hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ODTÜ evinizi güneş enerjisiyle aydınlatacak

    ODTÜ evinizi güneş enerjisiyle aydınlatacak
    expand

    ODTÜ'lü araştırmacılar, pencere camları arasına yerleştirilmiş güneş pilleri ile elektrik enerjisi üreten, Türkiye'nin ilk güneş paneli prototipini ürettiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknolojinin ticarileşmesi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Şişecam, ODTÜ ile iş birliği yapacak.

    ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, ODTÜ'deki araştırmacı ekibi ile yürüttükleri proje hakkında bilgi verdi.

    Turan, güneşin her yıl dünyaya 120 bin TerraWh enerji gönderdiğini, bu miktarın bugün dünyada harcanan yıllık enerjinin binlerce katı olduğunu ifade etti. Turan, "İnsanlığın ihtiyacı olan enerjinin tamamından çok daha fazlasını güneş cömertçe sağladığı halde bu enerjinin çok küçük bir bölümü kullanılmaktadır" diye konuştu.

    İklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımının en önemli nedeninin fosil yakıtların kullanımı olduğunu anlatan Turan, bu nedenle son yıllarda güneş enerjisi kullanımının büyük bir önem kazandığını vurguladı.

    Güneş enerjisi teknolojilerinin, güneşten gelen enerjiyi elektrik enerjisine çevirdiğini ve bu esnada çevreyi de kirletmediğini dile getiren Turan, dünyanın her yerinde, özellikle yoksul güney ülkelerinde bol olan güneş enerjisinin, insanlığın ve dünyanın geleceğinde önemli rol oynayacağının açık olduğunu belirtti.

    Türkiye'nin de büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Turan, Türkiye'de güneşten elektrik enerjisi elde etmenin maliyetinin Almanya'daki maliyetin yarısından az olduğu bilgisini verdi.

    Türkiye'nin enerji gereksiniminin yüzde 70'ten fazlasını ithal ettiğini anımsatan Turan, güneş enerjisinin Türkiye'nin enerji bağımsızlığını kazanması için sahip olduğu en önemli seçeneklerden biri olduğunu kaydetti.

    ODTÜ'den Türkiye'nin ilk güneş paneli

    Güneş enerjisi sistemlerinde dünyadaki gelişmelere paralel olarak ODTÜ'nün de araştırma çalışmalarına hız verdiğini bildiren Turan, bu çalışmalarla güneş enerjisinden elektrik elde eden fotovoltaik sistem teknolojilerinin Türkiye'de geliştirilmesi doğrultusunda önemli adımlar atıldığını anlattı.

    Hücre üretimini de içeren panel prototipinin Türkiye'de ilk kez ODTÜ mikroelektronik tesislerinde üretildiğini bildiren Prof. Dr. Turan, şu bilgileri verdi:

    "Türkiye'de ilk kez cam üzerine montajı yapılan güneş paneli prototipini gerçekleştirdik. Bu aynı zamanda yarı geçirgen pencere sistemlerinin bir örneğini oluşturmaktadır.
     
    Gerçekleştirdiğimiz hücre ve panel üretimi, Türkiye'de fotovoltaik teknolojilerinin gelişmesi yönünde önemli bir adım oluşturmaktadır. Bu alanda bundan sonra yürütülecek çalışmalar geniş ölçekli üretimi sağlamaya yönelik çabalara yol göstermek şeklinde olacaktır."

    Ekip olarak gerçekleştirdikleri çalışmalarının, özel sektörün de ilgisini çektiğini anlatan Turan, özel sektörün ODTÜ ile çalışarak yatırımlar gerçekleştirmesi çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

    Ürettikleri prototipte cam levha arasında güneş hücreleri bulunduğunu belirten Turan, ışığın belli miktarda içeri girmesinin sağlandığını, hücrelerin de elektrik enerjisi üretiminde kullanıldığını belirtti.

    Turan, geliştirdikleri teknolojinin özelliklerini şöyle anlattı:

    "Silisyum bazlı fotovoltaik hücrelerin üretimi birçok kimyasal ve fiziksel prosese dayanıyor. Ham madde olarak satın alınan silisyum kristali, temiz oda şartlarında 15'i aşkın prosese tabii tutuluyor ve sonunda güneş ışınlarını elektron akışına çeviren hücre haline getiriliyor. Tüm bu işlemler ODTÜ mikroelektronik tesislerinde gerçekleştiriliyor.
     
    Bu tür fotovoltaik paneller bir evin elektrik enerjisinin tamamının ya da bir kısmının karşılanmasını mümkün hale getirir. Dünyada bu tür camlar kullanılarak yapılan binalar, tamamen yeni bir sisteme göre tasarlanıyor. Ancak bu camları günümüz binalarına da monte ederek aynı şekilde elektrik enerjisi elde etmek mümkün."

    Prof. Turan, nanokristaller kullanarak yüksek dereceli güneş pilleri oluşturulması için yeni bir Avrupa Birliği projesine başvurduklarını belirterek, "Şu anda silisyum tabanlı malzemelerle başlıyoruz. Nanoteknoloji kullanarak daha verimli pillerin de yapılması için projelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

    Son yıllarda özellikle Avrupa'da binalara entegre fotovoltaik sistemlerin (Building Integrated Photovoltaic systems-BIPV) hızla yaygınlaştığını ifade eden Turan, bu sistemlerin binaların dış cephe ve çatısının elektrik enerjisi üreten fotovoltaik panellerle kaplanması ile oluştuğunu anlattı.

    Binaların henüz tasarım aşamasında BIPV uygulamasına göre en verimli enerji üretimini sağlayacak biçimde planlandığını aktaran Turan, binanın camlarının da özel üretilmiş yarı geçirgen panellerden oluştuğunu belirtti. Turan, ODTÜ'de üretilen güneş paneli prototipinin BIPV uygulamaları için bir örnek oluşturduğunu dile getirdi.

    Rektör'ün açıklaması

    ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ODTÜ'nün başlattığı proje ile dünyadaki güneş enerjisi konusundaki uygulamalara paralel bir uygulamaya geçtiklerini belirtti.

    1975'lerden bu yana yapılan deneysel çalışmaların artık kullanıma geçtiğini, son 3 yıldır güneş enerjisi ile elektrik üretimi için büyük yatırımların yapıldığını ifade eden Akbulut, "Güneş enerjisinin Çin'de ve Japonya'da önemli kullanım alanları var. Avrupa'nın güneşi bizden çok az olmasına rağmen onlar da bu yatırımları yapıyorlar" dedi.

    Akbulut, ODTÜ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Şişecam ve bazı firmaların katılımı ile bir kamu projesi hazırladıklarını ve projeyi TÜBİTAK'ın da desteklemesinin beklendiğini bildirdi.
     
    Akbulut, Şişecam'ın, güneş enerjisi sistemleri için en uygun camı yapacağını belirtti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow