hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çevre felaketinde 30 bin kuş telef oldu

    Çevre felaketinde 30 bin kuş telef oldu
    expand

    Rusya'nın Kerç Boğazı'nda, fırtına sebebiyle batan tankerden sızan petrol Karadeniz'de son yılların en büyük çevre felaketine sebep oldu. Felakette en az 30 bin kuş telef oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüyleri petrole bulanmış binlerce kuş da kıyılarda ölümü bekliyor. Rus yetkililer ve gönüllüler bir yandan kuşları temizlemeye bir yandan da sızıntının yol açtığı kirliliği gidermeye çalışıyor.
     
    Çevre felaketinin etkilerinin yıllarca sürmesi bekleniyor.
     
    Bir petrol tankerinin ortadan ikiye ayrılması nedeniyle oluşan çevre kirliliğini giderme çalışmaları da bölgedeki şiddetli rüzgar yüzünden yapılamıyor.
     
    Yetkililer, denize en az 2 bin ton petrol döküldüğünü ve 30 bin kuşun bu yüzden telef olduğunu açıkladı.
     
    Petrolün Rus limanına yakın bölgede toplandığına dikkat çeken Rus yetkililer, bunun limana ve çevreye kalıcı hasar verebileceği uyarısında bulundu.
     
    "Petrol 5 yılda arındırılabilecek"
     
    Bölge Çevre Gözetleme Kurumu uzmanı Yelena Vavila, şiddetli rüzgarın denize dökülen petrolü temizleme çalışmalarını engellediğini belirterek, "Petrol su yüzeyine çıkıyor ve sonuç olarak su petrolden en az 5 yılda arındırılabilecek" dedi.
     
    Bölge Valisi Aleksandır Tkaçev de, petrol tankerinin ikiye ayrılmasının bölge balıkçılığına ne kadar zarar verdiğini tahmin etmenin zor olduğunu belirterek, "Hasar, hesabını yapabileceğimizden çok fazla. Bu ekolojik bir felakete eşdeğer" diye konuştu.
     
    Rusya Devlet Çevre Güvenliği Gözetleme Kurumu Başkanı Aleg Mitvol da, Azov Denizi'ne sızıntıyı önlemek için Kerç Boğazı'nda bir baraj yapmanın çok önemli olduğunu belirterek, "Azov Denizi'nin çevresel sistemini kurtarmak için bir şansımız var" dedi.
     
    Ancak uzmanlar, Kerç Boğazı yakınlarında baraj yapma planının bölgeye sınırları olan Rusya ve Ukrayna arasında anlaşmazlığa yol açabileceğine dikkat çekiyor.
     
    Ukrayna, Rusya'nın geçmişte bölgeye baraj kurma önerisini Moskova'nın bu bölgedeki sorunlu adalar üzerindeki pozisyonunu güçlendirmek istediği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
     
    Rusya Başbakanı Viktor Zubkov meydana gelen hasarı değerlendirmek ve temizleme çalışmalarında Ukraynalı yetkililerle birlikte yapılacak faaliyetleri ele almak için bugün Karadeniz bölgesine gitti.
     
    Karadeniz'e dökülen petrolün su yüzeyinde kalması ve kanatları petrole bulaştığından sahilde çaresiz bir şekilde bekleyen kuşlar, bölgedeki çevre felaketinin boyutunu gösteriyor.
     

     
    Pazar günü meydana gelen fırtınada, 4 bin 800 ton petrol yüklü Volganeft-139 adlı tankerin ortadan ikiye ayrılması sonucu petrolün önemli bölümü denize yayılarak çevre felaketine neden olmuştu.
     
    Rus yetkilier, gemideki 13 kişilik mürettebatın da kurtarıldığını açıklamışlardı.
     
    Karadeniz'de şiddetli fırtına yüzünden, aralarında, sülfür taşıdığı belirtilen Nahçıvan yük gemisinin de bulunduğu 10 gemi daha batmıştı. Batan 2 Rus bandıralı geminin de sülfür yüklü olduğu belirtildi.
     
    Amerikalı ve Rus yetkililer, gemilerdeki sülfürün bir çevre tehdidi oluşturmadığını açıklamışlardı. Yetkililer, mürettebattan Nahçıvanlı 3 kişinin cesetlerinin dün Rusya'nın Karadeniz sahillerine vurduğunu da belirtmişlerdi.
     
    Rusya Acil Durumlar Bakanlığı Sözcüsü Sergey Kojemyaka, batan gemilerin mürettebatından 5 kişinin hala kayıp olduğunu ve arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
     
    Rusya'nın bölge savcılarından Maksim Stepanenko, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, gemi kaptanlarının cumartesi günü fırtına konusunda uyarıldıklarını belirterek, petrol taşıyan geminin Sovyetler Birliği döneminde nehirdeki petrol taşımacılığı için inşa edildiğini, şiddetli fırtınalara dayanıklı şekilde imal edilmediğini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow