Kaçak akaryakıta "Ulusal Marker" çözümü

Canlı DNA'lardan üretilen ve formülü sürekli yenilenen "marker"ı üreterek akaryakıt kaçakçılığının engellemeyi amaçlayan TÜBİTAK, detaylı CNN TÜRK'e anlattı.
TÜBİTAK'taki bilimadamlarının son buluşları hafta boyunca CNN TÜRK ekranında olacak...Bölüm 5: Türkiye akaryakıt kaçakçılığından yılda 2,5 - 3 milyar dolar kaybediyor. TÜBİTAK, bu kaybı önlemek için ürettiği "ulusal marker"'la kaçak yakıtı tespit ederek, zararı en aza indirmeyi hedefliyor.
Canlı DNA'lardan üretilen ve formülü sürkeli yenilen marker'ı üretme fikri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun TÜBİTAK'a başvurmasıyla ortaya atıldı.
Marker'la Türkiye'de üretilen akaryakıta bir işaret eklenmesi amaçlanıyor. Taklit edilemeyen bu işaret yasal olmayan yollardan piyasaya sürülen akaryakıtın afişe edilmesini sağlıyor.
İşaretleme sistemiyle, akaryakıt kaçakçılığı vasıtasıyla kendine gelir sağlamayı amaçlayan suç örgütlerine de ağır bir darbe vurulmuş olunacak.
2007 yılının Nisan ayından beri kullanılan "ulusal marker", akaryakıt istasyonlarında benzine karıştırılıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ekipleri, polis ve jandarmayla birlikte benzin istasyonlarını sürekli denetliyor. Satılan yakıtlardan alınan numunelerin içinde yeterli miktarda "marker" bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor.
Eğer "marker" miktarı belirlenen limitin altındaysa yasal yakıta kaçak yakıt karıştırılmış olabileceği ortaya çıkıyor. Bu tür durumlarda numunenin alındığı istasyon geçici olarak mühürleniyor.
Tüm denetleme sonuçları eşzamanlı olarak TÜBİTAK'taki bilgisayarlara da yansıyor. Kaçak yakıt sattığından şüphe duyulan istasyondan alınan numune TÜBİTAK'a da gönderilip ikinci kontrol yapılıyor.
TÜBİTAK yaptığı testten sonra şüpheleri haklı buluyorsa "Referans Laboratuvarları"nda bir kez daha numuneyi kontrol edip "kaçaktır" ya da "kaçak değildir" kararını veriyor.
Verilen karar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bildiriyor ve böylece kaçak akaryakıt satan istasyonlar hakkında kesinleşmiş cezai işlem uygulanıyor.
BÖLÜM 1: İşte NATO'ya satılan ilk Türk ürünü
BÖLÜM 2: Depremde hayat kurtaran buluşlar
BÖLÜM 3: 2009'da elektronik kimlik kartlarımız geliyor
BÖLÜM 4: İlk Milli keşif ve gözetleme uydusu
BÖLÜM 5: Kaçak akaryakıta "Ulusal Marker" çözümü
Sıradaki Haber
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA: WHATSAPP ÇÖKTÜ MÜ? 28 Şubat 2025 WhatsApp mesajlar neden gitmiyor, erişim sorunu düzeldi mi?
Yapay zeka ile ilgili çarpıcı açıklama: 20 yıl içinde tedavisi olmayan hastalık kalmayacak!
Instagram yeni güncellemeyi duyurdu: DM'ler için sunduğu yeni özellikler dikkat topladı
Merakla bekleniyordu! iPhone 16e'nin fiyatı bakın ne oldu!
iOS 18.3 güncellemesi özellikleri: iOS 18.3 güncellemesi neler getiriyor?