hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Rumlara AB için önkoşul konulmalı"

    Rumlara AB için önkoşul konulmalı
    expand

    KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununun çözümünün, Türkiye'nin üyeliğinin değil, Rum yönetiminin AB içinde kalmasının önkoşulu olması gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet Ali Talat, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını izlemek üzere KKTC'ye gelen yabancı gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında, bir soru üzerine, Kıbrıs konusunun haksız bir biçimde Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde bir önkoşul durumuna dönüştürüldüğünü, ancak bunun doğru ve dürüst bir yaklaşım olmadığını bildirdi.
     
    Talat, Türkiye'nin, Kıbrıs sorununu çözmek istediğini kanıtladığını ifade ederek, ''Kıbrıs Türkleri'nin plana doğrudan 'evet' demesi, Türkiye'nin de bunu desteklemesi bunu gösteriyor'' dedi. Talat, Kıbrıs sorununun çözümünün Türkiye'nin üyeliğinin değil, Rum yönetiminin AB içinde kalmasının önkoşulu olması gerektiğini kaydetti.
     
    "KKTC daha ne kadar kutlanacak?" 
     
    Talat, 'KKTC'nin daha ne kadar kutlanacağı' sorusuna ise, ''Kıbrıs sorunu çözümlenene kadar, KKTC'nin kuruluşunu, devlete sahip olmamızı kutlayacağız. Sorun çözülüp yeni bir devlet kurulana kadar'' yanıtını verdi.
     
    KKTC'nin, Kıbrıs Türkü'nün yönetim mekanizması olduğunu vurgulayan Talat, ''Herhangi bir insan topluluğunun en değerli hakkı, bir devlete sahip olmaktır'' dedi.
     
    ''Birleşik Kıbrıs devleti kurulsaydı, KKTC de Kıbrıs Türk kanadı olacaktı'' diyen Talat, aynı bayrağın taşınacağını, kurumlarının da yeni gelişmelere adapte olacağını bildirdi.
     
    Talat, ''KKTC, sahip çıkmamız gereken, kurumları geliştirilmesi gereken önemli bir mekanizmadır'' diye konuştu.
     
    "Maraş'ı karşılıksız niçin verelim?"
     
    Cumhurbaşkanı Talat, Finlandiya önerileriyle ilgili olarak da, çok dengesiz olmasına karşın bu önerileri yapıcı olarak ele aldıklarını, ekleme ve çıkarma yapılmasını istediklerini söyledi.
     
    Avrupa Birliği'nin Finlandiya önerileriyle tarafsız bir arabulucu
    olamayacağını ispatladığını kaydeden Talat, Kıbrıs sorununun, çıkan sorunlara
    rağmen nispeten daha tarafsız olan BM çerçevesinde ele alınması gerektiğini
    belirtti.
     
    Talat, Maraş'ın Rumlar'a verilmesi konusuna yaklaşımının sorulması üzerine, ''Kıbrıs Türk'ü Maraş'ı verir ve karşılığında birşey almazsa niçin versin'' dedi.
     
    Talat, ''Hükümetin askerle ilişkisi nasıl?'' sorusuna ise ''Normaldir'' yanıtını verdi. Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri ve KKTC Güvenlik Kuvvetleri'nin kuruluş ve görevleri hakkında bilgi veren Talat, her iki ordunun da Ada'da Kıbrıs Türk'ünün güvenliği için görev yaptığını ve siyasal bir işlevi olmadığını dile getirdi.
     
    Yeni BM Genel Sekreteri ile temas
     
    Talat, başka bir soruya karşılık da, Arap dünyası ve İslam ülkeleriyle ilişkilerinin iyi olduğunu, ancak özledikleri hedefe ulaşamadıklarını vurguladı.
     
    Talat, ocak ayında görevine başlayacak yeni BM Genel Sekreteri ile kutlama mesajı dışında henüz bir teması olmadığını kaydetti. Talat, ''Görevini henüz almadı. Hazırlık çalışmalarına dahi başlamadı. Bilgilenme sürecinde kendisini bilgilendireceğiz. Zaten dış temsilcilik görevlilerimiz bunu yapıyor. Objektif bir yaklaşım göstermesini umuyoruz'' dedi.
     
    ''Türk tarafı neden çözüm önerisi sunmuyor?''
     
    Talat, ''Türk tarafı neden çözüm önerisi sunmuyor?'' yönündeki soruya ise, ''Eğer öneri, uluslararası tarafsız bir kurumdan, tarafsızlaşmış bir ortamda yürütülecek müzakereler çerçevesinde gelmezse, başarı şansı yoktur'' diye konuştu.
    KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ayrıca BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari'den müzakerelerin nasıl başlayıp, nasıl devam edeceğini bildirecek bir mektup beklediklerini söyledi.
       
    Talat  ''Umarız ki bu mektup bizim önümüzü açar ve Kıbrıs sorunu çözümlenir. Biz de, dünya da rahatlar'' dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow