun Avrupa bölümünde de Türkiye ile ilgili görüş ve düşüncelere yer verildi.
     
    "Ankara sınırdaki gücünü artırdı"
     
    Türkiye'nin geçen yıl ekim ayında "Irak'ın kuzeyini işgal edebileceğine" dair endişelerin ortaya çıktığı öne sürülen raporda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü PKK'ya karşı operasyonlar düzenlediği belirtildi.
     
    PKK'nın terörist saldırılarına da dikkat çekilen raporda, sonuç olarak Ankara'nın sınırdaki askeri gücünü arttırdığı kaydedildi.
     
    Diplomatik çabalar sonucunda Irak hükümetinin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK'nın bürolarını kapatması da dahil bazı sonuçların ortaya çıktığı da hatırlatılan raporda, bölgede hala tansiyonun yüksek olduğu iddia edildi.
     
    Raporun açıklanmasının ardından, bunu hazırlayanlar soruları da yanıtladı.
     
    "Bağımsız bir Kürdistan ihtimali yok"
     
    Raporu hazırlayanlardan H.R McMaster, Irak'ın kuzeyindeki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, "Irak'ın kuzeyinde gelecekte bağımsız bir Kürdistan ihtimali göremiyorum" derken, bunun dengeleri alt-üst edebileceğine işaret etti.
     
    Kerkük meselesinin zaten patlamaya hazır bir bomba olduğunu belirten McMaster, Irak'ın kuzeyinde Kürt-Türkmen ve Araplar arasındaki gerginliğin mutlaka giderilmesi gerektiğini tekrarladı ve aynı durumun Musul için de geçerli olduğu uyarısında bulundu.
     
    McMaster, çözüm için bölgedeki tüm ülkelerin bir araya gelerek, ortak diplomatik gayretlerde bulunmaları gerektiğini ifade etti.
     
    IISS uzmanı, sorun çözüldüğü zaman kuzeydeki gerginlikten beslenen El Kaide'nin de destek ve etkisini yitireceğini söyledi.
     
    Raporda ayrıca, Afganistan'daki şiddete ve Pakistan'daki durumun hassasiyetini koruduğuna işaret edildi.
     
    "Taliban, Benazir Butto suikastına karşıtı"
     
    Basın toplantısında konuşan risk analizi grubunun başkanı Nigel Inkster ise, Taliban'ın "yerel bir tehdidi, uluslararası bir tehdide dönüştürme potansiyelleri var" dedi.
     
    Inkster, Pakistan'daki Taliban örgütünün "Benazir Butto suikastına karıştığına ve İngiltere ve İspanya'ya teröristler gönderdiğine dair bazı kanıtlar olduğunu" da ileri sürdü.
     
    Uluslararası terörizmin "büyüyen bir endüstri" olmaya devam ettiğini belirten Inkster, Pakistan'daki grupların en büyük atılımı yaptıklarını kaydetti.
     
    Enstitü Genel Müdürü John Chipman ise ABD'nin İran'a askeri müdahale ihtimalinin geçen yıl içinde azaldığını, ama İran'ın hala nükleer silah potansiyelini geliştiriyor göründüğünü söyledi.
     
    Chipman, "İran BM Güvenlik Konseyi'nin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son verme taleplerine uyduğuna dair herhangi bir işaret vermiyor" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow