Annapolis'e Suudi Arabistan da katılıyor

Arap Birliği ve Suudi Arabistan, önümüzdeki hafta ABD'nin Annapolis kentinde yapılacak Ortadoğu barış konferansına katılma kararı aldı. Suriye ise, henüz tavrını netleştirmedi.
Annapolis'teki toplantıda ana konu İsrail-Filistin sorunu olacak.
Bu açıdan, hem masadaki Arap Barış Planı'nın sponsoru hem de Filistin'de El Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşmayı sağlayan ülke olan Suudi Arabistan'ın toplantıya katılımı kritik önemde görülüyor.
Suudi Arabistan'ın toplantıya katılması, ABD için de, konferansa Arap ülkelerinin güçlü desteğini göstermesi bakımından önem arz ediyordu.
El Faysal: "Tokalaşma tiyatrosu yok"
Mısır'da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal, konferansa katılacağını, ancak İsrailli yetkililerle tokalaşmak gibi "tiyatro oyunları"na izin vermeyeceğini belirtti.
"Gönülsüzdük..."
Suudi Bakan, "Suudi Arabistan'ın tutumunu gizlemiyorum. Bugüne kadar gönülsüzdük. Eğer bugün Arap uzlaşması olmasaydı, konferansa katılma kararı vermezdik" dedi.
Toplantıya "ciddiyet"le gideceklerini, "aynı ciddiyet ve güvenilirlik"le çalışacaklarını söyleyen El Faysal, "İsrailli yetkililerle tokalaşmak gibi gösterilerin bir parçası olmayacaklarını" ifade etti.
Arap Birliği katılıyor
Bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısından konferansa katılım kararı çıktı.
Toplantı sonunda yayımlanan bildiride, "Arap ülkelerinin, Annapolis konferansına bakan düzeyinde katılma davetini kabul ettiği" belirtildi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, konferansa Suriye'nin katılıp katılmayacağına ilişkin soruya, "Birlik ortak katılma kararı aldığında Suriye dışişleri bakanının da toplantıda bulunduğu" karşılığını verdi.
Golan Tepeleri de gündeme alındı
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, ABD'nin konferansın gündemine Golan Tepeleri konusunu da almayı kabul ettiğini belirtti. ABD yönetimi, buna sıcak bakmıyordu.
Muallim, ancak Suriye'nin konferansa katılıp katılmamaya, toplantının programı ellerine geçtiğinde karar vereceklerini ifade etti.
Suriye, konferansın gündemine, 1967'den bu yana İsrail işgali altında bulunan Golan Tepeleri sorununun da alınması koşuluyla katılacağını bildirmişti.
Suriye toplantıya katılırsa, Ortadoğu barış sürecini başlatan 1991 Madrid konferansından bu yana, Ortadoğu için en önemli uluslararası girişim başlatılmış olacak. Ancak, herşeye rağmen toplantıdan beklentiler düşük...
Toplantı 27 Kasım'da, Türkiye de davetli
ABD'nin girişimiyle Washington yakınlarındaki Annapolis'te yapılacak Ortadoğu Barış Konferansı'nın tarihi 27 Kasım olarak belirlendi.
Toplantıya, Ortadoğu barış sürecinde rol oynayan 50'den fazla ülke ve kuruluş davet edildi. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil edeceği toplantıda AB, BM, IMF ve Dünya Bankası'ndan yetkililer de bulunacak.
Toplantı 26 Kasım'da bir akşam yemeğiyle açılacak. Asıl oturum ise 27 Kasım'da yapılacak. Konferansı ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice yönetecek. ABD Başkanı George W. Bush, zirvenin açılışında bir konuşma yapacak.
Katılımın yoğun olmasını isteyen ABD, İsrail-Filistin görüşmelerini yeniden başlatmayı umuyor.
Annapolis zirvesi ile 7 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez İsrail ile Filistin arasında ciddi barış görüşmelerine başlanmış olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD’li yetkili Witkoff ve Putin arasında geçen ‘zorlu’ görüşme: Rus lider ‘kalıcı barış’ istiyor ama şartları var…
Katy Perry'nin uzay yolculuğunda dikkat çeken detay: Yanında götürdü, dönünce gökyüzüne doğru tuttu! Nedenini açıkladı...
Jennifer Lopez Türkiye'ye geliyor! Konser bileti fiyatları gündem oldu...
Fransa ile Cezayir arasındaki gerginlik tırmanıyor: "Sert karşılık veririz"
CIA arşivlerinde ortaya çıktı: Rus askerleri ve uzaylılar arasında çatışma! Taşa dönüştüler…