Olmert ve Abbas Kudüs'te biraraya geldi
Kudüs'te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile biraraya gelen İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Abbas'a İsrail'in Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etmeyeceği taahhüdünde bulundu.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Annapolis konferansından sonra ilk kez bir araya geldi.
Olmert Kudüs'te bir araya geldiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a, "İsrail'in, (Batı Şeria'da) herhangi yeni bir yerleşim inşa etmeyeceği" taahhüdünde bulundu.
Ancak, Doğu Kudüs'teki Har Homa yerleşimi ile ilgili sorun, ABD'nin hakemliğine kaldı.
Olmert ve Abbas, Olmert'in Kudüs'teki resmi konutunda, Annapolis'in hemen sonrasında ortaya atılan, İsrail'in Doğu Kudüs'te ve Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri inşa edeceği veya mevcutlarını genişleteceği açıklamalarının gölgesinde bir araya geldi.
Toplantıya, nihai statü görüşmelerinde iki taraf heyetlerine başkanlık eden İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Filistin tarafından Ahmed Kurey ve diğer yetkililer de katıldı.
İki lider yaklaşık 2,5 saat baş başa görüştükten sonra heyetler arası görüşmeler yapıldı.
Olmert: "Görüşmelere zarar verecek adımlar atılmayacak"
Görüşmelerden sonra bilgi veren yetkililer, Abbas'ın toplantıda, bir barış anlaşmasının gerçekleştirilebilmesi için, İsrail'in tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmasının gerekli olduğunu vurguladığını belirttiler.
Olmert, görüşmede, "Filistinlilerle nihai statü görüşmelerine varılması sürecine zarar verecek hiçbir adımın atılmayacağı" sözünü vermesine rağmen, Doğu Kudüs'teki Har Homa genişletme projesinin onaylandığını ve iptal edilemeyeceğini belirtti.
İsrail'in geçtiğimiz günlerde açtığı "Har Homa" Yahudi yerleşiminde 307 birimlik konut inşaatı ihalesine, Filistinliler, "Ebu Gneym Tepesi" olarak adlandırdıkları bölgenin Doğu Kudüs sınırları içinde kaldığını belirterek büyük tepki göstermişler ve İsrail'den inşaat projesini iptal etmesini istemişlerdi.
Bunun ardından, İsrail'in Batı Şeria'da, Ramallah'ın Kalendiye bölgesi yakınlarındaki Atarot'ta, yeni bir Yahudi mahallesi kuracağı açıklamaları gündeme gelmişti.
Ordu radyosu, her iki tarafın, "Har Homa" sorununu geride bırakarak, nihai anlaşmaya doğru görüşmelerin devam etmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.
Har Homa sorunu ABD'nin hakemliğinde
Abbas-Olmert görüşmesinde yer alan Filistinli görüşmeci Saib Erekat da her iki tarafın, Har Homa sorunu ile ilgili ABD'nin hakemliğini desteklediklerini belirtti.
Har Homa, Doğu Kudüs çevresindeki yaklaşık 180 bin dolayında Yahudi'nin yaşadığı yerleşim ve mahallelerden birisi.
Beytüllahim'in doğusundaki Har Homa'da şu anda 6 bin dolayında Yahudi yaşıyor.
Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin tümünde ise 250 bin dolayında Yahudi bulunuyor.
Abbas ve Olmert'in toplantılarına devam edeceklerini kaydeden Erekat, ayrıca Abbas'ın Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon dolayında Filistinlinin içinde bulundukları abluka ortamı dolayısıyla çektikleri sıkıntıları da gündeme getirdiğini ve geçiş noktalarının açılarak, normal şekilde çalıştırılmasını istediğini ifade etti.
İki lider iki haftada bir görüşme yapacak
Tarafların, aralarındaki önemli sorunlarla ilgili görüşmelere önümüzdeki haftalarda başlaması, Olmert ve Abbas'ın da her iki haftada bir biraraya gelerek, bu görüşmelerin seyrini ele almalarının öngörüldüğü kaydediliyor.
Kudüs'ten bir yetkili, Annapolis sonrasında Livni ve Kurey'in bir araya geldiği sonuçsuz kalan iki toplantıya işaret ederek, "Görüşmelerin yönünü değiştirmek ve olumlu bir sürece gittiğini görmek istiyoruz" demişti.
Görüşme öncesinde de İsrail Başbakanlık Sözcüsü Mark Regev, "Filistin liderliği ile diyaloğa büyük önem verdiklerini belirterek, bu sürecin çalışması için İsrail'in her şeyi yapacağını" belirtmişti.
Rice tarafları tek tek aradı
İsrail Ordu radyosu ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Annapolis'ten bu yana, her iki tarafın görüşmelerinde ciddi bir ilerleme kaydedilememesi üzerine, toplantı öncesi, dün gece Olmert ve Abbas'ı ayrı ayrı arayarak, endişelerini dile getirdiğini aktardı.
Radyoya göre, Rice, her iki liderden de aralarındaki görüş ayrılıklarının üstesinden gelerek, sürece katkıda bulunmalarını istedi.
Bush, İsrail ve Filistin'e gelecek
ABD Başkanı George Bush, ocak ayının ilk günlerinde çıkacağı Ortadoğu ziyareti kapsamında İsrail ve Filistin'e gelecek.
Bush'un ziyaretinin, barış süreci ile ilgili görüşmelere ivme kazandırması bekleniyor.
Hamas: "Zaman kaybı"
Öte yandan, Olmert ile Abbas'ın Kudüs'teki toplantılarından önce bir açıklama yapan Hamas örgütü, İsrail ordusunun Gazze şeridi'nde saldırılarını sürdürürken, Abbas'ın Olmert'le toplantılarını sürdürmesini "garip" karşıladığını belirtti ve "zaman kaybı" olarak niteledi.
Açıklamada, Hamas'ın 2006 seçimlerinde kazandığı başarıya da değinildi, Abbas'ın Filistinlilerin siyasi ve ulusal taleplerinin meşruiyetini tanımadığı kaydedildi.
Açıklamada, Filistin Devlet Başkanı'ndan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le her türlü toplantıyı derhal durdurması istendi.
Hamas, bu görüşmelerin, İsrail ordusunun (Gazze Şeridi'ne) saldırılarını destekler mahiyette olduğunu ileri sürdü.
İsrail ve Filistin arasında ilk anlaşma
ABD Başkanı George Bush'un önerisiyle 26-27 Kasım tarihleri arasında ABD'nin Annapolis kentinde düzenlenen geniş katılımlı Ortadoğu konferansı, 2008 sonuna kadar İsraillilerle Filistinlilerin barış anlaşmasına varma taahhüdüyle son buldu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Covid, şifa kaynağı olabilir mi? Kanser tedavisinde yeni gelişme…
Abu Dabi’nin sırları… Trilyon doların arkasındaki güç: Kraliyet Ailesi!
Gözler gökyüzünde değil, ayrılmaz ikilideydi: Trump, Starship roketinin fırlatılmasını Musk'la izledi...
HABER || Gerginlik had safhaya ulaştı! Savaşın 1000. günü: Nükleer tehdit!
Son dakika haberi: Milyonlarca çocuk risk altında! Afrika ülkesinde kolera kabusu